Μονοκατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Σε οικόπεδο περίπου 3.000 m², σχεδόν επίπεδο και ιδιαιτέρως επίμηκες, με τη στενή του πλευρά επί του δρόμου και προσανατολισμένη στη θέα, προορίστηκε να δεχθεί τη μονοκατοικία εξαμελούς οικογένειας. Η κλίση του οικοπέδου εκδηλώνεται μόνο στο πίσω τμήμα του, πράγμα που αξιοποιήθηκε για τη διαμόρφωση διακριτικού διώροφου όγκου.
Η κύρια είσοδος της κατοικίας επιτελείται από την εντός του οικοπέδου αμαξιτή αλέα. Ένας πολύ στενός δρόμος (δουλεία), κάθετος στη Μουστακλή, οδηγεί σε δευτερεύουσα είσοδο του οικοπέδου στο πίσω τμήμα του.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας αποτελεί ο διαμπερής φωτεινός διώροφος συνδετικός όγκος της εισόδου. Στο εσωτερικό του, σε επίπεδο ισογείου επιτελείται η διανομή αφενός προς την πρόσθια δημόσια ζώνη (χώροι υποδοχής και κουζίνας) και αφετέρου προς την οπίσθια (διαμερίσματα των τεσσάρων παιδιών) στο ισόγειο και στη στάθμη “πλην ένα”.
Το κλιμακοστάσιο οδηγεί στον όροφο, που καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου, αλλά σε σημαντική εσοχή από το διαμέρισμα των γονέων, το οποίο βρέθηκε να αντιμετωπίζει τη θέα της δύσης, την πισίνα και την κύρια είσοδο του οικοπέδου. Στο εν λόγω διαμέρισμα, που αυλίζεται στη μεγάλη βεράντα άνωθεν του ισογείου καθιστικού, πλην του υπνοδωματίου έχει προβλεφθεί μεγάλο λουτρό, βεστιάριο και χώρος καθιστικού - γραφείου με τζάκι.
Tην πίσω ζώνη του ορόφου, που στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους της γυμναστικής, του χαμάμ και μιας μικρής κουζίνας, συνδέει με το κυρίως διαμέρισμα των γονέων μια διακριτική πασαρέλα, που συμμετέχει ενεργά στην αισθητική του ψηλοτάβανου χώρου. Το κλιμακοστάσιο οδηγεί επίσης στο υπόγειο, στη στάθμη του ευρύχωρου γκαράζ, από όπου υπάρχει απευθείας πρόσβαση στην κατοικία. Η στάθμη αυτή χαρακτηρίζεται από ένα ενδιάμεσο καθιστικό, συνδυασμένο με την κάβα κρασιού, που σχεδιάστηκε λεπτομερώς μαζί με την αντίστοιχη επιπλοποιία.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτoνική Μελέτη: Άρις Γεωργίου
Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Ελένη Τσιτσιμπίκου
Επίβλεψη έργου: Άρις Γεωργίου, Γιάννης Καΐτσης
Κατασκευή: Γιώργος Ι. Γεωργιάδης και Συνεργάτες
Tοποθεσία: Πυλαία Θεσσαλονίκης
Συνολική επιφάνεια: 740 m²
Μελέτη: 2002 - 2003
Κατασκευή: 2004 – 2006
Φωτογραφίες: K. Ευαγγελίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση…
Τέσσερις κατοικίες διακοπών στην Αίγινα

Τέσσερις κατοικίες διακοπών στην Αίγινα

Οι τέσσερις αυτές αυτόνομες κατοικίες βρίσκονται μέσα σε ένα επικλινές οικόπεδο με ελιές, με πανοραμική θέα στο Σαρωνικό και σε μικρή απόσταση από τις παραλίες Κλειδί και Κλίμα. Η ανάθεση…

"Ο πύργος", κατοικία στη Σάντα Μαρία

Το ακίνητο βρίσκεται στη Βόρειο Ανατολική πλευρά του νησιού με θέα τη Νάξο. Το υπάρχον ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’90 αποτελούνταν από δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους όλα συγκεντρωμένα σε ένα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.