Κατοικία στους Ελαιώνες Θεσσαλονίκης

Η σύλληψη μιας μονοκατοικίας διηγείται πάντοτε μια συνάντηση, συνάντηση με τους κατοίκους της, συνάντηση με τον τόπο. Συνομιλητές μας είναι τα μέλη μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων, δύο από τα οποία είναι έφηβοι. Ο τόπος είναι ένα πολυγωνικό οικόπεδο σε έδαφος επικλινές, που βρίσκεται στους Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Κενό το ίδιο από φυτεύσεις, προβάλλεται επάνω στη γραμμή του ορίζοντα που σχηματίζει μια συστοιχία από κυπαρίσσια.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το χρώμα της γης, καστανό που κοκκινίζει ελαφρά, κυριαρχώντας στο τοπίο. Σε αυτό το χρωματισμό αναζητήσαμε την πηγή της συνθετικής μας σκέψης. Με την προέκτασή του στους τοίχους του μελλοντικού σπιτιού μέσα από ένα υλικό επιχρίσματος με φυσικά πρόσμεικτα, η κατοικία αφομοιώνεται στο τοπίο. Την ίδια λογική ακολουθήσαμε και στη διευθέτηση των εξωτερικών της χώρων, προτείνοντας να μη χρησιμοποιηθούν παρά μόνον είδη φυτών που είναι σε συμφωνία με τον τόπο, εξαιρώντας δηλαδή όλα όσα είναι ξένα προς την ελληνική χλωρίδα.
Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη της κατοικίας, όπως είναι αναγνώσιμη μέσα από την ογκοπλασία της, μια γραμμική πορεία που ακολουθεί την κλίση του εδάφους συνδέει τους επιμέρους όγκους και οργανώνει τις λειτουργίες της. Από το χώρο στάθμευσης στην ανατολή η πορεία οδηγεί προς τη δύση και τους χώρους διημέρευσης που στρέφονται προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι ενότητες που διαμοιράζονται εκατέρωθεν αυτής της ραχοκοκαλιάς τοποθετούνται αντικριστά και ανάμεσά τους παρεμβάλλονται τόποι απ’ όπου ο εξωτερικός της χώρος διεισδύει στο εσωτερικό της κατοικίας και συμμετέχει στη ζωή της, παίρνοντας τη μορφή ενός οικιακού κήπου. Αλλά και αντίστροφα, οι τόποι αυτοί, προστατευμένοι από τους ανέμους και τον απογευματινό ήλιο του καλοκαιριού, αποτελούν προέκταση των χώρων ζωής.      
Τα παιδιά επιθυμούν αυτονομία, γι’ αυτό τα δωμάτιά τους χωροθετούνται σε ένα τμήμα του σπιτιού με μια σχέση ρυθμισμένης απόστασης από εκείνο των γονέων τους, που βρίσκεται στον όροφο. Οι κοινοί χώροι διημέρευσης, το καθιστικό σε μορφή Τ με τριπλό προσανατολισμό και η κουζίνα βρίσκονται στην τομή των δύο αυτών ενοτήτων. 
Οι κύριες γραμμές της σύνθεσης τέμνονται σε ορθή γωνία. Η επιστέγαση με χαλκό, ελαφρά επικλινής, εισάγει τα κεκλιμένα επίπεδα στην ογκοπλασία μιας σύνθεσης θεληματικά λιτής. Το μόνο καμπύλο στοιχείο είναι ένα εξωτερικό τοιχίο στη βόρεια πλευρά της κατοικίας, που παίζει το ρόλο αναλημματικού τοίχου και επιτρέπει στον εξωτερικό χώρο, όπου μελλοντικά προβλέπεται να προστεθεί μια πισίνα, να αναπτυχθεί σε δύο απολύτως οριζόντια επίπεδα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Πρόδρομος Nικηφορίδης, Mπερνάρ Kουόμο
Eπίβλεψη: Mπερνάρ Kουόμο
Στατική μελέτη: Μαρία Στεφανούρη
H/M Mελέτη: Xρήστος Σαρηγιαννίδης
Συνεργάτες: Ευανθία Δόβα
Iδιοκτήτης: Αθανάσιος Mπετός
Tοποθεσία: Ελαιώνες Θεσσαλονίκης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Xρόνος μελέτης: 2004
Xρόνος κατασκευής: 2005 - 2006
Φωτογραφίες: Μπερνάρ Κουόμο

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από…
Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία 267,00 m², σε ιδιόκτητο οικόπεδο 445,45 m², στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το οικόπεδο επιλέχθηκε να έχει βορινή πλευρά για κλιματικούς λόγους, το οποίο είναι και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.