Μία νέα κατοικία για τις ανάγκες τετραμελούς οικογένειας, στον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων στάθηκε αφορμή για μία ιδιαίτερη μελέτη στο πρόσφατα δομημένο περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής. Ένα γωνιακό οικόπεδο στον ακάλυπτο χώρο του παλαιού πατρικού σπιτιού της οικογένειας ήταν ο χώρος που θα υποδεχόταν τη νέα κατασκευή. Στο γωνιακό τμήμα της ιδιοκτησίας δέσποζε μία εύρωστη ελιά.
Πρωταρχική μέριμνα της μελέτης ήταν να διασωθεί το ελαιόδεντρο και να πρωταγωνιστήσει με την πλαστική φυσική του παρουσία σ’ έναν αέναο διάλογο με το νέο, υπό ανέγερση, κτιριακό όγκο. Το ίδιο το κτίριο της κατοικίας, κατανεμημένο σε πέντε διαφορετικά ημιεπίπεδα, περιλαμβάνει ιδιωτικούς χώρους με εσωστρεφή διάθεση στη χωροθέτησή τους γύρω από τα τμήματα ακάλυπτων χώρων –μεταξύ παλαιάς πατρικής οικίας και νέας–, δημιουργώντας έτσι ένα αισθητό “φράγμα” από τον κεντρικό δρόμο και την κυκλοφορία του.
Μόνο τα δύο τελευταία επίπεδα καθημερινών χώρων (καθιστικό - χώρος εργασίας) και οι εξώστες τους αποκτούν ανοίγματα για επιλεκτική επικοινωνία με το δρόμο, δημιουργώντας την πρόταση της “αντιπρόσοψης” που δεν την ενδιαφέρει η προβολή του κτιρίου στο δρόμο, αλλά η προβολή του φυσικού στοιχείου –της ελιάς– στο κτίριο, που το περικλείει προστατευτικά, μετά από την απαιτούμενη υποχώρησή του. Η ιδέα του κύβου, που αποδομείται επιλεκτικά για να αποκαλύψει από τα σωθικά του ένα ελαιόδεντρο, κερδίζει τους μελετητές. Στα δώματα των χώρων αναπτύσσονται οι εξώστες τους, χωροθετημένοι έτσι, ώστε να αγνοούν το δρόμο και το θόρυβό του. Τονίζονται απλώς με τα ελαφρά σκιάδια που επιβάλλει ο προσανατολισμός προς την κύρια θέα της δύσης.
Η κύρια είσοδος του κτιρίου τοποθετείται στο δευτερεύοντα –χωρίς κυκλοφορία– πλαϊνό δρόμο, τονίζοντας έτσι την πρόθεση για λειτουργική, ήπια και διακριτική προσβασιμότητα στην κατοικία.
Η ξύλινη κυρτή –ανεξάρτητη από τον κύριο όγκο– επιστέγαση επάνω από το χώρο του καθιστικού έρχεται να δηλώσει μορφολογικά την ήπια απόσβεση του κυρίαρχου δυτικού ανέμου, διαγράφοντας με την ελαφριά κυρτή μορφή της την κίνηση των στρωμάτων του αέρα, στον οποίο αντιπαρατίθεται με “υπόκλιση”, σαν αντίλογος στον αδρανή κυβοειδή όγκο του κτιρίου.
Η όλη κατασκευή αποτελείται από υλικά συμβατικής δόμησης για τον ελληνικό χώρο (σκυρόδεμα - τούβλα - επιχρίσματα) με επιπρόσθετες μεταλλικές κατασκευές που διατρέχουν τον κύριο όγκο σαν νευρώνες, με σκοπό να στηρίξουν σκιάδια ξύλινα ή πάνινα, δημιουργώντας έτσι τους –απαραίτητους για τη Μεσόγειο– χώρους υπαίθριας διαβίωσης. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Αριστομένης Βαρουδάκης - Γιώργος Βαρουδάκης
Στατική μελέτη: Νικόστρατος Βαρδάκης
Τοποθεσία: Οδός Τσόντου Βάρδα, Χανιά
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 190 m²
Χρόνος μελέτης: 1999
Χρόνος κατασκευής: 2000 – 2002

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Γλυφάδα

Κατοικία στη Γλυφάδα

Ακολουθώντας τις συνθετικές αρχές του γραφείου, αυτή η κατοικία σχεδιάστηκε με πολύ βασικές μεθόδους, που οδήγησαν σε ένα στιβαρό αλλά απλό οπτικά, μονολιθικό αποτέλεσμα με λιτές ξεκάθαρες γραμμές. Με αφετηρία…
Ανακαίνιση διώροφου διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση διώροφου διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Η μελέτη αφορά στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση διαμερίσματος στην περιοχή Αγία Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Το διαμέρισμα, λόγω παλαιότητας, παρουσίαζε έντονες φθορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ριζική…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Γλυφάδα

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Γλυφάδα

Στον 5ο και τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, που κατασκευάστηκε το 1983, στην οδό Μυκηνών στην Άνω Γλυφάδα, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 75 m², το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.