Κατοικία στο Ντράφι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 410 m², τοποθετείται σε οικόπεδο έκτασης 1500 m² στην περιοχή Ντράφι του νομού Αττικής.
Οι χώροι οργανώνονται σε τρεις στάθμες. Στο επίπεδο του ισογείου, όπου τοποθετείται και η κύρια είσοδος, αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, στην ανώτερη στάθμη βρίσκονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι (τα υπνοδωμάτια) και στην κατώτερη συμπληρωματικές χρήσεις (playroom, ξενώνας, αποθηκευτικοί χώροι και χώρος στάθμευσης).
Κύριο οργανωτικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το αίθριο, το οποίο λειτουργεί ως σημείο άρθρωσης των δύο κύριων όγκων και ως ενοποιητικό στοιχείο τόσο στον κατακόρυφο όσο και στον οριζόντιο άξονα της κατοικίας. Στον ίδιο άξονα τοποθετείται η πισίνα, η οποία σε συνδυασμό με το διάχυτο φως που εισχωρεί από τις γυάλινες επιφάνειες του αιθρίου προσφέρει την αίσθηση της οπτικής συνέχειας του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό έντονη την παρουσία του υδάτινου στοιχείου και στο εσωτερικό.
Η χωροθέτηση του κτιριακού όγκου στη βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου επιτρέπει την ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου σε τρία επίπεδα: χώρος εισόδου και στάθμευσης, χώρος πισίνας - μπάρμπεκιου και φυτεμένος κήπος.
Η καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων τονίζεται και από τη χρήση των υλικών. Κυρίαρχο ρόλο κατέχει το σύγχρονο τούβλο, το οποίο συναντάται κυρίως στις εξωτερικές επιφάνειες αλλά και στο εσωτερικό, τονίζοντας την επιδιωκώμενη συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Έντονη είναι και η παρουσία του ξύλου, σε επενδύσεις τοίχων με τη μορφή καπλαμά και σε δάπεδα με δρύινες μασίφ σανίδες. Η κύρια είσοδος ξεχωρίζει από τον κτιριακό όγκο μέσω ενός ξύλινου στεγάστρου, κατασκευασμένου από ξύλο τικ με μεταλλικό πλαίσιο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: PARTHENIOS architects+associates, Αναστάσιος Σολωμός
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Σπύρος Παρθένιος, Πάνος Παρθένιος, Βασίλης Θωμάς
Interior designer: Φανή Παπαδοπούλου
Στατική μελέτη: Ιωάννης Καμμενόπουλος
H/M μελέτη: Χρήστος Δρακούλης
Κατασκευή: PARTHENIOS architects+associates
Xρόνος μελέτης: 2006
Xρόνος κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στο Κεφαλάρι Αττικής

Kατοικία στο Κεφαλάρι Αττικής

Η επαφή των εσωτερικών χώρων με το διαμορφωμένο και φυσικό υπαίθριο χώρο, καθώς και η διάταξή τους γύρω από ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο, αποτέλεσαν τη βασική συνθετική δομή, επάνω στην…
Κατοικία στην Τήνο

Κατοικία στην Τήνο

Ένα σπίτι εκατό χρόνων, xτισμένο στην καρδιά ενός παραδοσιακού οικισμού, ασκεί πάντα μια γοητεία και στον αρχιτέκτονα που θα το μελετήσει και στον ιδιοκτήτη που θα το χρησιμοποιήσει. Η πρόκληση…
Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία ανήκει σε ένα σύνολο από 5 εξοχικές κατοικίες, τοποθετημένες αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του λόφου, πάνω από το Αγράρι. Και οι 5 οικίες έχουν προσαρμοστεί στη μορφολογία του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.