Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

  • Σακελλαρίου Αντώνιος

Στη Νεάπολη Μυτιλήνης, σ’ ένα ελαιόκτημα 10,5 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε ένα συγκρότημα τριών κατοικιών, όμοιων στο κέλυφος, των οποίων η διάταξη δημιουργεί μια ανοιχτή "αγκαλιά" στο χώρο της πισίνας. Οι γειτνιάζοντες όγκοι προσαρμόζονται απόλυτα στις φυσικές καμπύλες του οικοπέδου, σε χαμηλότερη στάθμη απ’ αυτήν της εισόδου και σε ελαφρώς διαφορετική μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην προβάλλονται με "θράσος" στον δρόμο. Η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από δημοτική οδό με προσπελάσεις από ανατολικά και νότια.
Στα δυο πρώτα κτίρια αναπτύσσονται από δυο διαμερίσματα, ενώ το τρίτο αποτελεί ενιαία κατοικία - σουίτα. Η κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού ήταν η ένταξη των κτιρίων στο φυσικό τοπίο και ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της αγροτικής αρχιτεκτονικής του νησιού, έτσι ώστε να δημιουργείται μια σύγχρονη αρχιτεκτονική γλώσσα προσαρμοσμένη στις λειτουργικές ανάγκες της μονάδας.
Το συγκρότημα "ακουμπά" μαλακά στο τοπίο, ενώ προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα στους ενοίκους των κατοικιών, με ταυτόχρονη δυνατότητα πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους και στην πισίνα.
Ο επισκέπτης, με την είσοδό του στο οικόπεδο μετά από τον οργανωμένο χώρο στάθμευσης, ακολουθεί τους ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους πεζών μέσα από ελαιόδεντρα και χαμηλή φύτευση και καταλήγει με σκαλιά σε κάποιο από τα διαμερίσματα που βρίσκονται χαμηλά. Η μορφολογία των κτιρίων αφενός "συνομιλεί" με τον κατάφυτο ελαιώνα και το φυσικό περιβάλλον με τις φόρμες τους και τη χρήση υλικών φιλικών προς αυτά και αφετέρου περιέχει στοιχεία νέας, μινιμαλιστικής αισθητικής. Εξωτερικά, τα κτίρια διαμορφώνονται εξ ολοκλήρου πέτρινα από ντόπια γκρίζα νταμαρόπετρα, με δώματα και τμήματα στεγών με γκρίζα κεραμίδια. Γκρι - λαδί κουφώματα αλουμινίου, επάνω σε πέτρινες ποδιές, ξύλινες πέργκολες επάνω σε σοβατισμένους στύλους στις βεράντες τα συμπληρώνουν. Τα δάπεδα των βεραντών επιστρώθηκαν με ντόπιες πέτρινες πλάκες ή τσιμεντοκονίαμα. Εσωτερικά, επιλέχθηκε μια σύγχρονη μορφολογικά οργάνωση των χώρων με φυσικά υλικά: ξύλο στα δάπεδα, εμφανή ξύλινα δοκάρια της κεραμοσκεπής, και ορθομαρμαρώσεις στα λουτρά.
Γενικώς, οι κατοικίες αποπνέουν μια διακριτική πολυτέλεια, προσαρμοσμένη στο περιβάλλον. Όσον αφορά στις επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, αυτές έγιναν με ιδιαίτερη σεμνότητα ώστε να μην προσβληθεί ο ελαιώνας. Οι διάδρομοι προσπέλασης και τα σκαλιά διαστρώθηκαν με χυτό γαρμπιλόδεμα, οι χαμηλοί τοίχοι διαμόρφωσης είναι χτισμένοι με την ίδια πέτρα, ο περιβάλλοντας χώρος της πισίνας επιστρώθηκε με ξύλινο deck, ενώ τα επιχείλιά της με ντόπια πέτρα επίσης. Η νέα φύτευση που έγινε συμβάλλει κυρίως στην οργάνωση της ιδιωτικότητας των κατοικιών, έτσι ώστε η εικόνα του "ανέγγιχτου" και άγριου τοπίου να επικρατεί παντού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική και στατική μελέτη:
Σακελλαρίου Αντώνιος
Επίβλεψη:
Σακελλαρίου Αντώνιος
Η/Μ μελέτη:
Χατζόγλου Ευστράτιος
Τοποθεσία:
Νεάπολη Μυτιλήνης
Χρόνος ολοκλήρωσης:
2019
Εμβαδό κτισμάτων:
315 m2
Φωτογραφίες:
Όλγα Σαλιαμπούκου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Villa Melana" – Εξοχική κατοικία στον Τύρο Αρκαδίας

Το κτίριο ορίζεται από 3 όγκους και αναπτύσσεται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές. Η τελική του μορφή προκύπτει από τη διάσπαση ενός ενιαίου επιμήκους όγκου με τη μετατόπιση του κεντρικού του…
Villa Troy στη Λευκωσία

Villa Troy στη Λευκωσία

Η κατοικία, με εμβαδόν 340 τ.μ. στα όρια του Δήμου Στροβόλου, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών…

"Beach House Neratza", εξοχική κατοικία στην Πελοπόννησο

Η εξοχική κατοικία στη Νεράτζα βρίσκεται σε ένα επίπεδο οικόπεδο στη βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου με απρόσκοπτη θέα προς τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό. Εκτός από τη θέα, δεν υπάρχουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.