Κατοικία στην Αίγινα

Η κατοικία βρίσκεται στη βόρεια παραλιακή περιοχή της Αίγινας. Oι κυριότεροι στόχοι, που προσδιόρισαν παράλληλα και τις συνθετικές αφετηρίες του έργου, είναι:
• Η αρμονική ένταξη ενός μεγάλου κτιρίου στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
• Η προσεκτική προσαρμογή των κτισμάτων και των υπαίθριων διαμορφώσεων στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους και στα ίχνη των υπαρχουσών χαμηλών ξερολιθιών, οι οποίες ανακατασκευάστηκαν.
• Η λειτουργική διάρθρωση των χώρων, καθώς και η εκμετάλλευση των μικροκλιματικών στοιχείων της περιοχής.
• Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και των απαιτήσεων συντήρησης μέσω κατάλληλων κατασκευαστικών επιλογών.
Το κτίριο αποτελείται από την κυρίως κατοικία, το διώροφο ξενώνα και το ενδιάμεσο ελαφρό στέγαστρο, που συνδέει τα δύο αυτοτελή κτίσματα στο επίπεδο του ισογείου. Η κατοικία, ο ξενώνας, οι υπαίθριοι στεγασμένοι χώροι και ο νότιος μανδρότοιχος περικλείουν την ευρύχωρη εσωτερική αυλή. Το ενδιάμεσο στέγαστρο, αποτελεί τον κύριο χώρο υπαίθριας ζωής. Η στροφή του άξονα του ξενώνα ως προς τη βαθμιδωτή κατοικία, καθώς και η οξυκόρυφη στέγη του, εκφράζουν τη λειτουργική διαφοροποίηση των δύο κτισμάτων, εντείνουν την προοπτική της θέας προς το θαλάσσιο ορίζοντα και διευρύνουν προς Νότο την εσωτερική αυλή. Λόγω της τοποθέτησης των κυρίων χώρων επί του υψηλότερου αναβαθμού του οικοπέδου, το “υπόγειο” εξελίσσεται σε ισόγεια γραμμική διαδοχή βοηθητικών χώρων, σε όλο το μήκος της εκτεταμένης ΒΑ πλευράς του.
Τα υλικά, και ο τρόπος επεξεργασίας τους στις κατασκευές, επελέγησαν ώστε ο εσωτερικός και ο περιβάλλων υπαίθριος χώρος να παρουσιάζουν ενιαίο ύφος ως προς την ποιότητα, το χρώμα και την υφή των επιφανειών.
Το κτίριο έχει πάρει το Α' βραβείο Αρχιτεκτονικής 2000, στην κατηγορία "Ιδιωτική Κατοικία".

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Γ. Mακρής, Γ. Kαλαβρυτινού
Στατική μελέτη: I. Tσοπανάκης
H/M μελέτη: M. Φιλιππίδης
Mελέτη περιβάλλοντος χώρου: Γ. Mακρής, Γ. Kαλαβρυτινού
Xρόνος κατασκευής Έργου: 1993-1998
Φωτογραφίες: Μακρής Γιώργος, Καλαβρυτινού Γιώτα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στην Aθήνα

Kατοικία στην Aθήνα

H κατοικία τοποθετείται σε ένα στενό οικόπεδο, στην περιοχή Παπάγου, με πρόσβαση ανατολικά και δυτικά σε δύο δρόμους με υψομετρική διαφορά 2,5 μέτρων.Aποτελείται από δύο πρίσματα, ένα διώροφο και ένα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.