Συγκρότημα κατοικιών "Residence 51" στη Λεμεσό

Το συγκρότημα "Residence51" βρίσκεται στην οδό Τζών Κέννεντυ της Λεμεσού, πρώτη παράλληλο της παραλιακής λεωφόρου, κυριολεκτικά μια ανάσα από τη θάλασσα, στο κέντρο της εμπορικής περιοχής της πόλης που σφίζει από ενέργεια, γραφεία, καταστήματα, παραλιακά καφέ και εστιατόρια.
Στόχος του σχεδιασμού αυτού του οικιστικού συγκροτήματος ήταν η δημιουργία ενός νέου είδους αστικής ζωής, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους ξένους επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει τη Λεμεσό ως έδρα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, προορισμό διακοπών ή μόνιμο τόπο διαμονής, με βασικά κριτήρια να είναι κοντά στο τόπο της εργασίας τους, στην κοινωνική ζωή, αλλά παράλληλα και στη θάλασσα.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Στο σχεδιασμό του έργου, λήφθησαν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των πιθανών μελλοντικών αγοραστών για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και διάφανο τρόπο ζωής, σε ένα ιδιωτικό, ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, που να συμβάλλει στην απομόνωση του συγκροτήματος από την οχληρία του κέντρου της πόλης.
Η μεγάλη έκταση του οικοπέδου έδωσε τη δυνατότητα κατασκευής ενός συγκροτήματος 75 μονάδων, ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, που χωροθετήθηκε στη μέση ενός διαμορφωμένου κήπου με πισίνα, σάουνα, τζακούζι και αβαθείς διακοσμητικές λίμνες.
Ο μη συμβατικός σχεδιασμός του συγκροτήματος και η χωροδιάταξή του είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης για τη μεγιστοποίηση της καταπληκτικής θέας προς τη θάλασσα απ’ όλα τα διαμερίσματα και για την ευχάριστη χρήση των κοινοχρήστων χώρων από τους ενοίκους. Ειδική προσπάθεια έγινε ώστε να δημιουργηθούν διάφοροι τύποι κατοικίας και να αποφευχθεί η στερεότυπη επανάληψη μίας συγκεκριμένης μονάδας, προσφέροντας μ’ αυτό τον τρόπο διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στο εμβαδό, στην εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση αλλά και στον προσανατολισμό των χώρων.
Το εξαώροφο κτίριο αποτελείται από τρεις αυτοτελείς όγκους, που συνδέονται μεταξύ τους στο ισόγειο. Εκεί βρίσκονται τρεις εντυπωσιακοί προθάλαμοι, επενδυμένοι με μάρμαρο και με θέα προς τον κήπο, που οδηγούν στον εσωτερικό πυρήνα κάθε ογκου. Τα κλιμακοστάσια, οι "πανοραμικής θέας" ανελκυστήρες και οι εσωτερικοί εξώστες πρόσβασης των διαμερισμάτων, οργανώνονται σε κάθε πυρήνα υπό τη μορφή εσωτερικού διαφώτιστου αιθρίου που προσδίδει μια ευχάριστη αίσθηση στη καθημερινή μετακίνηση των ενοίκων. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ευρύχωροι και εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους ενοίκους και ελεγχόμενη είσοδος.
Τα διαμερίσματα, εμβαδού 70 m2 έως 300 m2 , έχουν διαρρυθμιστεί με βασικό κριτήριο τη λειτουργικότητα και την ευελιξία, είτε σε μορφή ενιαίου χώρου για την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό, είτε σε πιο παραδοσιακή μορφή με αυτόνομους χώρους, έτσι ώστε να απαντούν στις διαφορετικές προτιμήσεις των αγοραστών. Διαθέτουν όλα ευρύχωρες βεράντες, που αξιοποιούν την πανοραμική θέα προς την θάλασσα και την πόλη, ενώ στην εξωτερική παρειά τους φέρουν ξύλινα, συρόμενα πετάσματα ηλιοπροστασίας.
Τέλος, οι μοντέρνες γραμμές στο σχεδιασμό και η αγάπη για τα διαχρονικά υλικά χαρακτηρίζουν την προσπάθεια των αρχιτεκτόνων να διατυπώσουν σ’ αυτό τους το έργο, όλες τις αξίες που πρεσβεύουν γενικότερα ως μελετητές.       

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Photiou Architects
Στατική μελέτη: Γιώργος Κολώνιας Πολιτικοί Μηχανικοί
H/M μελέτη: K. Ioannides & Associates/ Cymec Engineering Services
Επίβλεψη: Photiou Architects
Κατασκευή: Εταιρεία Γενικών Κατασκευών Ltd
Ιδιοκτήτης: Silver Leaf Developments Ltd & Galaxia Properties Ltd & Stylianou Bros Ltd & Galaxia Property Specialists Ltd
Τοποθεσία: Tζών Κέννεντυ, Λεμεσός
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 12.500 m²
Χρόνος μελέτης: 2006
Χρόνος κατασκευής: 2008 – 2011
Φωτογραφίες: Χρίστος Παπαντωνίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στη Bάρη

Διώροφη κατοικία στη Bάρη

Το οικόπεδο είναι γωνιακό, διαστάσεων 13,00 x 45,00 m, με βασικά γνωρίσματα το νότιο προσανατολισμό, την παρουσία της θάλασσας και τη σχετικά εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.Λόγω της διάταξης…
Συγκρότημα 6 κατοικιών στην Κηφισιά

Συγκρότημα 6 κατοικιών στην Κηφισιά

Πρόκειται για ένα συγκρότημα μεζονετών που αποτελείται από έξι αυτόνομες κατοικίες. Κάποιες από αυτές εκτείνονται στο ισόγειο, ενώ άλλες αναπτύσσονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο.H κύρια αρχιτεκτονική πρόθεση του σχεδιασμού…
Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 680 m², εδράζεται στέρεα στη γη και αποπνέει μια λυρική αυστηρότητα. Η σύνθεση ξεκινά από τις “ανάγκες”, από το περιεχόμενο του κτιρίου. Επιλέγοντας χειρισμούς οικονομίας και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.