Το "πέτρινο σπίτι" στον Παρνασσό

Η πέτρινη κατοικία, μια λιτή κατασκευή με πέτρα, βρίσκεται στην άκρη ενός μικρού χωριού του Παρνασσού και περιβάλλεται από δάσος. Το κτίριο αποτελεί μια σύνθεση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων της περιοχής με μια σύγχρονη αντιπαράθεση. Οι κεκλιμένες στέγες έχουν συνδυαστεί με μεγάλα ανοίγματα που έχουν θέα στο δάσος. Η θέα ενισχύεται περαιτέρω, από τη διάταξη και την τοποθέτηση του κάθε δωματίου.
Τα υλικά, όπως η πέτρα, το σκυρόδεμα και το μέταλλο, έχουν χρησιμοποιηθεί σε λιτές γραμμές, δίνοντας ένα μοντέρνο, αλλά ζεστό χαρακτήρα στο εσωτερικό. Το αίτημα της οικογένειας για ένα "φιλόξενο σπίτι" έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική μελέτη. Το ισόγειο αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους σε έναν ημι-ανοικτού τύπου σχεδιασμό, ώστε να επιτρέπεται η αλληλεπίδραση μεταξύ καθιστικού, κουζίνας και τραπεζαρίας, χωρίς την απώλεια της έννοιας του ιδιωτικού χώρου.
Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της οικογένειας. Στο επίπεδο του εδάφους σχηματίζεται ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα - ξενώνας για τους επισκέπτες, με αυτόνομη κουζίνα και χώρο καθιστικού, όπως και ένα υπνοδωμάτιο με μπάνιο.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΚΟΚΟΡΕΛΙΑ αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Ε.Τ.Ε.Σ.Μ.Ε - Ε. Κακάβα, Δ. Θεοδοσίου
Η/Μ μελέτη: Τένια Κατσαράκη
Χρόνος κατασκευής: 2011

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθεριστικές κατοικίες στην Πάρο

Παραθεριστικές κατοικίες στην Πάρο

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός  δύο κατοικιών με ξενώνες και θέα προς τη θάλασσα και την Αντίπαρο. Οι κατοικίες χωροθετούνται στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου. Οι αύλειοι χώροι αποτελούν…
Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου στη Σαντορίνη. Το κτίριο τοποθετείται σε ένα ήπια επικλινές οικόπεδο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.