Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Το κτίσμα οργανώνεται σε απλή κάτοψη "σχήματος Π", εσωτερικά του οποίου αναπτύσσεται  μια διώροφη γυάλινη κατασκευή που ενοποιεί σε ύψος και σε πλάτος όλους τους χώρους της μονοκατοικίας. Η επιλογή της εσωστρέφειας στο σχεδιασμό οδήγησε στην κατασκευή μιας συμπαγούς πρόσοψης από πέτρα, με μικρά συμμετρικά ανοίγματα, σε αντίθεση με την πίσω όψη, που διαρθρώνεται με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και πιο ανάλαφρα υλικά.
Η είσοδος της κατοικίας προβάλλεται ως μια ορθογωνική υπερυψωμένη ξύλινη κατασκευή, έναν ευδιάκριτο όγκο που εισχωρεί στο εσωτερικό, δημιουργώντας έναν ημιυπαίθριο προστατευμένο χώρο που λειτουργεί ως το κατώφλι της μονοκατοικίας.
Στο ισόγειο χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης, το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και το γραφείο, ενώ στο πρώτο επίπεδο τα υπνοδωμάτια με τα αντίστοιχα λουτρά τους. Στον τελευταίο όροφο οργανώνεται ένας χώρος εκγύμνασης και μια μεγάλη βεράντα. Η μικρή κατασκευή στο δώμα είναι ανάλαφρη και από ξύλινο περίβλημα.
Τέλος, ο ανοιχτός κήπος στο πίσω μέρος της κατοικίας αποτελεί σημείο εκτόνωσης της εσωστρέφειας της κατοικίας.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Γιάννης Κανατσούλης
H/M μελέτη: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί
Εσωτερική διακόσμηση: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Κατασκευή: ΓΝΩΜΩΝ Κατασκευαστική Α.Ε.
Tοποθεσία: Kεφαλάρι, Αττική
Eμβαδό οικοπέδου: 916,00 m²
Eμβαδό κτιρίου: 548,10 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2008
Χρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Γλυφάδα

Κατοικία στη Γλυφάδα

Στην επίλυση αυτής της κατοικίας για μια οικογένεια βασικό ρόλο έπαιξαν οι ιδιομορφίες του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, όπου ανεγείρονται συνήθως πολυώροφες πολυκατοικίες. Η…
Συγκρότημα κατοικιών στoν Βόλο

Συγκρότημα κατοικιών στoν Βόλο

Η μεταπολεμική οργανωμένη δόμηση στην Ελλάδα στηρίχθηκε στο γνωστό "σύστημα αντιπαροχής". Η κακή κατάσταση του αστικού χώρου στις ελληνικές πόλεις οφείλεται αφενός στην ολοκληρωτική επικράτηση του συγκεκριμένου συστήματος και αφετέρου…
Εξοχική κατοικία στην πελοπόννησο

Εξοχική κατοικία στην πελοπόννησο

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σ’ ένα επικλινές οικόπεδο με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο νησί των Σπετσών. Πρόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν ο μετασχηματισμός του τοπικού ύφους και του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.