Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο, 623 m², βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας, στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη “συμβίωση” των δύο κύριων κτιριακών τύπων της ελληνικής πόλης υποκίνησε το σχεδιασμό, ο οποίος προτείνει μια υβριδική κατασκευή που συνδυάζει μια διώροφη προαστιακή μονοκατοικία με την κατασκευαστική δομή μιας πολυκατοικίας.
Η μονοκατοικία είναι προσδεμένη στο έδαφος, κλείνεται ως προς το δρόμο και ανοίγεται στον κήπο που την περιβάλλει. Ένα μεταλλικό πατάρι μέσα στο διώροφο χώρο του καθιστικού λειτουργεί ως χώρος ύπνου.
Η πολυκατοικία ανασηκώνεται από το έδαφος και προσφέρει τρεις επαναλαμβανόμενους ορόφους όμοιων διαμερισμάτων με ανοικτές θέες. Τα διαμερίσματα έχουν πρόσβαση μέσω μιας ελεύθερης κατασκευής από γυαλί και μέταλλο που περιέχει το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα.
O κενός, ισόγειος χώρος εισόδου της πιλοτής της τυπικής ελληνικής πολυκατοικίας έχει μετατεθεί στον πρώτο όροφο. Ο κενός αυτός ενδιάμεσος χώρος, με πρόσβαση από μια μεγάλη σκάλα, αποτελεί ταυτόχρονα οροφή και δάπεδο, υπερυψωμένη είσοδο και κήπο από βότσαλα. Διαχωρίζει τους δύο κτιριακούς όγκους και εγχέει κίνηση και δράση ακριβώς στην καρδιά του κτιρίου.
Ο ισόγειος όγκος της μονοκατοικίας κατασκευάστηκε από γκρι αρτιφισιέλ σοβά, ενώ ο όγκος της πολυκατοικίας από απλό σοβά χρωματισμένο λευκό. Στα δάπεδα των εξωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκε αμμοβολημένο γκρι μάρμαρο Ιωαννίνων. Στους εσωτερικούς χώρους τα δάπεδα κατασκευάστηκαν από ξύλο (δρυ ή ιρόκο) και λευκό μάρμαρο Θάσου. Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν από διατομές αλουμινίου γκρι χρώματος, ενώ τα κάγκελα των μπαλκονιών από πράσινο αμμοβολημένο γυαλί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Αίσωπος
Στατική μελέτη: Γεώργιος Χρήστου (οπλισμένο σκυρόδεμα), Μαίρη Κωνσταντακοπούλου (μεταλλική κατασκευή)
Η/Μ μελέτη: Θωμάς Ευθυμιόπουλος
Επίβλεψη: Αλέκος Αίσωπος, Βασίλης Δουρίδας, Σωτήρης Γιαννούκαρης, Βασίλης Ρίζος
Κατασκευή: ΑΡΙΣ Α.Τ.Ε.
Xρόνος κατασκευής: 2000 - 2003
Φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλη, Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Η κατοικία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου, στη θέση “Σκληπί” της κοινότητας Μάννα, σε υψόμετρο 50 m από τη θάλασσα. Το χαρακτηριστικό στενόμακρο, ακανόνιστο σχήμα του οικοπέδου και η…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…
Συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών στην Άνδρο

Συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών στην Άνδρο

Το συγκρότημα κατοικιών "Andros Tessera" βρίσκεται στο Κυπρί της Άνδρου, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη τοπιογραφία και έντονες υψομετρικές διαφορές. Οι τέσσερις πετρόκτιστες εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χτίστηκαν σε ύψωμα,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.