Πρόκειται για δύο διώροφες κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στην Άνοιξη Αττικής, με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή. Οι κατοικίες τοποθετούνται σε οπισθοχώρηση σε σχέση με το δρόμο, ώστε να δημιουργείται μια μεγάλη νότια αυλή και υποβαθμίζονται υψομετρικά, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητά τους.
Bασικές συνθετικές αρχές
Η διάλυση των ορίων μεταξύ κατοικημένου χώρου και φυσικού και η ενοποίηση του εσωτερικού του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο αποτέλεσε βασική συνθετική αρχή.
Η χρήση ενός διώροφου τοίχου - ορίου, από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο λειτουργεί σαν ραχοκοκαλιά, οργανώνει τις λειτουργίες και τον τρόπο κατοίκησης. Η οργάνωση των ιδιωτικών και καθημερινών χώρων γύρω από έναν πυρήνα κατακόρυφης κίνησης διασπά τον τοίχο και συνδέει τις δύο πλευρές του κτιρίου.
Η πλαστικότητα της μορφής της μεταλλικής κατασκευής δημιουργεί ένα κελύφος κατοίκησης με ενοποιημένες λειτουργίες. Επίσης η δημιουργία ιδιαίτερων οπτικών φυγών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των κτιρίων επιτυγχάνεται μέσα από ανοίγματα που σχεδιάζονται προσαρμοσμένα στη μεταλλική επικάλυψη.
Υλικά
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή των κατοικιών έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μορφές με ιδιαίτερη γεωμετρία και εκφραστικότητα. Η μεταλλική φέρουσα κατασκευή επικαλύπτεται από φύλλα ψευδαργύρου, αφού έχει τοποθετηθεί θερμομόνωση.
Οι σχισμές - ανοίγματα στην οροφή, καθώς και τα χρώματα που επιλέγθηκαν στους τοίχους και στα υάλινα στηθαία, στο εξωτερικό και εσωτερικό, επηρεάζονται άμεσα από το νότιο προσανατολισμό και εντείνουν το διαμπερές των κατοικιών. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: React Αrchitects
Υπεύθυνος έργου: Νατάσα Δεληγιάννη, αρχιτέκτονας μηχανικός
Στατική μελέτη: 'MFP - Κ. Μυλωνάς - Ι. Πριόνας και Συνεργάτες Ε.Ε.' Τεχνική Εταιρεία Μελετών
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Γρηγοριάδης, μηχανολόγος μηχανικός
Μελέτη φωτισμού: Αrtemide
Χρόνος μελέτης: 2004 - 2006
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2009
Εμβαδό οικοπέδου: 1.000,00 m²
Εμβαδό κτιρίου: 440,00 m²
Φωτογραφίες: Ηλίας Χανδέλης, αρχιτέκτονας μηχανικός.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Η πέτρινη κατοικία είναι προσανατολισμένη νοτιοδυτικά ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας προς τον Παγασητικό κόλπο. Η προσαρμογή στις μικρές κλίσεις του εδάφους, η διάσπαση των όγκων και…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως…
Κατοικία στο Ρέθυμνο

Κατοικία στο Ρέθυμνο

H κατοικία βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα, ανατολικά της πόλης του Pεθύμνου, το κτήμα είναι μακρόστενο, επικλινές με δύο διαμορφωμένα επίπεδα-πεζούλες γεμάτα με ελαιόδεντρα, κατά μήκος του άξονα Bορρά-Nότου. Έχει θέα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.