Ένας ελαιώνας δίπλα στη θάλασσα, με νότιο προσανατολισμό, ήπιες κλίσεις και ξερολιθιές είναι ο φυσικός περίγυρος αυτής της κατοικίας, που περιέχει –εκτός από το κύριο σπίτι– ένα μικρότερο ξενώνα - ατελιέ. 
Ένας "κοινόχρηστος" μικτός χώρος (εισόδου, ημι-υπαίθριας αυλής, πρασίνου) είναι ο συνδετικός κρίκος αυτών των δύο ενοτήτων. Η ιδιωτικότητα αυτού του χώρου συμπληρώνεται με την τοποθέτηση ενός ψηλού μαντρότοιχου, ο οποίος επιτρέπει την είσοδο από τη βόρεια πλευρά. Ο μαντρότοιχος αυτός διατρέχει σε μήκος 50 m όλη τη βόρεια πλευρά, δημιουργώντας ένα φράγμα - όριο από την πλευρά του δρόμου. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο ως επίπεδο προβολής των ελαιοδέντρων της βόρειας πλευράς, ενισχύοντας έτσι την ένταξη της κατοικίας στο φυσικό τοπίο. 
Εσωτερικά, ο ίδιος μαντρότοιχος χρησιμοποιείται ως επίπεδο αναφοράς των εσωτερικών λειτουργιών με την τοποθέτηση του άξονα πρόσβασης δίπλα του. Η παρουσία του ψηλού μαντρότοιχου τονίζεται με την τοποθέτηση ελαφρών μεταλλικών ζευκτών στήριξης της καμπύλης ξύλινης στέγης, η οποία καλύπτεται με κεραμικά πλακίδια. Όλα τα εσωτερικά διαχωριστικά αποτελούνται από ελαφρές κατασκευές γυψοσανίδας, ξύλου και γυαλιού.
 
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης - Γιώργος Βαρουδάκης
Στατική μελέτη: Νικόστρατος Βαρδάκης
Τοποθεσία: Μαράθι, Ακρωτήρι Χανίων
Συνολική επιφάνεια: 368 m²
Αρχική μελέτη: 1990
Αναθεωρημένη μελέτη: 2002
Κατασκευή: 2003 - 2009
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς
 
 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αστική διπλοκατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης

Αστική διπλοκατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης

Κάθε κτίριο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων, με "ομαδάρχη" τον αρχιτέκτονα. Στην αξιολόγησή του, λοιπόν, θα πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζεται όχι μόνο η λειτουργικότητα, η στατικότητα και οι αισθητικές ποιότητες…
Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Στη μέση επιμήκους οικοπέδου αναλογίας 1:4, τοποθετήθηκε πριν από 30 χρόνια αυτή η τυπική διώροφη μονοκατοικία. Εγκλωβισμένη μεταξύ ενός όμορου κτιρίου (τυφλή νότια όψη) και μιας πολυκατοικίας, διατηρούσε μια σχεδόν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.