Ολική ανακαίνιση του διαμερίσματος Casa Marc στη Barceloneta, Βαρκελώνη

Το έργο αφορά την πλήρη ανακαίνιση διαμερίσματος τελευταίου ορόφου ενός γωνιακού κτιρίου στο παραλιακό μέτωπο της Barceloneta, μία από τις πιο γνωστές συνοικίες της Βαρκελώνης για τη μεσογειακή γοητεία και ομορφιά της. Οι ιδιοκτήτες, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, κάτοικοι Ελβετίας, για καιρό επιθυμούσαν να αποκτήσουν μία εξοχική κατοικία στην αγαπημένη τους πόλη με σκοπό να απολαμβάνουν τις διακοπές τους δίπλα στη θάλασσα. Αποφάσισαν να αγοράσουν το μικρό αυτό διαμέρισμα των 25τμ και να το ανακαινίσουν, με μοναδικό αίτημά τους να έχουν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο από τα παιδιά τους.
Το διαμέρισμα είχε υποστεί στο παρελθόν διάφορες ανακαινίσεις που είχαν αλλοιώσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η υφιστάμενη φέρουσα πλίνθινη τοιχοποιία ήταν κρυμμένη κάτω από διακοσμητικά πλακίδια και παχιές επενδύσεις κονιάματος, ενώ μία ενιαία ψευδοροφή κάλυπτε μεγάλο μέρος της παραδοσιακής καταλανικής οροφής με τα χαρακτηριστικά ξύλινα δοκάρια και τις κεραμικές θολωτές καμάρες. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των υφιστάμενων δομικών στοιχείων, καθώς και στην επιλογή των νέων υλικών.
Η εξαιρετική θέα προς την παραλία και τη θάλασσα, κύριο χαρακτηριστικό του διαμερίσματος, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας για την αρχιτεκτονική πρόταση. Η τυπολογία του γωνιακού διαμερίσματος, με ένα άνοιγμα προς τη θάλασσα και δύο πλευρικά προς ένα στενό δρόμο, οδήγησε στην τοποθέτηση του μπάνιου στο κέντρο, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο διαχωρισμό του υπνοδωματίου από τη ζώνη διημέρευσης. Προς την πλευρά του υπνοδωματίου, ο όγκος του μπάνιου επενδύθηκε εξωτερικά με καθρέφτη, ενώ προς την πλευρά του σαλονιού χρησιμοποιήθηκε γυαλί με μεμβράνη καθρέφτη. Η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού διασφάλισε την ιδιωτικότητα μεταξύ των χώρων και το φυσικό φωτισμό του μπάνιου. Επιπλέον, επέτρεψε την αντανάκλαση της θάλασσας στο εσωτερικό του διαμερίσματος και την απρόσκοπτη θέασή της από το υπνοδωμάτιο και το ντουζ. Η κουζίνα αναπτύχθηκε γραμμικά, κατά μήκος της μεγάλης «τυφλής» πλευράς, έτσι ώστε να ενσωματώνει και να κρύβει το WC με τον αποθηκευτικό χώρο. Για τη διατήρηση της συνέχειας ανάμεσα στις δύο ζώνες και τη δημιουργία ενός ενιαίου εσωτερικού χώρου, αποφασίστηκε η επένδυση των πλευρών που τις ενώνουν με το ίδιο υλικό. Ξύλινα μπλε πάνελ με εμφανείς κάθετους αρμούς, κάλυψαν το έπιπλο της κουζίνας, την πόρτα του WC, τους τοίχους και την πόρτα εισόδου. Όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις Η/Μ και εξαερισμού συγκεντρώθηκαν μέσα σε ψευδοροφή πάνω από την ξύλινη επένδυση και το μπάνιο, αφήνοντας εμφανή την υπάρχουσα καταλανική οροφή. Στο υπνοδωμάτιο τα δομικά υλικά της οροφής διατηρήθηκαν στη φυσική τους απόχρωση, ενώ στη ζώνη διημέρευσης η οροφή βάφτηκε λευκή, ως συνέχεια της ψευδοροφής, προσφέροντας μία ενιαία ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Μέρος της υπάρχουσας πλίνθινης τοιχοποιίας αποκαλύφθηκε, αποκαταστάθηκε και αφέθηκε εμφανής, έρχοντας σε αντιπαράθεση με το λευκό μάρμαρο Macael στην κουζίνα και το μπάνιο, το ανοιχτόχρωμο δρύινο δάπεδο και το λευκό χρώμα στους τοίχους και την οροφή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Εταιρία - Μελέτη: Α53 | architecture + interior design |
Επίβλεψη: Α53 | architecture + interior design |
Τεχνική Εταιρία Κατασκευής: Ability Plus S.L.
Τοποθεσία: Βαρκελώνη, Ισπανία
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 25 τμ
Χρόνος μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2016-2017
Φωτογραφίες: Nicolu00e1s Fotografu00eda

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι

Εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι

Για την εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί…
Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο

Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο "Passive House"

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών, σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.Μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, ώστε να είναι σε…
Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Το υπό μελέτη ακίνητο συνολικού εμβαδού 63 m² βρίσκεται σε τυπικό συγκρότημα πολυκατοικίας που χρονολογείται στα 1960, δίπλα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.Πρωταρχικό στόχο του σχεδιασμού αποτέλεσε η αναδιάρθρωση του διαμερίσματος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.