Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Πρόκειται για την ανέγερση πέντε ανεξάρτητων κατοικίων με υπόγειο στην Κάτω Κηφισιά. Το εμβαδό του οικοπέδου είναι 1990 m² και η πραγματοποιούμενη κάλυψη περίπου 800 m². Λόγω του σχήματος του οικοπέδου πραγματοποιήθηκε μια γραμμική παράταξη των κτιρίων. Η ανάγκη για αυτονομία των κατοικιών ως προς τον περιβάλλοντα χώρο εξυπηρετήθηκε από την προσπάθεια να αποκτήσουν αυτές ποικιλία στους όγκους, τόσο καθ’ ύψος, όσο και επί της πρόσοψης στην οδό Πυθαγόρα, δημιουργώντας διάφορες εσοχές και εξοχές (ημιυπαίθριους χώρους, υπαίθρια στεγασμένα καθιστικά κ.ά.).
Στα ισόγεια βρίσκονται το καθιστικό, η κουζίνα, ένα πρόχειρο καθιστικό (εκεί που ήταν εφικτό βάσει τετραγωνικών μέτρων), το μπάνιο των επισκεπτών και ιματιοθήκη. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια (παιδικά και master) και επίσης, εκεί που ήταν εφικτό, κάποιο πρόχειρο καθιστικό.
Οι χώροι στάθμευσης των πέντε κατοικιών τοποθετήθηκαν σε ενιαίο χώρο του υπογείου, ενώ οι αποθηκευτικοί τους χώροι μελετήθηκε να είναι ανεξάρτητοι για κάθε κατοικία, με αυτόνομη πρόσβαση απο το εσωτερικό τους επίσης στον υπόγειο χώρο.
Για να ενταχθεί το κτίριο στο περιβάλλον, χρησιμοποιούμε μεγάλες επιφάνειες τοίχων από λιθοδομή και σε μερικά τμήματα του ορόφου χρησιμοποιούμε έγχρωμο επίχρισμα με τα κλασικά χρώματα, δηλαδή χοντροκόκκινο και ψημμένη ώχρα. Σημεία αναφοράς για το σχεδιασμό αυτό ήταν οι πύργοι της Μάνης (Βάθεια) και τα βιομηχανικά κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα στην Ελλάδα, όπου συνδυάζονται η πέτρα με τις σιδηρές κατασκευές. Κατά συνέπεια, οι στέγες κατασκευάστηκαν από μεταλλικό σκελετό, με πετάσματα πλήρωσης επίσης μεταλλικά. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον καθορισμό της μορφολογίας (εναλλαγή έγχρωμου επιχρίσματος και πέτρας με μεταλλικές κατασκευές) αποφύγαμε μια κοινότοπη εμφάνιση, η οποία θα ερχόταν σε αντίθεση με το τοπίο και το διαμορφωμένο με κατοικίες περιβάλλον.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα υλικά των κατοικιών, χρησιμοποιούνται ξύλινα εσωτερικά κουφώματα και δάπεδα, ενώ στα εξωτερικά δάπεδα η επικάλυψη γίνεται με κεραμικά πλακίδια. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής και οι καμινάδες, τα ρολά και τα κιγκλιδώματα μεταλλικά.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Γεώργιος Μανέτας - Ελένη Μανέτα
Συνεργάτες: Ειρήνη Χάλαρη - Κορίνα Κυριακίδου
Στατική μελέτη: Ιωάννης Τσοπανάκης
H/M μελέτη: Χαράλαμπος Κόττης - Νικόλαος Πράσινος
Eπίβλεψη: Γεώργιος Μανέτας
Kατασκευή: Δημήτριος Γιαννούλης
Xρόνος μελέτης: 2001
Xρόνος κατασκευής: 2005
Φωτογραφίες: Δημήτριος Σοφικίτης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Σπάτα

Κατοικία στα Σπάτα

Ένα σπίτι 193 m² για δύο νέους ανθρώπους με δύο παιδιά που βρίσκεται κοντά στα Σπάτα. Το γωνιακό οικόπεδο που διέθεταν χωρίστηκε στα δύο για πιθανή μελλοντική προσθήκη δεύτερης κατοικίας.Το…
Δίδυμες κατοικίες στο Χαλάνδρι

Δίδυμες κατοικίες στο Χαλάνδρι

Το δίδυμο των κατοικιών υψώνεται στις παρυφές του Πεντελικού όρους, με δεσπόζουσα ιδιότητα αυτή του “παρατηρητή” σε ολόκληρο το αττικό λεκανοπέδιο. Αφορμή για τη δημιουργία τους αποτέλεσε η επιθυμία των…
Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Το άγονο και βραχώδες φυσικό περιβάλλον της Σύρου έρχεται να αγκαλιάσει και να αναδείξει αυτή την εξοχική κατοικία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με ήπια κλίση και απεριόριστη θέα προς τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.