Μονοκατοικία στην Παλλήνη

Bασικοί στόχοι σχεδιασμού της κατοικίας ήταν αφενός να εξυπηρετηθούν οι στεγαστικές ανάγκες μιας μικρής οικογένειας και αφετέρου να ενταχθεί η οικοδομή στο οικιστικό περιβάλλον των Μεσογείων, διατηρώντας ωστόσο τις αναφορές και τις μνήμες των “εξοχικών” της δεκαετίας του πενήντα. Έγινε δηλαδή μια συνειδητή προσπάθεια αντιπαράθεσης και εναντίωσης στην εισβολή των πάσης φύσης και μορφής αρχιτεκτονικών “κατασκευασμάτων” της τελευταίας δεκαετίας, που κατακλύζουν την περιοχή αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία της.
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου είχε δύο συνιστώσες:
• τη “σωστή” έδραση και ανάπτυξη του κτίσματος σε ένα ανηφορικό οικόπεδο και
• την εισαγωγή δομικών και μορφολογικών στοιχείων του παρελθόντος, που συνηθίζονταν στην περιοχή (για παράδειγμα το κυκλικό τμήμα της κάτοψης στο ισόγειο, η τετράριχτη στέγη κτλ.), αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονων, νεωτεριστικών στοιχείων (όπως οι εμφανείς σιδηρές κατασκευές, οι πέργκολες και τα στέγαστρα, το συνεχές κυκλικό άνοιγμα στο ισόγειο κτλ.).
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο  Στο υπόγειο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και γκαράζ δύο αυτοκινήτων, στο ισόγειο δύο χώροι υποδοχής, τραπεζαρία και κουζίνα και στον όροφο τρία υπνοδωμάτια με λουτρό. Η κυκλική σκάλα στο κέντρο της κατοικίας είναι ελεύθερη περιμετρικά στο ισόγειο και στην ουσία αποτελεί το μοναδικό διαχωριστικό στοιχείο των χώρων στο επίπεδο αυτό.
Τα εξωτερικά κουφώματα είναι από αλουμίνιο με διπλούς υαλοπίνακες. Όλα τα δάπεδα είναι από πλακίδια πορσελάνης, πάνω σε υπόστρωμα θερμομπετόν, καθώς έχει εφαρμοστεί ενδοδαπέδια θέρμανση.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας είναι οι εξωτερικές μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες έγιναν για να λύσουν διάφορα λειτουργικά προβλήματα. Έτσι, η οπισθοχώρηση της όψης στον όροφο και η έξοδος της καμινάδας στο κέντρο της μεγάλης βεράντας του ορόφου, οδήγησαν στο σχεδιασμό μιας εμφανούς και προβαλλόμενης μεταλλικής κατασκευής, στην οποία εντάχθηκε η καμινάδα του τζακιού. Ακόμη, η δυσκολία ανάρτησης ενός μεταλλικού στεγάστρου σε πρόβολο πάνω από την κύρια είσοδο, οδήγησε στη δημιουργία δύο επιπέδων μορφής Γ, εκ των οποίων το ένα εδράζεται και στηρίζεται στην κατακόρυφη επιφάνεια του τοίχου της πρόσοψης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Γ. Αποστολάκος, Γ. Παυλίδου-Αποστολάκου, αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Μ. Χίου, πολιτικός μηχ.
Η/M μελέτη: I. Συγκούνης, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχ.
Συνεργάτης: Γ. Κομπογιάννης, αρχιτέκτων
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΡΟΠΗ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: Α. Παπανικολάου
Τοποθεσία: Πανόραμα Παλλήνης - Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 260,00 m²
Χρόνος μελέτης: 1996
Χρόνος κατασκευής έργου: 1998 - 2002
Φωτογραφίες: Ν. Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένας γραφίστας - διαφημιστής αναπτύσσει το προσωπικό του ύφος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα, που μην έχοντας κανέναν περιορισμό στην έκφραση και τη…
Εξοχική κατοικία στη Χίο

Εξοχική κατοικία στη Χίο

Τα Καρδάμυλα βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο της Χίου, στις ακτές ενός μικρού κόλπου με το δικό του φυσικό λιμάνι. Η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται με τη ναυτιλία και είναι γνωστό…
Κατοικία στο Ρέθυμνο

Κατοικία στο Ρέθυμνο

H κατοικία βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα, ανατολικά της πόλης του Pεθύμνου, το κτήμα είναι μακρόστενο, επικλινές με δύο διαμορφωμένα επίπεδα-πεζούλες γεμάτα με ελαιόδεντρα, κατά μήκος του άξονα Bορρά-Nότου. Έχει θέα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.