Πρόκειται για μια μικρή ξύλινη εξοχική κατοικία 56 m², που χρησιμοποιείται κυρίως τους θερινούς μήνες. Ο χώρος στον οποίο χτίστηκε είναι ένας παραθεριστικός συνεταιρισμός, που φιλοξενείται σε μια παραθαλάσσια κατάφυτη έκταση 200 στρεμμάτων, λίγο έξω από τη Ραφήνα. Ο κανονισμός του συνεταιρισμού υπαγορεύει κτίσματα ισόγεια μέχρι 70 m² και με λυόμενη, ελαφριά κατασκευή.
Αποτελείται από ένα βασικό ενιαίο χώρο που είναι το καθιστικό και η τραπεζαρία, προέκταση του οποίου είναι η κουζίνα. Ο διαμήκης άξονας του χώρου είναι παράλληλος με τον άξονα βορρά-νότου. Στο νότιο τμήμα του έχει τοποθετηθεί, σε όλο το πλάτος του χώρου, ένα τριπλό συρόμενο κούφωμα. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση ότι το καθιστικό εκτείνεται προς τον υπαίθριο χώρο μέχρι το χτιστό καθιστικό της αυλής.
Ο πιο χαμηλός όγκος στην ανατολική πλευρά του κτιρίου περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια. Πάνω από τη μονόριχτη στέγη του βρίσκονται δύο φεγγίτες-σχισμές, που στόχο έχουν να επιτρέπουν τον πρωινό ήλιο να φωτίζει τον κύριο χώρο και την κουζίνα.
Το μεγάλο άνοιγμα καταλαμβάνει όλο το πλάτος του καθιστικού και το ενοποιεί με τον υπαίθριο χώρο που είναι και ο βασικός χώρος διημέρευσης.
Ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου οδήγησε στη χρησιμοποίηση γυψοσανίδων για την εσωτερική πλευρά των τοίχων, ενώ στα ταβάνια η κάλυψη έγινε από λωρίδες λευκής ξυλείας, στοιχείο που επαναλαμβάνεται τόσο στις όψεις όσο και στο χτιστό κρεβάτι.
Οι όψεις με τις οριζόντιες λωρίδες ξύλου διαφορετικών χρωμάτων βοηθούν στην καλύτερη ένταξη του συνόλου στο κατάφυτο δασικό περιβάλλον, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο την πολυχρωμία του τοπίου.
Σε αντίθεση, το εσωτερικό είναι μονόχρωμο και λιτό. Στο δάπεδο έχει εφαρμοστεί εποξεική βαφή, με στόχο να τονιστεί η μονολιθικότητα και η απλότητα της κατασκευής. Οι χτιστοί πάγκοι τόσο στο καθιστικό όσο και στην αυλή είναι από ανεπίχριστο σκυρόδεμα.
H επικάλυψη της στέγης έχει γίνει από επίπεδα πανέλα αλουμινίου, τα οποία έχουν βαφτεί στην ίδια απόχρωση με τα κουφώματα και τα λοιπά μεταλλικά στοιχεία του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΓΟΥΣΗΣ, FRIDJA, ROBERTS
Αρχιτέκτονες: Αναστάσιος Γούσης, Joost Fridja, Edward Roberts
Επίβλεψη: ΓΟΥΣΗΣ, FRIDJA, ROBERTS (αρχιτέκτονες)
Κατασκευή: ΓΟΥΣΗΣ, FRIDJA, ROBERTS (αρχιτέκτονες)
Χρόνος κατασκευής: 2005
Φωτογραφίες: Φώτης Τραγανουδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Η μελέτη αφορά σε μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους, ενώ μια μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική…
Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Η διπλοκατοικία αυτή βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.