Μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Σε μία περίοδο ανάπτυξης διεύρυνσης της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ένα νέο κτίριο κατοικίας, στο Πανόραμα, έρχεται να εκφράσει μία καινούργια πρόταση και να επηρεάσει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου περιβάλλοντος ζωής.
Πρόκειται για ένα κτίριο λιτό, με καθαρούς ορθογωνικούς όγκους, που εκφράζει μία συνειδητά ξεκάθαρη αρχιτεκτονική πρόταση. Η κατοικία βρίσκεται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν  άσκοπες μανιέρες νεοτερισμού και με βασικό κριτήριο την καλύτερη διαβίωση των χρηστών-ιδιοκτητών.
Βασικό απαιτούμενο στην τοποθέτηση του κτιρίου, ήταν η κατεύθυνση των κύριων χώρων προς τη θέα. Η κατοικία κτίστηκε σε ένα αγροτεμάχιο έκτασης 3.500 στρεμ. σχεδόν παράλληλα με το βασικό άξονα του δρόμου και τις υψομετρικές καμπύλες του έντονα επικλινούς εδάφους. Ο προσανατολισμός του είναι νοτιοδυτικός στους βασικούς χώρους της κατοικίας και στον μεγάλο άξονα όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και η κουζίνα.
Απαρτίζεται από τρία επίπεδα. Η βασική του είσοδος είναι στο επίπεδο του δρόμου, από όπου διασχίζοντας την λιτή και με σεβασμό στη φύση, διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και αφήνοντας στα δεξιά το χώρο στάθμευσης,  εισέρχεται κανείς στο εσωτερικό του κτιρίου. Από την κύρια είσοδο η πρώτη εντύπωση της διαμπερούς διάχυσης του φωτός συναρπάζει. Η άρρηκτη συνένωση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου επιτυγχάνεται από τις συνεχόμενες επιφάνειες υαλοπετασμάτων.
Σημαντικό ρόλο έχει το υδάτινο στοιχείο, μια και τμήμα της πισίνας που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου, εισχωρεί προς τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας σε σχήμα ‘Γ’ δίνοντας την εντύπωση ότι πισίνα και καθιστικό βρίσκονται σ’ έναν ενιαίο χώρο, χωρίς σαφή διαχωρισμό του έσω και του έξω.
Στη δεξιά πλευρά και με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται το καθιστικό με ένα λιτό τζάκι, ένα υπνοδωμάτιο και το W.C. ξένων, ενώ αριστερά επεκτείνεται το κυρίως καθιστικό με την τραπεζαρία και την κουζίνα. Άμεση είναι η πρόσβαση των ιδιοκτητών-χρηστών στον εξωτερικό χώρο, είτε από το κυρίως καθιστικό, είτε από την κουζίνα.
Εκτός από αυτό το δέσιμο της θέας και του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο, ενιαία είναι και η οπτική προς τον κατακόρυφο άξονα της κατοικίας, η οποία επιτυγχάνεται με ένα εσωτερικό αίθριο στο χώρο του κυρίως καθιστικού. Το αίθριο επιτρέπει την οπτική επαφή με το επάνω επίπεδο, όπου βρίσκονται τα τρία υπνοδωμάτια και τα λουτρά με θέα το λιμάνι της πόλης της Θεσσαλονίκης και την πισίνα του κήπου.
Οι κλίσεις του εδάφους ήταν αρκετά έντονες κι έτσι αποφεύγονται τα μακρά τοιχεία. Αξιοποιήθηκε η λύση του καταρράκτη στο τελείωμα της πισίνας.
Η στάθμη του υπογείου, περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, γυμναστήριο και ένα δεύτερο χώρο ανεξάρτητης διαμονής με σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο και λουτρό και ξεχωριστή πρόσβαση από το πλαϊνό τμήμα του κτιρίου.
Αξιοποιώντας τις απότομες κλίσεις του φυσικού εδάφους, διαφορετικά επίπεδα αγκαλιάζουν και περιβάλλουν το κτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης προς την αυλή από όλους σχεδόν τους χώρους της.
Η έλλειψη επενδυτικών υλικών και η εξαιρετικά διακριτική, χρωματική γκάμα μόνο με αποχρώσεις του λευκού και του γκρι, η χρήση μόνο ελάχιστων γυάλινων επιφανειών και η χρησιμοποίηση μόνο κονιάματος στα επιχρίσματα του κτιρίου, έχει σκοπό την αρμονικότερη ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον, αξιοποιώντας μόνο την πλαστικότητα των όγκων.
Η ίδια λογική, χαρακτηρίζει και το εσωτερικό της μονοκατοικίας, με μοναδικά υλικά το ξύλινο δάπεδο του ισογείου και του ορόφου και τα λευκά επιχρίσματα στις υπόλοιπες κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες του εσωτερικού χώρου, αφήνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο το περιβάλλον γύρω από το κτίριο, μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα.
Το κτίριο αυτό που εκφράζει πλήρως την υψηλή αισθητική των χρηστών του, αξιοποιεί απόλυτα τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες τους και αποδίδει σεβασμό προς το περιβάλλον του, δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την αισθητική της πόλης και συμβολή για το δημιουργικό σχεδιασμό της παραγωγής του δομημένου χώρου.
Ένα κτίριο που εκφράζει πλήρως την υψηλή αισθητική του χρήστη, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύ καλή συνεργασία  με τον χρήστη και ιδιοκτήτη του οποίου η συμμετοχή ήταν συνεχής και εποικοδομητική.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χ. Κουλουκούρης -  Μ. Γράνη
Στατική μελέτη: Α. Μπίτση
H/M μελέτη: Λ. Δίγκας
Eπίβλεψη: Χ. Κουλουκούρης – Μ.ΓΡΑΝΗ – Α. Κουλουκούρης
Συνεργάτες: Α.Μάντσιου
Κατασκευή: Α. Κουλουκούρης
Συνολικό εμβαδό: 400 m²
Xρόνος μελέτης: 2006 -2007
Xρόνος κατασκευής: 2007 – 2008
Φωτογραφίες: Γ. Γερόλυμπος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ακρωτήρι των Χανίων, Κρήτη

Κατοικία στο Ακρωτήρι των Χανίων, Κρήτη

Το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό τοπίο του Ακρωτηρίου και καταλήγει σε απότομο γκρεμό δίπλα στη θάλασσα. Η θέση του κτιρίου προσδιορίστηκε από το στενό πλαίσιο των οικοδομικών γραμμών μέσα στο…
Εξοχική κατοικία στην ορεινή Αρκαδία

Εξοχική κατοικία στην ορεινή Αρκαδία

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες, ακανόνιστο και έντονα επικλινές οικόπεδο, προσβάσιμο από δυο δρόμους, κεντρικά εντός οικισμού, σε μια πλαγιά της Αρκαδίας. Το οικόπεδο έχει προσανατολισμό προς νότο και…
Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Η διπλοκατοικία αυτή βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.