Μονοκατοικία στην Εκάλη

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο με μεγάλη κλίση, σε ένα προνομιακό σημείο της Εκάλης. Η συνθετική δομή της κατοικίας είναι αρχετυπική. Πρόκειται για ένα κτίριο που διατάσσεται σε σχήμα Γ, περικλείοντας μια κεντρική αυλή, με τρόπο τέτοιο, ώστε η κατοικία να "ανοίγεται" στον καλό προσανατολισμό.
Στο ισόγειο και σε επαφή με την αυλή τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον πρώτο όροφο τα υπνοδωμάτια και ένα μικρό καθημερινό καθιστικό. Η διαφορά ύψους μεταξύ του επιπέδου της αυλής και του επιπέδου της εισόδου από το δρόμο βοήθησε στο σχηματισμό μιας βάσης από οπλισμένο σκυρόδεμα, επάνω στην οποία αναπτύσσονται οι κτιριακοί όγκοι. Αυτή η βάση συντίθεται από τη μάντρα στην πλευρά του δρόμου και τον τοίχο αντιστήριξης που ορίζει την πορεία προς την είσοδο του κτιρίου. Η χρήση αυτού του στοιχείου δημιουργεί μια ομαλή μετάβαση από τις πιο δημόσιες στις πιο ιδιωτικές περιοχές της κατοικίας, ενώ διαχέει την αρχιτεκτονική σύνθεση σε όλη την έκταση του οικοπέδου.
Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διαμορφώνουν τους χώρους χαρακτηρίζονται από τη σαφή τους γεωμετρία και το ικανό τους μέγεθος. Η αιώρησή τους γύρω από το χώρο της αυλής και ο διάλογός τους με το στοιχείο του νερού δημιουργούν την ένταση που καθορίζει τη χωρική εμπειρία, ενώ παράλληλα συγκροτεί και την ενότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Οι επί μέρους συνθετικές επιλογές αναδεικνύουν τη μονολιθικότητα των αρχιτεκτονικών στοιχείων.
Τα στηθαία είναι από γυαλί, ενώ οι επιφάνειες των ανοιγμάτων είναι εκτεταμένες, ώστε να εισδύει άπλετο το φως στο εσωτερικό της κατοικίας και να αμβλύνεται η διάκριση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Οι μεταλλικές κατασκευές του υπαίθριου χώρου, όπως οι πέργολες και τα κλωστρά είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτες μεταλλικές διατομές για να έχουν χρωματική συνάφεια με τα κουφώματα που είναι στο χρώμα του αλουμινίου. Η δαπεδόστρωση της αυλής έχει γίνει από μάρμαρο Pietra Serena, που δένει χρωματικά με το χτυπητό οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο υλοποιεί τη βάση του κτιρίου.
Η εξαντλητική επίλυση των σύνθετων κατασκευαστικών λεπτομερειών και η κατασκευαστική αρτιότητα που χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνουν την συνθετική πρόθεση για αφαίρεση και προσφέρουν ένα περιβάλλον γαλήνιας κατοίκησης για τους χρήστες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ISV Architects
Συνεργάτης αρχιτεκτόνων: Δημήτρης Παναγιώτου
Στατική μελέτη: Κώστας Λιόντος και συνεργάτες Ε.Π.Ε.
Η/Μ μελέτη: TEAS A.E.
Κατασκευή: ISV Construct
Υπεύθυνοι κατασκευής: Ιάσων Καβαλλίνης, Msc αρχιτέκτων μηχανικός, Μαίρη Σκουλούδη, Msc αρχιτέκτων μηχανικός
Ομάδα μελέτης εφαρμογής: Κατερίνα Ψαρρά, Msc αρχιτέκτων μηχανικός, Κώστας Βάβουλας, αρχιτέκτων μηχανικός
Κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων: TEAS A.E.
Υπεύθυνος Η/Μ κατασκευής: Δ. Χρηστάκης, μηχανολόγος μηχανικός
Κηποτεχνική μελέτη: Greenways Χανικιάν - Σκορδίλης Ε.Π.Ε.
Κείμενο: Δημήτρης Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Ανάργυρος Μουγιάκος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή της Μονής Βλατάδων, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, με πολύ έντονη κλίση εδάφους προς το νότο και με θέα προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ογκοπλασία και…
Ανακαίνιση κατοικίας στον Κεραμεικό

Ανακαίνιση κατοικίας στον Κεραμεικό

Στο οικόπεδο της οδού Αμαζόνων 6 στον Κεραμεικο, διαστάσεων 13,20 πρόσωπο x 13,40 m βάθος, υπήρχε διώροφο κτίσμα που κατασκευάστηκε σε δυο φάσεις: το λιθόκτιστο ισόγειο το 1930-5 και η…
Διπλοκατοικία  στον Κουβαρά Αττικής

Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.