Κατοικία στο Καβούρι (Β)

Η κατοικία είναι χτισμένη στο ίδιο οικόπεδο με μια ακόμη κατοικία (Α). Ένα ακόμη κεντρικό επίπεδο, κατ’ αντιστοιχία με τα συνθετικά εργαλεία της κατοικίας Α, βρίσκεται στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, σε ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων, επιδιώκοντας να μην διαταράσσει τις εγγενείς σχέσεις του τοπίου. Η δημιουργία σκιάς, η προστασία από τον ήλιο –στοιχείο απαραίτητο για το συγκεκριμένο τόπο– αποτελούν το άλλο κεντρικό συνθετικό εργαλείο.
Η κάτοψη σε σταυροειδές σχήμα εξυπηρέτησε τη διαφοροποίηση μεταξύ των ιδιωτικών και πιο δημόσιων χώρων του σπιτιού, τόσο μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τη θέα. Έτσι, οι δημόσιοι χώροι τοποθετούνται παράλληλα ως προς τη θέα, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο εύρος θέασης, ενώ οι πιο ιδιωτικοί τοποθετούνται κάθετα ως προς το όριο της θάλασσας, απολαμβάνοντας μια περισσότερο ελεγχόμενη και ιδιωτική έκθεση. Τα διάφανα όρια έχουν χρησιμοποιηθεί και εδώ, καθώς θεωρήθηκε κρίσιμο να επιτραπεί η θέα του τοπίου να παρεισφρήσει στις διάφορες περιοχές του σπιτιού. Δημιουργείται έτσι ένα διαρκές παιχνίδι με εναλλασσόμενες θέες. 
Η μακρόστενη πισίνα, τοποθετημένη κατά μήκος του κτιριακού όγκου, εκτείνεται προς τη θάλασσα, χωρίς όμως να παρεμποδίζει τη θέα της θάλασσας από το σπίτι.
Τα υλικά, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, επίχρισμα, ξύλο και αλουμίνιο, χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, διατηρώντας τις ποιότητές τους.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Άρτεμις Χάλαρη
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ελένη Θεοδώρου, Στράτος Βασιλείου, Γεώργιος Αθανάσιος Νικόπουλος, Τάσος Ρίγκας,
Μαριάννα Αθανασιάδου, Κατερίνα Κούρκουλα
H/M μελέτη: Π. & Χ. Αργυρός,
Συνεργάτης: Κώστας Σωτηρόπουλος
Σττική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
Κατασκευή: BERIOS S.A
Yπεύθυνος έργου: Στέφανος Κιμινάς
Σύμβουλος στατικών: Γιώργος Τσολακίδης
Σύμβουλος H/M: Γιώργος Λαλαούνης, Παναγιώτα Γιαννακοπούλου
Κηποτεχνική μελέτη: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: Θανάσης Κανέλλιας,
Συνεργάτης: Μυρτώ Κανακάκη
Εμβαδό οικοπέδου: 8,177.50 m²
Εμβαδό κτιρίου: 500 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 07
Χρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες:  © Fakaros

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματική κατοικία στην Αιγιαλεία

Βιοκλιματική κατοικία στην Αιγιαλεία

Η κατοικία βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην περιοχή της Αιγιαλείας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο στο βορρά, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω της κλίσης του…
Κατοικία στην Κορινθία

Κατοικία στην Κορινθία

Το οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε η κατοικία, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κοκκώνι στην Κορινθία, μέσα σε έναν εκτενή πορτοκαλεώνα. Το κτίριο τοποθετήθηκε στη μέση του οικοπέδου, ώστε να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.