Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Πρόκειται για την ανέγερση πέντε ανεξάρτητων κατοικίων με υπόγειο στην Κάτω Κηφισιά. Το εμβαδό του οικοπέδου είναι 1990 m² και η πραγματοποιούμενη κάλυψη περίπου 800 m². Λόγω του σχήματος του οικοπέδου πραγματοποιήθηκε μια γραμμική παράταξη των κτιρίων. Η ανάγκη για αυτονομία των κατοικιών ως προς τον περιβάλλοντα χώρο εξυπηρετήθηκε από την προσπάθεια να αποκτήσουν αυτές ποικιλία στους όγκους, τόσο καθ’ ύψος, όσο και επί της πρόσοψης στην οδό Πυθαγόρα, δημιουργώντας διάφορες εσοχές και εξοχές (ημιυπαίθριους χώρους, υπαίθρια στεγασμένα καθιστικά κ.ά.).
Στα ισόγεια βρίσκονται το καθιστικό, η κουζίνα, ένα πρόχειρο καθιστικό (εκεί που ήταν εφικτό βάσει τετραγωνικών μέτρων), το μπάνιο των επισκεπτών και ιματιοθήκη. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια (παιδικά και master) και επίσης, εκεί που ήταν εφικτό, κάποιο πρόχειρο καθιστικό.
Οι χώροι στάθμευσης των πέντε κατοικιών τοποθετήθηκαν σε ενιαίο χώρο του υπογείου, ενώ οι αποθηκευτικοί τους χώροι μελετήθηκε να είναι ανεξάρτητοι για κάθε κατοικία, με αυτόνομη πρόσβαση απο το εσωτερικό τους επίσης στον υπόγειο χώρο.
Για να ενταχθεί το κτίριο στο περιβάλλον, χρησιμοποιούμε μεγάλες επιφάνειες τοίχων από λιθοδομή και σε μερικά τμήματα του ορόφου χρησιμοποιούμε έγχρωμο επίχρισμα με τα κλασικά χρώματα, δηλαδή χοντροκόκκινο και ψημμένη ώχρα. Σημεία αναφοράς για το σχεδιασμό αυτό ήταν οι πύργοι της Μάνης (Βάθεια) και τα βιομηχανικά κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα στην Ελλάδα, όπου συνδυάζονται η πέτρα με τις σιδηρές κατασκευές. Κατά συνέπεια, οι στέγες κατασκευάστηκαν από μεταλλικό σκελετό, με πετάσματα πλήρωσης επίσης μεταλλικά. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον καθορισμό της μορφολογίας (εναλλαγή έγχρωμου επιχρίσματος και πέτρας με μεταλλικές κατασκευές) αποφύγαμε μια κοινότοπη εμφάνιση, η οποία θα ερχόταν σε αντίθεση με το τοπίο και το διαμορφωμένο με κατοικίες περιβάλλον.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα υλικά των κατοικιών, χρησιμοποιούνται ξύλινα εσωτερικά κουφώματα και δάπεδα, ενώ στα εξωτερικά δάπεδα η επικάλυψη γίνεται με κεραμικά πλακίδια. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής και οι καμινάδες, τα ρολά και τα κιγκλιδώματα μεταλλικά.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Γεώργιος Μανέτας - Ελένη Μανέτα
Συνεργάτες: Ειρήνη Χάλαρη - Κορίνα Κυριακίδου
Στατική μελέτη: Ιωάννης Τσοπανάκης
H/M μελέτη: Χαράλαμπος Κόττης - Νικόλαος Πράσινος
Eπίβλεψη: Γεώργιος Μανέτας
Kατασκευή: Δημήτριος Γιαννούλης
Xρόνος μελέτης: 2001
Xρόνος κατασκευής: 2005
Φωτογραφίες: Δημήτριος Σοφικίτης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 280 m², βρίσκεται στο Χαλάνδρι και στεγάζει μια τετραμελή οικογένεια. Είναι κτισμένη σ’ ένα μακρόστενο βορινό οικόπεδο, πολύ μικρού βάθους και μεγάλης πρόσοψης. Η μορφολογία της…
Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Ένα επίπεδο επάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν τη θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο.Πρόκειται για μια κατοικία, στα…
Διώροφο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διώροφο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Το διαμέρισμα καταλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας που σχεδίασαv οι αρχιτέκτονες στη Νέα Σμύρνη.Η ιδιωτικότητα του διαμερίσματος από το δρόμο και από τη γειτονική ράμπα του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.