Τέσσερις ισόγειες τουριστικές κατοικίες Στη Ρόδο

Το έργο αφορά στην ανέγερση τεσσάρων ισογείων τουριστικών κατοικιών με σοφίτα και πισίνα στην εκτός σχεδίου περιοχή της Λάρδου. Το οικόπεδο απέχει περίπου 500 m από τον οικισμό της Λάρδου, σε πεδινή περιοχή και 100 m από την παραλία.
Η Αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις :

  • Tης σύγχρονης αισθητικής ως προς τη σύνθεση των όγκων και τις όψεις.
  • Tης ένταξης του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον.
  • Tης εξασφάλισης της λειτουργικότητας του κτιρίου σε συνδυασμό με τις καθορισμένες χρήσεις χώρων.

Τα κτίρια προσαρμόζουν σε λιτές γραμμές παραδοσιακά στοιχεία και υλικά δόμησης. Το κάθε ένα αποτελείται από ισόγειο χώρο καθαρού εμβαδού 51,03 m² και πέτρινη φέρουσα εξωτερική τοιχοποιία πάχους 50 cm και καλύπτεται με ξύλινη κυματοειδή στέγη με επικάλυψη ειδικών ασφαλτικών τεμαχίων.
Εσωτερικά υπάρχει ξύλινη σοφίτα εμβαδού 25,20 m² με εξώστη εμβαδού 5,20 m², που επικοινωνεί με εσωτερική ξύλινη σκάλα.
Εξωτερικά, μια ξύλινη πέργκολα και ξύλινο δάπεδο πλαισιώνουν την πισίνα, εμβαδού 15,00 m² και μέγιστου βάθους 1,40 m.
Στον περιβάλλοντα χώρο, το οικόπεδο οριοθετείται με πέτρινο τοίχο ύψους 1,50 m και δημιουργείται χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα, ο οποίος καλύπτεται με ξύλινη πέργκολα.
Ο φυσικός φωτισμός, ο δροσισμός και ο αερισμός του κτιρίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό του. Προτεραιότητα δόθηκε στην ποιότητα του εσωτερικού κλίματος και τον ορθολογιστικό σχεδιασμό των εσωτερικών και εξωτερικών χρήσεων και χώρων.
Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι της επένδυσης, οι τριπλοί θερμομονωμένοι τοίχοι, η ξύλινη στέγη, τα ξύλινα θερμομονωτικά κουφώματα, η ξύλινη πέργκολα σκιασμού, οι εξωτερικές φυτεύσεις και τα κατάλληλα διαμορφωμένα ανοίγματα, ήταν τα απαραίτητα στοιχεία του σχεδιασμού που δουλεύτηκαν και συνδυάστηκαν στις αναγκαίες αναλογίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου είναι ολόκληρη μια γυάλινη επιφάνεια, προσφέροντας στους χρήστες ένα υπέροχο κάδρο θέας, χρωματισμένο ανάλογα με την ώρα και την εποχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ανδρέας Μιχαηλίδης & συνεργάτες αρχιτέκτονες
Interior design & επιμέλεια εξοπλισμού: Ματούλα Μιχαηλίδη
Αρχιτεκτονική τοπίου: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Στατική μελέτη: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Μηχανολογική μελέτη: Μασσόν Αλέξανδρος
Επίβλεψη: Ανδρέας Μιχαηλίδης & συνεργάτες αρχιτέκτονες
Τοποθεσία: Λάρδος Ρόδου
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 4.230,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: 4Χ63,88 = 255,52 m²
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: Μαγδαληνή Κούρτη

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας

Εσωτερική διαμόρφωση κατοικίας "barcode house"

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, σε κοντινή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης. Ο σχεδιασμός της κατοικίας  βασίστηκε στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ ο εσωτερικός…
Paradox house – Κατοικία  στην Παιανία

Paradox house – Κατοικία στην Παιανία

"H κατοικία "paradox house" έχει εμβαδό 300 m² και βρίσκεται στην Παιανία σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα για μια νέα οικογένεια…
Κατοικία στην Τζια

Κατοικία στην Τζια

Η αναζήτηση της μορφής μιας σύγχρονης κατοικίας για τις εξοχές της κυκλαδίτικης Τζιας συμπορεύτηκε με τη μελέτη της εντόπιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Παρατηρώντας προσεκτικά την παραδοσιακή δόμηση της ιδιόμορφης Τζιας διακρίνει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.