Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της μεταλλαγής.
Η ενιαία επικάλυψη του χαλκού ξεκινά επάνω από την εσοχή της εισόδου, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα του σπιτιού από τους Ιεραστικούς. Αντίθετα, στη νότια όψη, προς τον κήπο, ο χαλκός πλαισιώνει την πέργκολα της βεράντας υποδοχής.
Η χάλκινη στέγη, ως ενιαία κορδέλα, ξεδιπλώνεται επάνω από τον πρώτο τριώροφο όγκο, αφήνοντας να ξεπροβάλλει ο κατακόρυφος ανελκυστήρας και το "σκίσιμο" του διώροφου παραθύρου. Μετά χαμηλώνει για να σκεπάσει το τμήμα διώροφου κενού (γέφυρας υπνοδωματίων επάνω από το καθημερινό). Τελικά, προχωρεί στον τρίτο όγκο τού πίσω κήπου, ενώ τον κεκλιμένο νότιο τοίχο "τρυπούν" δύο παράθυρα επάνω από την προέκταση της πέργκολας.
Στις πλαϊνές όψεις σε μονό, διπλό ή και τριπλό ύψος, τριγωνικές προεξοχές έχουν νότιο πλαϊνό προσανατολισμό, διαγώνιου άξονα. Οι προεξοχές καλύπτονται με οξειδωμένο χαλκό, όπως και οι εμφανείς κατακόρυφες υδρορρόες.
Τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό χρώμα στα κουφώματα αλουμινίου, στα φουγάρα των τζακιών, στις κουπαστές, στις πέργκολες και στη σκάλα. Το παιχνίδι των χρωμάτων των φύλλων του οξειδωμένου χαλκού βοηθά στην αποδοχή των ποικιλιών του πράσινου.
Ενοποιητικό στοιχείο της κατοικίας είναι ο οξειδωμένος χαλκός και το χρώμα του.
Σχεδιασμός
Τα ανοίγματα μελετήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η βόρεια πλευρά της κατοικίας (προσπέλαση) είναι κλειστή, θερμομονωμένη. Το κατακόρυφο παράθυρο εξυπηρετεί τη σοφίτα και το κύριο υπνοδωμάτιο, το οποίο αντισταθμίζεται με τη νότια τριγωνική προεξοχή και το μεγάλο παράθυρο του λουτρού. Μια μεγάλη τζαμαρία με πρόσβαση στη βεράντα, προστατευμένη με μεταλλική αναρτημένη πέργκολα, ανοίγει προς το νότο.
Τα δύο παιδικά δωμάτια έχουν μεγάλα κουφώματα. Στη σοφίτα ένα συνεχές στενόμακρο νότιο παράθυρο δίνει πανοραμική θέα. Στο ημιυπόγειο οι δύο ξενώνες έχουν συνεπίπεδες μπαλκονόπορτες με τον κήπο και την πισίνα.
Καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό έΙαιξε η δημιουργία ανοιγμάτων με θέα και ταυτόχρονα η διατήρηση της ιδιωτικότητας της κατοικίας.
Περιγραφή
Η κατοικία διατάσσεται σε δύο κύρια επίπεδα, τη σοφίτα και το υπόγειο. Το ισόγειο (150,00 m²) είναι σε ενιαία στάθμη, χωρίς εσωτερικούς αναβαθμούς και περιλαμβάνει χολ, κουζίνα, τραπεζαρία, καθώς και διώροφου ύψους σαλόνι, καθιστικό και χώρο μουσικής. Για την κατακόρυφη κυκλοφορία υπάρχουν άνετο εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας.
Ο όροφος (154,00 m²) περιλαμβάνει κύριο κοιτώνα με συνεχόμενο βεστιάριο και λουτρό, καθώς και δύο υπνοδωμάτια παιδιών, με κοινό λουτρό. Οι δύο ζώνες κοιτώνων επικοινωνούν με διάδρομο - γέφυρα επάνω από το διώροφο καθιστικό τζακιού. Η χαμηλή σοφίτα (67,00 m²) κάτω από την κεκλιμένη βόρεια στέγη λειτουργεί ως χώρος ηρεμίας, με χωριστές γωνιές γραφείων για το ζευγάρι και τη μικρή κόρη. Στο υπόγειο (268,00 m²), εκτός του χώρου στάθμευσης, υπάρχουν βοηθητικά δωμάτια και δύο ξενώνες.
Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κυριαρχεί η πισίνα με περίβλημα από οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση εσωτερικά με μεμβράνη. Περιμετρικά τα βατά τμήματα επιστρώθηκαν με πλάκες μαρμάρου. Τα δύο μεγάλα προϋπάρχοντα δέντρα του κήπου και η φύτευση νέων δέντρων απομονώνουν την οπτική επαφή με τα όμορα σπίτια.
Κατασκευή - υλικά
Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα σε συνεργασία με μεταλλική κατασκευή. Το εξωτερικό κέλυφος έγινε με σύστημα ξηρής δόμησης με διπλή τσιμεντοσανίδα με ενδιάμεση μόνωση και τα εσωτερικά με επένδυση διπλής γυψοσανίδας. Η σχετικά μεγαλύτερη δαπάνη αποσβένεται από την ταχύτητα κατασκευής.
Τα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου έχουν άθραυστα αντιβανδαλικά κρύσταλλα και ρολά συσκότισης στα υπνοδωμάτια.
Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο είναι φέρουσα μεταλλική κατασκευή με πατήματα και ρίχτια ξύλινης επένδυσης και επιφάνειες "ουρανού" γυψοσανίδας. Τα δάπεδα όλων των κύριων χώρων καλύφθηκαν με παρκέ, ενώ της κουζίνας, των λουτρών και των χώρων υπογείου με κεραμικά πλακίδια.
Οι βεράντες, τα μονοπάτια εξωτερικής κυκλοφορίας και οι εξωτερικές σκάλες επενδύθηκαν με ξύλινες σανίδες με φαρδείς λαστιχένιους αρμούς.
Τα φωτιστικά σώματα ενσωματώθηκαν στις ψευδοροφές και στους τοίχους γυψοσανίδας. Για τη θέρμανση και τον κλιματισμό χρησιμοποιήθηκαν μονάδες ζεστού - κρύου αέρα με εξωτερικές μονάδες VRV.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Mιχάλης Φωτιάδης & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Ε. Καλακονάς
H/M μελέτη: Γ. Δρέττας
Eπίβλεψη: Μ. Φωτιάδης, Φ. Λεβαντής
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ε. Βουτσινά, Μ. Σαραφίδη
Kατασκευή: Φ. Λεβαντής
Iδιοκτήτης: Φ. Λεβαντής
Tοποθεσία: Πολιτεία, Kηφισιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 370,00 m², υπόγεια: 268,00 m²
Xρόνος μελέτης: 2001
Xρόνος κατασκευής: 2001 - 2003
Φωτογραφίες: K. Κόντος, Ν. Κοκκαλιάς

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 680 m², εδράζεται στέρεα στη γη και αποπνέει μια λυρική αυστηρότητα. Η σύνθεση ξεκινά από τις “ανάγκες”, από το περιεχόμενο του κτιρίου. Επιλέγοντας χειρισμούς οικονομίας και…
Ανακατασκευή κατοικίας στα Κύθηρα

Ανακατασκευή κατοικίας στα Κύθηρα

Η ιστορική κατοικία Cavallini - πιο γνωστή ως "το σπίτι με το ηλιακό ρολόι" - αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για τον οικισμό του Αβλέμονα στα Κύθηρα. Η πλούσια ιστορία του…
Κατοικία με ιατρείο στην Παιανία

Κατοικία με ιατρείο στην Παιανία

Η οικοδομή βρίσκεται μέσα σε οικισμό, σε γωνιακό οικόπεδο 900 m² και αποτελείται από κατοικία και ιατρείο. Διαθέτει ανεξάρτητες προσβάσεις (ανατολικά και βόρεια) σε δύο δρόμους.Η κατοικία, εμβαδού 270 m²…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.