Κατοικία στο Λαγονήσι με εναλλαγή όγκων

Η κατοικία βρίσκεται στο Λαγονήσι, σε απόσταση λίγων μέτρων από το παραλιακό μέτωπο. Η θέση του οικοπέδου, ο προσανατολισμός, η θέα αλλά και οι ιδιαιτέρως περιοριστικές πολεοδομικές συνθήκες επιβλήθηκαν στο σχεδιασμό της .
Σε μία περιοχή με ως επί το πλείστον εξοχικές κατοικίες έπρεπε να σχεδιαστεί ένα σπίτι μόνιμης κατοίκησης. Ακολουθώντας λιτές γραμμές και κύριο στοιχείο την εναλλαγή όγκων, δημιουργήθηκε μια σύγχρονη κατοικία. Το λευκό και το γκρί επίχρισμα που επιλέχθηκε για την εξωτερική τοιχοποιία συνδέεται αρμονικά με τα μεταλλικά στοιχεία του κτιρίου όπως τους πρόβολους σκίασης, τις καπνοδόχους, ακόμη και τα εξωτερικά φωτιστικά.
Η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι πρόκειται για μία καθαρά "εσωστρεφή" κατοικία με λίγα ανοίγματα. Στην πραγματικότητα όμως αυτά έχουν τοποθετηθεί φειδωλά, για την προστασία της από τους έντονους βορινούς ανέμους της περιοχής, αλλά και για να διατηρείται η ιδιωτικότητα από τα γειτονικά κτίρια. Το εσωτερικό της εκτίθεται διακριτικά μέσω του κατακόρυφου υαλοπετάσματος ύψους έντεκα μέτρων, στοιχείο που σηματοδοτεί την ύπαρξη του κλιμακοστασίου. Αντιθέτως, στη νοτιανατολική όψη τα ανοίγματα είναι μεγαλύτερα, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν την ανεμπόδιστη από κτίρια θέα στη θάλασσα.
Κατά την είσοδο στην κατοικία η επανάληψη του λευκού και γκρι επιχρίσματος δημιουργεί ένα ουδέτερο υπόβαθρο, ώστε να τοποθετηθούν άφοβα χρωματιστά διακοσμητικά αντικείμενα. Τα υλικά που επιλέχθηκαν και ο τρόπος που συνδυάστηκαν δίνουν ένα πολύ σύγχρονο αποτέλεσμα. Η πόρτα της εισόδου φέρει άξονα περιστροφής αντί για μεντεσέδες, οι οροφές κατασκευάστηκαν από γυψοσανίδα με μαύρα σποτάκια τετράγωνης διατομής και σχισμές κλιματισμού, χωρίς περιμετρικά πλαίσια - "frameless". Στα δάπεδα χρησιμοποιήθηκε πατητό τσιμεντοκονίαμα, ενώ αντί για περιμετρικά αρμοκάλυπτρα στους τοίχους δημιουργήθηκαν εσοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν κάλυπτρα από ανοξείδωτο χάλυβα (inox). Παράλληλα, κάποια από τα έπιπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες των εκάστοτε χώρων, επιλέγοντας ως υλικό δομικές σανίδες προσανατολισμένων ξυλοτεμαχίων (OSB).
Βασικό στοιχείο του εσωτερικού είναι η μεταλλική σκάλα, που αποτελεί την κατακόρυφη σύνδεση των επιπέδων. Κατασκευασμένη από μέταλλο κομμένο με λέιζερ, μοιάζει να αιωρείται στο χώρο, μιας και δεν στηρίζεται καθόλου στους τοίχους, ενώ τα προστατευτικά συρματόσχοινα, που την ακολουθούν σε όλο το μήκος της, ενισχύουν την ανάλαφρη μορφή της. Τέλος, η διαφάνεια που επιτυγχάνεται μέσω της κατασκευής αφήνει το φυσικό φως να διεισδύσει ελεύθερα και σε βάθος στο εσωτερικό της κατοικίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Λεωνίδας Μανιώτης, Ελένη Πελεκανάκη
Στατική μελέτη - Η/Μ μελέτη: Λεωνίδας Μανιώτης
Κατασκευή: Λεωνίδας Μανιώτης & Συνεργάτες
Τοποθεσία: Λαγονήσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Χρόνος κατασκευής: 2012
Παρουσίαση: Λεωνίδας Μανιώτης
Φωτογραφίες: Παντελής Μαρλαγκούτσος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με…
Πέτρινες κατοικίες στη Μάνη

Πέτρινες κατοικίες στη Μάνη

Οι κατοικίες βρίσκονται σε έναν τυπικό ελαιώνα της μεσσηνιακής Μάνης στους πρόποδες του Ταΰγετου με θέα προς τη θάλασσα. Τα κτίρια είναι τοποθετημένα με κατεύθυνση από το βουνό προς τη…
Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό του εσωτερικού ενός σημαντικού βικτοριανού κτιρίου στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου. Η διατηρητέα κατοικία βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο δημόσιο κήπο, Ennismore Gardens. Στόχος του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.