Μονοκατοικία στην Καβάλα με εναλλαγή όγκων και επιφανειών

Η κατοικία εμβαδού 320 m² βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας, σε οι- κόπεδο 1.120 m². Αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους με διακριτή χρήση ανά όροφο.
Στο υπόγειο βρίσκονται οι χώροι των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Στο ισόγειο, σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας, οργανώνονται οι κοινόχρηστοι χώροι, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, WC, ένα βοηθητικό υπνοδωμάτιο και ο χώρος στάθμευσης.
Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των ενοίκων. Ο όροφος χωρίζεται στο τμήμα των παιδικών δωματίων και στο δωμάτιο των γονέων. Η επικοινωνία μεταξύ των δυο τμημάτων επιτυγχάνεται με εσωτερικό μπαλκόνι - διάδρομο.

Κεντρική ιδέα και κριτήρια σχεδιασμού
Κεντρικός πυρήνας του κτιρίου είναι ο ψηλότερος όγκος σχήματος L, από τον οποίο φαίνεται να προβάλλουν μικρότεροι όγκοι. Η ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης του κτιρίου διακατέχεται από μία συνεχόμενη κίνηση και διείσδυση όγκων και επιφανειών μεταξύ τους. Τόσο τα οριζόντια, όσο και τα κατακόρυφα γραμμικά στοιχεία, που συνθέτουν διάφορους όγκους, τέμνονται μεταξύ τους, καταργώντας τη στατικότητα ενός μονομπλόκ τυπικού κτιρίου. Τα μεγάλα και πλήρη ανοίγματα του ισόγειου ορόφου προς το χώρο πρασίνου πετυχαίνουν την ελαχιστοποίηση των ορίων μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, συντελώντας έτσι στην ενοποίηση του ισογείου με τον περιβάλλοντα χώρο. Με τη δημιουργία όγκων μεγάλου ύψους, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της κατοικίας, επιτυγχάνεται η δημιουργία χώρων διαφορετικής κλίμακας και χρήσης, καθώς επίσης και η οπτική ενοποίηση μεταξύ των ορόφων.
Το κτίριο τοποθετήθηκε ελεύθερο στο οικόπεδο για την καλύτερη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός. Σε συνδυασμό με βασικές αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως μεγάλα στέγαστρα στη νότια όψη, μακρόστενα ψηλά ανοίγματα προς το βορρά και ανοίγματα στην οροφή του διώροφου τμήματος της κατοικίας επιτυγχάνεται πλήρης εκμετάλλευση αερισμού - φωτισμού.

Τεχνολογίες κατασκευής και επιλογή υλικών
Τα εξωτερικά επιχρίσματα είναι τριπτά. Οι όγκοι των εξωστών, των στεγάστρων και των αρχιτεκτονικών προεξοχών, που εξέχουν του κελύφους του κτιρίου, είναι κατασκευασμένοι από εμφανές σκυρόδεμα. Οι επενδύσεις στις όψεις, στο στέγαστρο της εισόδου και στην κατασκευή των παρτεριών έχουν γίνει με στενάρι Καβάλας. Στα εξωτερικά δάπεδα έχει γίνει εφαρμογή ηφαιστειακού πατητού τσιμεντοκονιάματος και χυτό βοτσαλωτό δάπεδο. Τα εσωτερικά δάπεδα είναι δρύινα σε συνδυασμό με κονίαμα επάλειψης. Στα μπάνια έχει χρησιμοποιηθεί επίσης κονίαμα επάλειψης, συνδυασμένο με γρανιτικά πλακίδια. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση περιλαμβάνει σύστημα ευφυούς κτιριακού ελέγχου, πετυχαίνοντας έτσι την πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες της κατοικίας, ακόμη και από μακριά. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου ηλεκτροστατικής βαφής.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή της κρεμαστής σκάλας προς τον όροφο της κατοικίας, η οποία αποτελείται από κοιλοδοκούς, πακτωμένες στο τοιχίο του κτιρίου και επενδυμένες με κόντρα πλακέ θαλάσσης. Κατόπιν έγινε εφαρμογή κονιάματος επάλειψης.
Ιδιαίτερες κατασκευές αποτέλεσαν το στέγαστρο της εξωτερικής εισόδου, ένας πρόβολος 6,10 m, αναρτημένος από δύο ντίζες, οι οποίες προβάλλουν από τον όγκο ενός στιβαρού υποστυλώματος, επενδυμένου με στενάρι Καβάλας. Εσωτερικά του πέτρινου υποστυλώματος βρίσκονται δύο ΗΕΒ 200.
Η ψησταριά εντός του διώροφου ημιυπαιθρίου, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από εμφανές σκυρόδεμα, είναι μία ακόμη ιδιαίτερη κατασκευή. Το λιτό ορθογώνιο σχήμα της, η διαπερατότητά της και ο όγκος της, ο οποίος μοιάζει να κρέμεται έξω από την πλαϊνή όψη του κτιρίου, προσδίδουν μια πλαστικότητα τόσο στην ίδια, όσο και στο σύνολο του χώρου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μ & Τ Architects (Γεώργιος Χ. Μιχαηλίδης, Ιωάννα Τσιαμπούση)
Στατική μελέτη κτιρίου: Δέσποινα Ζαλούμη, πολιτικός μηχανικός
Στατική μελέτη στεγάστρου: Μιχάλης Ισαακίδης, πολιτικός μηχανικός
H/M μελέτη: Μαρία Οικονομίδου, ηλεκτρολόγος μηχανικός
Επίβλεψη: Γεώργιος Χ. Μιχαηλίδης, Ιωάννα Τσιαμπούση
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Τσιαμπούση - Μιχαηλίδης Ο.Ε.
Τοποθεσία: Ηρακλείτσα, Καβάλα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 320 m²
Χρόνος μελέτης: 2009
Χρόνος κατασκευής: 2015 - 2017
Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Κυπαρισσία

Εξοχική κατοικία στην Κυπαρισσία

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία, σε θέση κατάφυτη και με έντονο ανάγλυφο. Μέσω της αρχιτεκτονικής πρότασης διατυπώνεται ένας "διάλογος" μεταξύ του σύγχρονου σχεδιασμού και της…

"House 132"

«Η επανεξερεύνηση του χώρου της καθημερινότητας», προέκυψε ως ανάγκη λόγω της ιδιαίτερης προσέγγισης του πελάτη σε ένα δικό του τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με μια πολύ προσωπική αίσθηση του γούστου».…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.