Κατοικία στο Ντράφι

Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ντράφι, μια πρότυπη οικιστική περιοχή, σκαρφαλωμένο στα υψηλότερα σημεία της, ατενίζοντας τη μισή Αττική και το Σαρωνικό. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μια καλή αρχή προκειμένου να στηθεί το σενάριο της καθημερινότητας μιας οικογένειας που επιλέγει σαφώς το φυσικό πανταχόθεν ελεύθερο έναντι της αστικής πλοκής.
Πρόκειται για μια κατοικία η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα -το ένα από αυτά μισοθαμμένο στη γη-, σχεδιασμένη αποκλειστικά για συγκεκριμένες ανάγκες. Το κάθε επίπεδο φιλοξενεί και διαφορετικό μέλος της οικογένειας και όλα μαζί συναντιούνται στο ύψος της πισίνας.
Η τοποθεσία, εκτός από την εντυπωσιακή θέα λόγω θέσης, είναι γνωστή και για τους ισχυρούς της ανέμους. Έτσι, η μελετητική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πέτρινα τοιχοπετάσματα για να περιφράξουν την περίμετρο. Τα πετάσματα εξυπηρετούν αφενός την ανεμοπροστασία του κτιρίου και αφετέρου τη μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο (διαβαθμισμένη ιδιωτικότητα), καθώς και την ολοκλήρωση του κτιριακού όγκου, ο οποίος προσλαμβάνεται τελικά ως το σύνολο της σύνθεσης. Ανάμεσα στα πέτρινα τοιχοπετάσματα και στο σώμα του κυρίως κτιρίου δημιουργούνται χώροι αστεγείς ή μισοστεγασμένοι με μεταλλικές δοκίδες. Μέσω αυτών η διάκριση του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου είναι δύσκολη και κάθε στροφή του χρήστη στην επόμενη γωνία αποκαλύπτει κάτι καινούριο, το οποίο ήταν κρυμμένο πίσω από πέτρα ή σοβά.
Τρεις βασικοί κτιριακοί όγκοι, δύο στεγασμένοι με μονόριχτες στέγες και ένας με στέγη σε σχήμα κανονικής πυραμίδας, συνθέτουν το σύνολο μέσω ξύλινων κόμβων. Το τελικό σχήμα της κάτοψης είναι "Γ", το οποίο αγκαλιάζει την πισίνα. Η πισίνα, στο ίδιο σχήμα και αυτή, επιλέχθηκε να πλησιάσει το καθημερινό όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα γωνιακά κουφώματα του καθιστικού ανοίγουν, ενοποιώντας όλο το επίπεδο της κοινής χρήσης, εξωτερικό και εσωτερικό. Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η οργάνωση μιας κατοικίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετήσει απλές ανάγκες διαβίωσης και την "άμεση επαφή" της καθημερινότητας με το φυσικό έδαφος. Γύρω από το σπίτι διαμορφώνεται ο περιβάλλοντας χώρος του, σχεδόν ένα στρέμμα κήπου, το οποίο αγκαλιάζει το κτίσμα. Η διαμόρφωση σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους και δημιουργεί κήπους, μπάρμπεκιου, την πισίνα, το λαχανόκηπο, το σπιτάκι του σκύλου και άλλους χώρους.
Βασική επιδίωξη, επίσης, αποτέλεσε η στροφή των χώρων της καθημερινότητας προς την ανεξάντλητη θέα στο αττικό τοπίο και στη θάλασσα. Οι δίοδοι της θέας είναι και δίοδοι φωτός, καθώς το σπίτι ηλιάζεται σχεδόν από όλες τις πλευρές του. Ακριβώς για το λόγο αυτό επιλέχθηκε το λευκό ως το κύριο χρώμα του συνόλου της κατασκευής, σε αντιπαράθεση με την γκριζογάλανη πέτρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των περιμετρικών τοιχοπετασμάτων και του όγκου της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Οι τρεις στέγες καλύφθηκαν με χαλκό, ο οποίος θα μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που θα κατοικήσουν εκεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: OFFICE 25 ARCHITECTS
Στατική μελέτη: Ιωάννα Δημητριάδου
H/M μελέτη: Νίκος Σιαγκρής
Υπεύθυνος κατασκευής: Αργύρης Αργυρόπουλος - Σπύρος Νικολόπουλος
Xρόνος μελέτης: 2005
Xρόνος κατασκευής: 2006 - 2008
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Oι αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές της κατοικίας στηρίχτηκαν στις αρχετυπικές μορφές των παραδοσιακών βιοτεχνικών και γεωργικών αποθηκών του Πηλίου. Αυτή η νέα εικόνα της γεωργικής αποθήκης δάνεισε τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά…

"Go heaven" κατοικία στη Ρόδο

Η διώροφη κατοικία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρόδου σε επικλινές έδαφος με θέα τη θάλασσα. Τα δυο αυτά στοιχεία καθόρισαν τη χωροθέτηση και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Η Βορειοδυτική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.