Μονοκατοικία διακοπών στη Ζάκυνθο

Η μονοκατοικία, εμβαδού 275 m2, σχεδιάστηκε ως σπίτι διακοπών, που μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμη κατοικία. Το οικόπεδο, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Αμμούδι, στο ΒΑ τμήμα της Ζακύνθου. Ο οικισμός δεν είναι παραδοσιακός και πήρε το όνομά του από την παραλία μπροστά από το οικόπεδο. Έχει ακανόνιστο σχήμα με πρόσωπο στo δημοτικό δρόμο δυτικά και απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα ανατολικά. Το οικόπεδο είναι πυκνοφυτεμένο, ιδιαίτερα στα όρια του, με δένδρα και αμπέλια, που δημιουργούν έναν εσωτερικό κήπο.
Βασική σχεδιαστική επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός ισόγειου σπιτιού, ενταγμένου αρμονικά στο μικροπεριβάλλον του οικοπέδου με τη χαμηλή βλάστηση, τα αμπέλια και τις ελιές. Το κτίριο διαρθρώνεται με τρείς χαμηλούς όγκους, που ακολουθούν την απαλή φυσική κλίση του εδάφους, σε τρία βασικά επίπεδα, με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 0,50 m και κλιμακώνονται σε ύψος από το δρόμο προς το βάθος του οικοπέδου. Η ογκοπλαστική άρθρωση του κτιρίου συμβάλλει στη μείωση της επιρροής του κτιριακού όγκου στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.
Ο χαμηλότερος όγκος ενσωματώνει τη νοτιοδυτική πέργκολα του σπιτιού, η οποία οριοθετεί την είσοδο και συνδέει τους άλλους δύο όγκους μεταξύ τους.
Ο κύριος και κεντρικός όγκος στεγάζει τους χώρους διημέρευσης και ανοίγει διαμπερώς στη θέα της θάλασσας ανατολικά και σε μία οριοθετημένη αυλή νοτιοδυτικά, που αποτελεί τμήμα του κήπου και από την οποία γίνεται η είσοδος στο σπίτι. Σε συνέχεια με τους εσωτερικούς χώρους διημέρευσης, η ανατολική πέργκολα οριοθετεί ένα σκεπαστό υπαίθριο χώρο, βεράντα, που λειτουργεί ισότιμα με το εσωτερικό καθιστικό και επιτρέπει την κατοίκηση του κήπου. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος οριοθετούνται, ως μια αδιάκοπη ενότητα, με μια ενιαία "περιτοίχιση" και συνθέτουν ένα λιτό όγκο. Η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ όλος ο εσωτερικός χώρος διημέρευσης μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο σκεπαστό χώρο όταν ανοίξουν τα συρόμενα κουφώματα.
Με αντίστοιχη λογική διαμορφώνονται και οι άλλοι δύο όγκοι, εκατέρωθεν του κεντρικού, που φιλοξενούν τα υπνοδωμάτια: εσωτερικοί και εξωτερικοί σκεπαστοί ή ανοικτοί χώροι αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του κτιρίου, την έκφραση και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας και τον προσανατολισμό.
Τα χρώματα και οι μυρωδιές του κήπου, ο ήχος της θάλασσας και η εναλλαγή του φωτός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης που δημιουργεί η κατοίκηση του σπιτιού στους ενοίκους του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Στατική μελέτη: Ergosystem - Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Γιαννόπουλος
Κατασκευή: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Συνεργάτες: Νίκος Ιωάννου, Αλεξάνδρα Μπακλατζή, Έλενα Υφαντή, Βίλμα Αγραφιώτη, Κατερίνα Χαρισιάδου
Τοποθεσία: Αμμούδι, Ζάκυνθος
Συνολικό εμβαδό: 275 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2015
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Ευρισκόμενη εντός των ορίων του οικισμού Κάμπος της Πάρου, η φυσική παρουσία της κατοικίας ενισχύεται από το υπέροχο αγροτικό τοπίο που την περιβάλλει, αποτελούμενο από χωράφια σιτηρών, μικρούς αμπελώνες και…

"The Nippon Apartment" διαμέρισμα στο Παρίσι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στο ιστορικό κτίριο του Auguste Perret, στην οδό Benjamin Franklin. Η ιστορικότητα του κτιρίου αφορά την κατασκευή του από οπλισμένο σκυρόδεμα, και…
Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο

Κατοικία σχεδιασμένη σύμφωνα με το πρότυπο "Passive House"

Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά παραγγελία των ιδιοκτητών, σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου.Μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων, ώστε να είναι σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.