Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Το έργο αφορά σε μονοκατοικία 700 m² στο Ψυχικό. Το οικόπεδο, έκτασης 1.570 m², είναι γωνιακό και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά των δρόμων που το περιβάλλουν.
Οι όγκοι που αποτελούν την κατοικία διατάσσονται κατά μήκος των πλαϊνών ορίων του οικοπέδου, παρέχοντας έτσι στο βασικό υπαίθριο χώρο, στον οποίο είναι χωροθετημένη η πισίνα, την απαραίτητη απομόνωση και ιδιωτικότητα σε σχέση με τις γειτονικές ιδιοκτησίες. Παράλληλα, ο υπαίθριος χώρος - κήπος οριοθετείται προς τους παράπλευρους δρόμους με πυκνή φύτευση σε επάλληλα επίπεδα και με έντονη υψομετρική διαφοροποίηση, συνιστώντας έτσι ένα τόπο ηρεμίας και χαλάρωσης.
Η κατοικία οργανώνεται σε δύο επίπεδα, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς τον όγκο και τα υλικά. Ο όγκος του ισογείου, σε σχήμα Γ, στεγάζει τους χώρου διημέρευσης και ενοποιείται οπτικά και λειτουργικά με τον κήπο διά μέσου μεγάλων ανοιγμάτων. Τα δύο καθιστικά τοποθετούνται στις απολήξεις του Γ και ενοποιούνται με την κουζίνα, το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα, ενώ η τραπεζαρία στο κέντρο, σε συνέχεια της εισόδου, διαφοροποιείται ως όγκος με ένα συνεχή φεγγίτη περιμετρικά στην οροφή.
Οι περιορισμένες κατακόρυφες επιφάνειες επενδύονται με μάρμαρο, όμοιο με τα σκληρά δάπεδα του υπαίθριου χώρου ή χρωματίζονται στην ίδια απόχρωση.
Σε αντιδιαστολή, ένας επιμήκης, έντονα διακριτός, λευκός, επιχρισμένος όγκος με ανατολικό προσανατολισμό, που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια, "ίπταται" επάνω από τη βάση του ισογείου, και εντείνει την κυρίαρχη οριζόντια διάσταση της κατοικίας. Ολόκληρο το δώμα του ενός καθιστικού γίνεται εξώστης του κυρίως υπνοδωματίου. Η φαρδιά περιμετρική ζαρντινιέρα στον εξώστη φυτεύεται, δίνοντας την αίσθηση ότι ο κήπος συνεχίζεται σ' αυτό το επίπεδο.
Σε ένα μεγάλο τμήμα του, το καθιστικό δίπλα στην κουζίνα γίνεται διώροφο και στεγάζεται με τζάμια, που φέρνουν το φυσικό φως άπλετο στο εσωτερικό της κατοικίας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αγγελική Σιώλη, Φωτεινή Αδρίμη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Βασίλης Καλησπεράκης
Στατική μελέτη: Μάνος Κυριαζής
Η/M μελέτη: Α. Ασημάκης, Κ. Γεωργακόπουλος, Κ. Παπαποστόλου & Σια Ο.Ε.
Επίβλεψη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Μελέτη φύτευσης: E-Landscape, Έλλη Παγκάλου
Εμβαδό οικοπέδου: 1.570 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 685 m²
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Βούλα

Κατοικία στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος, σκαρφαλωμένη στο βουνό, σ’ ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση. Η πρόσβαση από το…
Εξοχική κατοικία στη Μάνη

Εξοχική κατοικία στη Μάνη

Η εξοχική κατοικια βρίσκεται σε κτήμα με λίγες ελιές και χαρουπιές στους λόφους πάνω από τον Άγιο Νικόλαο Εξω Μάνης, και είναι σπίτι διακοπών για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.