Προσθήκη σε υφιστάμενη κατοικία στον Βόλο

Πρόκειται για προσθήκη σε μικρή ισόγεια μετασεισμική κατοικία του 1956, στις δυτικές συνοικίες της πόλης (περιοχή Οξυγόνο).  Η κατασκευαστική δομή αφενός του υπάρχοντος και αφετέρου η εξωσυμβατική χρήση ως εξοχικής κατοικίας μέσα στην πόλη για τους ιδιοκτήτες με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, καθόρισαν σε γενικές γραμμές και τη λογική της επέμβασης. Η οργάνωση των χώρων στο υφιστάμενο ισόγειο, με τμήματα φέρουσας τοιχοποιίας από «ψύχα» (τούβλο - μπετόν - τούβλο), παρέμεινε και αξιοποιήθηκε με τη χρήση τους ως χώρων υπνοδωματίων - ξενώνων των φιλοξενούμενων επισκεπτών. Η κύρια είσοδος παρέμεινε από τη βασική στεγασμένη βεράντα, ως ένας προθάλαμος - καθιστικό - υποδοχή, που με το εσωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί στους βασικούς χώρους διαμονής - υποδοχής που βρίσκονται στον 1ο όροφο. Η σκάλα τοποθετήθηκε έξω από το σώμα της οικοδομής, επιτρέποντας όμως μέσα από ένα στενό διάδρομο, το παραδοσιακό πέρασμα στην πίσω μικρή αυλή - ησυχαστήριο. Στο πίσω μέρος προς τον ακάλυπτο, έγινε επίσης μικρή προσθήκη με υπόγειο για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ισόγειος χώρος μπάρμπεκιου και στον 1ο όροφο το κύριο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού. Για λόγους αρχιτεκτονικούς αλλά και στατικούς (ελάφρυνση της κατασκευής), στον όροφο, στο χώρο υποδοχής - τζακιού, κατασκευάστηκε δίριχτη εμφανής στέγη με ξύλινα ζευκτά. Μορφολογικά, η κατασκευή ενσωμάτωσε στοιχεία του υπάρχοντος, όπως τον ημιυπαίθριο χώρο στο ισόγειο με τη στρογγυλή γωνιακή κολόνα, η οποία κατασκευάστηκε πλέον από εμφανές σκυρόδεμα, το πέρασμα προς τον ακάλυπτο και την επικάλυψη με στέγη περιγράμματος του υπάρχοντος. Οι προσθήκες καλύφθηκαν με δώματα χαμηλότερα και σε υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή. Στο ισόγειο, εσωτερικά και εξωτερικά, χρησιμοποιήθηκαν τα υπάρχοντα από σουηδική ξυλεία ξύλινα κουφώματα με γαλλικά παντζούρια, βαμμένα με γκρι σφυρήλατο χρώμα. Στον όροφο, σε όλο το τμήμα της όψης, κατασκευάστηκαν μεγάλες τζαμαρίες αλουμινίου με θέα προς το Πήλιο. Το υφιστάμενο οίκημα επιχρίστηκε εκ νέου με πατητό τσιμεντοκονίαμα στο χρώμα του τσιμέντου και με σκοτίες ανά 50 cm (ισόδομο). Το εμφανές σκυρόδεμα έμεινε χωρίς βαφή –μόνο με προστασία από την υγρασία– και σε τμήμα του έγινε τοπικά σκαπιτσάρισμα. Η επίδραση των κατασκευαστικών επιλογών στην αρχιτεκτονική οργάνωση του κτιρίου, αλλά και το αντίθετο, είναι σαφής, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποιο προηγείται και πού. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: K. Aδαμάκης, E. Tζαβέλλα, αρχιτέκτoνες μηχ.
Στατική μελέτη: Φ. Σαμαράς, πολιτικός μηχ.
Η/Μ μελέτη: Δ. Zημέρης, ηλεκτρολόγος μηχ.
Επίβλεψη: A. Xολέβας, πολιτικός μηχ. T.E.
Εμβαδό οικοπέδου: 133 m²
Εμβαδό κτιρίου: 178 m²
Χρόνος μελέτης: 2000
Χρόνος κατασκευής: 2001

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κρήτη

Κατοικία στην Κρήτη

Η κατοικία βρίσκεται κάτω από τα όρια της κορυφογραμμής, εκτός  του αστικού ιστού  και τοποθετείται στην επίπεδη επιφάνεια ενός οικοπέδου που διαθέτει περιορισμένη οπτική της θέας στη θάλασσα βορειοδυτικά, με…
Ανακαίνιση διαμερίσματος:

Ανακαίνιση διαμερίσματος: "The cozy apartment"

Το έργο είναι αποτέλεσμα ριζικού επανασχεδιασμού υφιστάμενου διαμερίσματος εμβαδού 125 m². Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν την «αναγέννηση» του διαμερίσματος και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο χώρο που να αποπνέει αισθητική…
Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Το μικρό διαμέρισμα με το δυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά. Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.