Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the "WHITE CUBE"

Ο κύριος στόχος της ομάδας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας εξαιρετικής κατοικίας, που να δίνει την αίσθηση ενός μικρού νησιού, ενώ παράλληλα να υμνεί το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της περιοχής.
Το σχέδιο της κατοικίας περιλαμβάνει δύο σχήματα Π -το κτίριο και την πισίνα- που εναγκαλίζονται, κάνοντας το κτίριο να φαίνεται ότι επιπλέει στο νερό. Το νερό χωρίζει τους χώρους διαβίωσης από τους χώρους ύπνου. Οι εντυπωσιακοί εξωτερικοί χώροι, όπως η πισίνα, το κάτω κατάστρωμα και η προστατευόμενη αυλή δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση. Το σχήμα επιτρέπει επίσης σε κάθε δωμάτιο ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο.
Η κατοικία των 230 m² βρίσκεται στην περιοχή Καλαφάτης, με θέα στη θάλασσα και το Τραγονήσι, στη νότια πλευρά της Μυκόνου. Οι γυμνοί λευκοί, τετράγωνοι διαπερατοί όγκοι της δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι γεωμετρίας με τις πέτρινες και υδάτινες επιφάνειες του περιβάλλοντα χώρου.
Διαμέσου της διπλής ξύλινης πύλης εισόδου, μια υδάτινη επιφάνεια με τρία επιπλέοντα σκαλοπάτια πλάκας από σκυρόδεμα και γρανίτη οδηγούν έξω από τα υπνοδωμάτια.
Ο καθιστικός χώρος, με τις πόρτες του αίθριου στην περίμετρο της πισίνας, τοποθετείται στη νότια πλευρά της κατοικίας. Στην πίσω πλευρά, ένα μεγάλο συρόμενο γυαλί ανοίγει σε ένα αίθριο φυτεμένο με κάκτους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ανοιχτό σχέδιο "από μέσα προς τα έξω", όπου η πισίνα είναι τώρα μέρος ενός προστατευμένου ειδυλλιακού χώρου στην καρδιά του σπιτιού.
Η κουζίνα καταλαμβάνει την ανατολική πλευρά του καθιστικού. Ξύλο, γρανίτης και ανοξείδωτος χάλυβας, γκρίζα τσιμεντοκονία σε δάπεδα και τοίχους, μαζί με σκούρα έπιπλα και φωτιστικά στοιχεία, συνοψίζουν την ένωση του σύγχρονου με το μυκονιάτικο ιδίωμα.
Τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο είναι τοποθετημένα στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, με νότιο προσανατολισμό προς τη θάλασσα. Όλα έχουν άμεση πρόσβαση στην πισίνα μέσω ενός γραμμικού μπαλκονιού. Λευκές και γκριζωπές γεωμετρικές επιφάνειες χωρίζουν τον χώρο ύπνου από το ανοιχτό μπάνιο. Στη δυτική πλευρά, το κυρίως υπνοδωμάτιο ανοίγει προς μια ιδιωτική εξωτερική βεράντα με πέργκολα.
Η στενή σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού ήταν ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό. Η σχετικά επίπεδη τοποθεσία επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων βεραντών στο ίδιο επίπεδο με το σπίτι. Στα ανατολικά, ως επέκταση της κουζίνας, βρίσκεται η εξωτερική τραπεζαρία με ενσωματωμένο μπάρμπεκιου. Στα δυτικά και τα νότια, ένας εξωτερικός χώρος καθιστικού και ο χώρος ηλιοθεραπείας επεκτείνουν το εσωτερικό καθιστικό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: People - Mykonos Architects
Επίβλεψη Κατασκευής: Aude Mazelin, Mykonos Architects
Στατική Μελέτη: People - Mykonos Architects
Η/M Μελέτη: People
Μελέτη Φωτισμού: People
Μελέτη: 2016
Ολοκλήρωση: 2018
Εμβαδό κτιρίου: 230 m²
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μπέκας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει κατοικία για τετραμελή οικογένεια, καθώς και ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η τοποθέτησή του έγινε σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 210 m² και επιλέχθηκε…
Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Το κτίριο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κύπρου στην περιοχή του Παπάγου. Οι απόλυτοι γεωμετρικοί του όγκοι και η χρήση του ανεπίχρηστου σκυροδέματος το προτάσσουν ως παρουσία φυσική μέσα στο αστικό του…
Εξοχική κατοικία στην Τήνο

Εξοχική κατοικία στην Τήνο

Το έργο βρίσκεται στο βορειοδυτικό όριο του ‘Χατζηράδου’, τυπικού οικισμού της Τήνου στις Κυκλάδες. Το οικόπεδο περιείχε υπολείμματα τοιχοποιίας του προϋπάρχοντος ιστού διαίρεσης με παραδοσιακά στοιχεία όπως πατητήρι και πετρόκτιστο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.