Μονοκατοικία διακοπών στη Ζάκυνθο

Η μονοκατοικία, εμβαδού 275 m2, σχεδιάστηκε ως σπίτι διακοπών, που μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμη κατοικία. Το οικόπεδο, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Αμμούδι, στο ΒΑ τμήμα της Ζακύνθου. Ο οικισμός δεν είναι παραδοσιακός και πήρε το όνομά του από την παραλία μπροστά από το οικόπεδο. Έχει ακανόνιστο σχήμα με πρόσωπο στo δημοτικό δρόμο δυτικά και απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα ανατολικά. Το οικόπεδο είναι πυκνοφυτεμένο, ιδιαίτερα στα όρια του, με δένδρα και αμπέλια, που δημιουργούν έναν εσωτερικό κήπο.
Βασική σχεδιαστική επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός ισόγειου σπιτιού, ενταγμένου αρμονικά στο μικροπεριβάλλον του οικοπέδου με τη χαμηλή βλάστηση, τα αμπέλια και τις ελιές. Το κτίριο διαρθρώνεται με τρείς χαμηλούς όγκους, που ακολουθούν την απαλή φυσική κλίση του εδάφους, σε τρία βασικά επίπεδα, με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 0,50 m και κλιμακώνονται σε ύψος από το δρόμο προς το βάθος του οικοπέδου. Η ογκοπλαστική άρθρωση του κτιρίου συμβάλλει στη μείωση της επιρροής του κτιριακού όγκου στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.
Ο χαμηλότερος όγκος ενσωματώνει τη νοτιοδυτική πέργκολα του σπιτιού, η οποία οριοθετεί την είσοδο και συνδέει τους άλλους δύο όγκους μεταξύ τους.
Ο κύριος και κεντρικός όγκος στεγάζει τους χώρους διημέρευσης και ανοίγει διαμπερώς στη θέα της θάλασσας ανατολικά και σε μία οριοθετημένη αυλή νοτιοδυτικά, που αποτελεί τμήμα του κήπου και από την οποία γίνεται η είσοδος στο σπίτι. Σε συνέχεια με τους εσωτερικούς χώρους διημέρευσης, η ανατολική πέργκολα οριοθετεί ένα σκεπαστό υπαίθριο χώρο, βεράντα, που λειτουργεί ισότιμα με το εσωτερικό καθιστικό και επιτρέπει την κατοίκηση του κήπου. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος οριοθετούνται, ως μια αδιάκοπη ενότητα, με μια ενιαία "περιτοίχιση" και συνθέτουν ένα λιτό όγκο. Η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ όλος ο εσωτερικός χώρος διημέρευσης μετατρέπεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο σκεπαστό χώρο όταν ανοίξουν τα συρόμενα κουφώματα.
Με αντίστοιχη λογική διαμορφώνονται και οι άλλοι δύο όγκοι, εκατέρωθεν του κεντρικού, που φιλοξενούν τα υπνοδωμάτια: εσωτερικοί και εξωτερικοί σκεπαστοί ή ανοικτοί χώροι αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του κτιρίου, την έκφραση και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας και τον προσανατολισμό.
Τα χρώματα και οι μυρωδιές του κήπου, ο ήχος της θάλασσας και η εναλλαγή του φωτός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης που δημιουργεί η κατοίκηση του σπιτιού στους ενοίκους του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Στατική μελέτη: Ergosystem - Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Γιαννόπουλος
Κατασκευή: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Συνεργάτες: Νίκος Ιωάννου, Αλεξάνδρα Μπακλατζή, Έλενα Υφαντή, Βίλμα Αγραφιώτη, Κατερίνα Χαρισιάδου
Τοποθεσία: Αμμούδι, Ζάκυνθος
Συνολικό εμβαδό: 275 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2015
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 454,35 m² στη Γλυφάδα, ζητήθηκε να κατασκευαστεί κατοικία εμβαδού περίπου 200 m² για να στεγάσει πενταμελή οικογένεια. Ζητήθηκε επίσης, καθώς δεν θα εξαντλούνταν ο συντελεστής δόμησης,…
Κατοικία διακοπών ενσωματωμένη στο βραχώδες τοπίο

Κατοικία διακοπών ενσωματωμένη στο βραχώδες τοπίο

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης αυτής της κατοικίας.Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα…
Επανάχρηση τριώροφης κατοικίας στο Ηράκλειο

Επανάχρηση τριώροφης κατοικίας στο Ηράκλειο

Το "πατρικό" σπίτι μιας οικογένειας, στην οδό Χάνδακος στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1950, παρέμενε ανεκμετάλλευτο για 12 χρόνια και αναζητούσε τρόπο επανάχρησης και δημιουργίας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.