Συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό συγκροτήματος διαμερισμάτων και μεζονετών με το σύστημα της αντιπαροχής, σε γωνιακό οικόπεδο, στην περιοχή των Βριλησσίων. Το συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 1.610 m², αποτελείται από δύο ανεξάρτητες μεζονέτες και από υπόγειο χώρο, ο οποίος επεκτείνεται σε μεγάλο τμήμα του ακάλυπτου χώρου και περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων, αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους. Το συγκρότημα σχηματίζεται από δύο κτιριακούς όγκους, που αναπτύσσονται παράλληλα στον κύριο άξονα και έχουν ανεξάρτητες προσβάσεις. Οι κύριοι στόχοι κατά το σχεδιασμό ήταν οι εξής:
• Να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υπάρχοντα δένδρα εντός του οικοπέδου.
• Να ενταχθεί το συγκρότημα στον αστικό ιστό χωρίς να διαταραχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής.
• Να ενοποιηθούν οι δύο ζητούμενοι κτιριακοί όγκοι οπτικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων έγιναν οι εξής επιλογές:
• Περιορίστηκε η κάλυψη, ώστε να αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι και να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας βλάστησης, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στη δυτική πλευρά του οικοπέδου.
• Τοποθετήθηκαν οι κτιριακές μάζες με βάση την επιδιωκόμενη εναρμόνιση των κτιρίων, με τα κτίρια των όμορων και γειτονικών οικοπέδων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του προσανατολισμού και της θέας. Μ' αυτή τη λογική διαβαθμίστηκαν επίσης τα ύψη των όγκων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων, αυξανόμενα σταδιακά από τον κύριο οδικό άξονα προς το εσωτερικό του οικοπέδου.
• Έγινε η επεξεργασία της ογκολογίας με επάλληλα ή τεμνόμενα επίπεδα, που σχηματίζονται από πετάσματα, πέργκολες και εξώστες. Ο όγκος των μεζονετών ενοποιήθηκε με τον όγκο της πολυκατοικίας με τρία πετάσματα καθ’ ύψος, που λειτουργούν ως βασική επιφάνεια ανάπτυξης των υπόλοιπων κατασκευών.
Yλικά κατασκευής
Το συγκρότημα έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης οπτοπλινθοδομής. Οι πέργκολες και τα λοιπά ηλιοπροστατευτικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικές διατομές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΟΒ αρχιτέκτονες: Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη και Συνεργάτεςu2028
Στατική μελέτη: Π. Μαλανδράκηςu2028
H/M μελέτη: EMG Π. Γουρδουπάρης - Δ. Μαρκόζηςu2028
Κατασκευή: EUROHOME Α. Αθανασόπουλος & Σιαu2028
Συνολικό εμβαδό συγκροτήματος: 1.610 m²u2028
Mελέτη: 2005 - 2006u2028
Χρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Nίκος Δανιηλίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Τέσσερις κατοικίες διακοπών στην Αίγινα

Τέσσερις κατοικίες διακοπών στην Αίγινα

Οι τέσσερις αυτές αυτόνομες κατοικίες βρίσκονται μέσα σε ένα επικλινές οικόπεδο με ελιές, με πανοραμική θέα στο Σαρωνικό και σε μικρή απόσταση από τις παραλίες Κλειδί και Κλίμα. Η ανάθεση…
Κατοικία στην Πολιτεία

Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της…
Βιοκλιματική θερινή κατοικία στην Κέα

Βιοκλιματική θερινή κατοικία στην Κέα

Η Τζιά χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά του τοπίου με τους βραχώδεις λόφους, οι οποίοι δημιουργούν γλυπτικούς σχηματισμούς κάτω από το μεσογειακό ήλιο. Σε ένα τέτοιο ανάγλυφο βράχο, που δεσπόζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.