Συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό συγκροτήματος διαμερισμάτων και μεζονετών με το σύστημα της αντιπαροχής, σε γωνιακό οικόπεδο, στην περιοχή των Βριλησσίων. Το συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 1.610 m², αποτελείται από δύο ανεξάρτητες μεζονέτες και από υπόγειο χώρο, ο οποίος επεκτείνεται σε μεγάλο τμήμα του ακάλυπτου χώρου και περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων, αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους. Το συγκρότημα σχηματίζεται από δύο κτιριακούς όγκους, που αναπτύσσονται παράλληλα στον κύριο άξονα και έχουν ανεξάρτητες προσβάσεις. Οι κύριοι στόχοι κατά το σχεδιασμό ήταν οι εξής:
• Να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υπάρχοντα δένδρα εντός του οικοπέδου.
• Να ενταχθεί το συγκρότημα στον αστικό ιστό χωρίς να διαταραχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής.
• Να ενοποιηθούν οι δύο ζητούμενοι κτιριακοί όγκοι οπτικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων έγιναν οι εξής επιλογές:
• Περιορίστηκε η κάλυψη, ώστε να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι και να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας βλάστησης, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στη δυτική πλευρά του οικοπέδου.
• Τοποθετήθηκαν οι κτιριακές μάζες με βάση την επιδιωκόμενη εναρμόνιση των κτιρίων, με τα κτίρια των όμορων και γειτονικών οικοπέδων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του προσανατολισμού και της θέας. Μ' αυτή τη λογική διαβαθμίστηκαν επίσης τα ύψη των όγκων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων, αυξανόμενα σταδιακά από τον κύριο οδικό άξονα προς το εσωτερικό του οικοπέδου.
• Έγινε η επεξεργασία της ογκολογίας με επάλληλα ή τεμνόμενα επίπεδα, που σχηματίζονται από πετάσματα, πέργκολες και εξώστες. Ο όγκος των μεζονετών ενοποιήθηκε με τον όγκο της πολυκατοικίας με τρία πετάσματα καθ’ ύψος, που λειτουργούν ως βασική επιφάνεια ανάπτυξης των υπόλοιπων κατασκευών.
Yλικά κατασκευής
Το συγκρότημα έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης οπτοπλινθοδομής. Οι πέργκολες και τα λοιπά ηλιοπροστατευτικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικές διατομές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΟΒ αρχιτέκτονες: Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη και Συνεργάτεςu2028
Στατική μελέτη: Π. Μαλανδράκηςu2028
H/M μελέτη: EMG Π. Γουρδουπάρης - Δ. Μαρκόζηςu2028
Κατασκευή: EUROHOME Α. Αθανασόπουλος & Σιαu2028
Συνολικό εμβαδό συγκροτήματος: 1.610 m²u2028
Mελέτη: 2005 - 2006u2028
Χρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Nίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και περιλαμβάνει τέσσερις όμοιες κατοικίες που τοποθετήθηκαν συμμετρικά (ως προς το διαμήκη και τον εγκάρσιο άξονα) στο οικόπεδο.Στο κέντρο του οικοπέδου δημιουργήθηκε κοινόχρηστος…
Πολυώροφο κτίριο στην Άνω Γλυφάδα

Πολυώροφο κτίριο στην Άνω Γλυφάδα

Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο με τυπικό όροφο επί πυλωτής για εμπορική εκμετάλλευση σε οικόπεδο 745 m². Στο υπόγειο τοποθετούνται αποθήκες και κλειστά γκαράζ ενώ στην πυλωτή οι υπόλοιπες θέσεις στάθμευσης…
Ανακαίνιση αστικού διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση αστικού διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το έργο αφορά σε ένα αστικό διαμέρισμα σε μνημειώδη άξονα της Θεσσαλονίκης, επί της Πλατείας Αριστοτέλους.Μετά από διαδοχική διαγραμματική ανάλυση, συμπερασματική προβολή, η κεντρική ιδέα στοιχειοθετήθηκε σε τρεις άξονες καθοδηγούμενη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.