Κλασσικό διαμέρισμα στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

Απλό και με στυλ. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1960, λίγα βήματα από την Αρχαία Αγορά. Την ανακατασκευή ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο DParchitects, που μελέτησαν μία κατοικία λειτουργική και δυναμική, σε απόλυτη συμφωνία με τις ανάγκες των ιδιοκτητών.
“Το φώς είχε βασικό ρόλο στη φάση του σχεδιασμού. Υιοθετήσαμε καθαρές επιφάνειες και λίγα έπιπλα για να αφήσουμε πολύ χώρο στον φυσικό φωτισμό”, εξηγεί η Αρχιτέκτων Πολυξένη Τσαλδάρη που ασχολήθηκε με την ανακαίνιση.

Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος ζεστός και φωτεινός, εμπλουτισμένος με μία παλέτα που έχει πρωταγωνιστή το λευκό μαζί με κρύα χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο, σε δόσεις σωστές μαζί με έπιπλα vintage.

Πολύ λιτή η διαρρύθμιση των χώρων. Στα σχεδόν 70 τ.μ. καθαρά, η κουζίνα, ο χώρος τραπεζαρίας, και το σαλόνι είναι μέρη ενός μεγάλου χώρου με έπιπλα που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού. Τα υπνοδωμάτια και αυτά με τη σειρά τους ακολουθούν τις απλές σχεδιαστικές γραμμές και εμπλουτίζονται με ελάχιστες χρωματικές λεπτομέρειες.  Τα δύο μπάνια σπάνε την ενότητα του minimal: στο λευκό μάρμαρο αντιτίθεται το χειροποίητο πλακάκι Vietri φέρει μπλε λεπτομέρειες, υλικά που απαντώνται και στο δεύτερο μπάνιο σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε. "τα μπάνια εκπροσωπούν την ταυτότητα των ιδιοκτητών, κλασσικό το μεγάλο και σύγχρονο με λεπτομέρειες κλασσικές το μικρό . Επιλέγοντας μία παλέτα ανοιχτών τόνων καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία χρωματική συνέχεια με το υπόλοιπο σπίτι", καταλήγει η αρχιτέκτονας. Το λευκό, που κυριαρχεί σε όλη την κατοικία έρχεται να ζεσταθεί με ήρεμα χρώματα που δημιουργούν μία ξεκούραστη ατμόσφαιρα.
Δίνουμε σημασία σε κάθε λεπτομέρεια και αν κάτι δεν το βρίσκουμε στην αγορά με τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε, το σχεδιάζουμε και το πραγματοποιούν εξειδικευμένοι  τεχνίτες. Έτσι έχουμε ένα όμορφο αντικείμενο , λειτουργικό και όχι επαναλαμβανόμενο, άρα μοναδικό.
Με την ίδια επιμέλεια γίνεται και η επιλογή των υλικών: "Η υλικότητα είναι σημαντικό σημείο της δουλειάς μας. Στους χώρους εναλλάσσουμε αντιθέσεις παίζοντας με τα υφάσματα , και την αίσθηση των κλασσικών επίπλων, την ανάκλαση των καθρεπτών και τα μάρμαρα που ντύνουν τα μπάνια και την κουζίνα με Διονύσου και Yasmine".
Οι επιρροές στο στυλ έρχονται από την κλασσική και λιτή κομψότητα της δεκαετίας του ‘30, υπογραμμισμένη από υφάσματα μπλε, γαλάζιο και μπορντώ και έπιπλα καρυδιάς.  Δεν λείπει και το σύγχρονο design καθώς για τον φωτισμό επιλέχθηκαν φωτιστικά IC του Michael Anastassiades (2014), που δίνουν τόνο διαχρονικό (ανακαλούν την εποχή του 30) στα δωμάτια ενώ στο σαλόνι η Parentesi των Achille Castiglioni & Pio Manzù(1971) και Miss Sissi σε λευκό και μπλε του Philippe Starck(1991) που είναι οι μοντέρνες λεπτομέρειες του σχεδιασμού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: DParchitects
Μελέτη-Επίβλεψη: Πολυξένη Τσαλδάρη
Ειδικός Συνεργάτης: Στέφανος Σκαρλακίδης
Τοποθεσία: Κέντρο  – Θεσσαλονίκη
Εμβαδόν: 75 m² (Indoor)
Μελέτη: Σεπτέμβριος 2016
Κατασκευή: Οκτώβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017
Φωτογραφίες: studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 454,35 m² στη Γλυφάδα, ζητήθηκε να κατασκευαστεί κατοικία εμβαδού περίπου 200 m² για να στεγάσει πενταμελή οικογένεια. Ζητήθηκε επίσης, καθώς δεν θα εξαντλούνταν ο συντελεστής δόμησης,…
Κατοικία στο Λαγονήσι  με εναλλαγή όγκων

Κατοικία στο Λαγονήσι με εναλλαγή όγκων

Η κατοικία βρίσκεται στο Λαγονήσι, σε απόσταση λίγων μέτρων από το παραλιακό μέτωπο. Η θέση του οικοπέδου, ο προσανατολισμός, η θέα αλλά και οι ιδιαιτέρως περιοριστικές πολεοδομικές συνθήκες επιβλήθηκαν στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.