Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.
Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των δύο όμορων ιδοκτησιών, έτσι ώστε η νέα κατοικία να μην εμποδίζει το φως και τη θέα της υφιστάμενης, αλλά και η δυνατότητα για μελλοντική "χαλαρή" σύνδεση των υπαίθριων χώρων των δύο κατοικιών.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρόσβαση είναι στο χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου και η άφιξη - είσοδος γίνεται με πλάτη στη θέα, υπαγόρευσαν τη βασική σχεδιαστική στρατηγική: μια νοητή καμπύλη κορδέλα, που διατρέχει την κατοικία από την είσοδο προς τη θέα και γίνεται το ίχνος για το "ξεδίπλωμα" της κατοικίας.
Ο όγκος αποτελείται από τρία διακριτά στοιχεία: το "βράχο", το "κιάλι" και το διάφανο χώρο ανάμεσα τους.
Ο "βράχος", ένας τάκος από πέτρα, αποτελεί τη βάση, επάνω στην οποία δομείται η κατοικία. Φιλοξενεί εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο και βοηθητικούς χώρους.
Το "κιάλι", αιωρείται από το έδαφος και καδράρει τη θέα στο αστικό τοπίο, ενώ παράλληλα καμπυλώνεται για να δημιουργήσει μια αγκαλιά προς τη διπλανή κατοικία της ίδιας οικογένειας. Εδώ βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας.
Στο διάφανο χώρο στο ισόγειο διατάσσονται χώροι διημέρευσης, δίπλα στην επιμήκη πισίνα. Η καμπύλη γεωμετρία των υαλοστασίων του ισογείου στην επίμηκη πλευρά του οικοπέδου και το περίγραμμα της πισίνας ακολουθούν τη χάραξη στο κιάλι. 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - κατασκευή:
Divercity
Ομάδα μελέτης:
Νικόλας Τραβασάρος, Αγγελίνα Μανίτσα
Αρχιτεκτονική επίβλεψη:
Τάκης Τραβασάρος, Νικόλας Τραβασάρος
Υπεύθυνος κατασκευής:
Χρήστος Δημητρούκας
Μηχανικός κατασκευής:
Κατερίνα Κολιγιάννη
Συνεργαζόμενο γραφείο (οριστική μελέτη):
Αντωνία Πάνου & Συνεργάτες
Σύμβουλος εσωτερικών χώρων:
Σοφία Βανταράκη
Στατική μελέτη:
ΜΕ.ΤΕ.Ρ - ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - Γιώργος Μπαμπίλης, Λάμπρος Μπαμπίλης, Ανδρέας Μητσόπουλος
Μελέτη Η/Μ:
ΛΔΚ Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων Ε.Π.Ε.
Μελέτη φωτισμού:
Άλκηστις Σκαρλάτου
Μελέτη τοπίου:
Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Ειδικές κατασκευές:
Μάνος Βορδοναράκης, Studio Metaplasi
Εμβαδό οικοπέδου:
1.000 m²
Eμβαδό κατοικίας:
600 m²
Χρόνος κατασκευής:
2009 - 2012
Φωτογραφίες:
© Erieta Attali

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Μαράθι Χανίων

Κατοικία στο Μαράθι Χανίων

Ένας ελαιώνας δίπλα στη θάλασσα, με νότιο προσανατολισμό, ήπιες κλίσεις και ξερολιθιές είναι ο φυσικός περίγυρος αυτής της κατοικίας, που περιέχει –εκτός από το κύριο σπίτι– ένα μικρότερο ξενώνα -…
Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

H κατοικία κτίστηκε σε εντυπωσιακό οικόπεδο δέκα περίπου στρεμμάτων, σε οροπέδιο πάνω απ’ τον οικισμό των Σπετσών.Τα μορφολογικά στοιχεία ακολουθούν δεδομένα σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής, με τετράριχτες κεραμοσκεπές. Το σπίτι χωρίζεται σε…
Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.