Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού της Βυζίτσας στο Πήλιο.
Βασικό μέλημα αποτέλεσε η ταύτιση με τα παραδοσιακά πρότυπα, μέσα από μια δημιουργική συνθετική διαδικασία, τόσο σε επίπεδο μορφολογίας, όσο και σε επίπεδο κατασκευής και υλικών.
Με λιτότητα στις σχεδιαστικές χειρονομίες, το σύνολο των συνθετικών αυτών προτεραιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή μιας κατοικίας που ακολουθεί πιστά την Πηλιορείτικη παράδοση και δεν διαταράσσει τον ιστό του οικισμού, ενώ όσα στοιχεία νεωτερικότητας  προστέθηκαν, τα εντάσσει ομαλά στο συνολικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Tο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει τον ξενώνα, το χώρο της εσωτερικής πισίνας, καθώς και τους απαραίτητους λειτουργικούς και αποθηκευτικούς χώρους μιας εξοχικής κατοικίας. Στο δεύτερο επίπεδο  βρίσκεται η κουζίνα, ο χώρος φαγητού και οι μεγάλες βεράντες προς τη μεσημβρία.
Η ξύλινη σκάλα του καθιστικού περιστρέφεται γύρω από τον πέτρινο πυρήνα της και οδηγεί στο τρίτο επίπεδο της κατοικίας, στο οποίο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των μελών της οικογένειας.
Η επιλογή των υλικών κρίθηκε καθοριστικής σημασίας για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο, πλάκες Πηλίου, έγχρωμο σοβά) και επαναχρησιμοποιήθηκαν παλιά μάρμαρα, πέτρες κατεδάφισης και τρενόξυλα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λεπτομέρεια της "ανθρώπινης περιπέτειας" και στην εις βάθος επεξεργασία της κατασκευής. Η πατίνα των φυσικών υλικών (ελιά, καστανιά, οξειδωμένος σίδηρος) συγκερασμένη με την πατίνα του χρόνου, δίνει ιδιαίτερη υφή στην κατασκευή και προσδίδει διαχρονικότητα στην κατοικία.
Άξιες αναφοράς είναι οι κατασκευές μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα οι ξύλινες σκάλες των παταριών, η κουζίνα και οι πάγκοι των μπάνιων, τα λιθανάγλυφα, η ψηφιδωτή γοργόνα της πισίνας, αλλά ακόμη και η συνολική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με τα παλιά μάρμαρα και τα ξύλινα καταστρώματα.
Όλες οι λεπτομέρειες συνετέλεσαν στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κατασκευής και τόνισαν τη συνολική σύνθεση.
Το αποτέλεσμα της "συνωμοσίας" της ανθρώπινης δημιουργικής προσπάθειας  και της συμπυκνωμένης "μνήμης" είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική παράδοση του Πηλίου, εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και τεχνολογικές απαιτήσεις και στη σύγχρονη αισθητική.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Δημήτρης Μ. Φιλιππιτζής
Εμβαδό: 350 m²
Χρόνος μελέτης: 2005
Χρόνος κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Χωμάτινο φως", κατοικία στο Καπανδρίτι

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε…
Κατοικία στο Σχοινιά

Κατοικία στο Σχοινιά

Η κατοικία που παρουσιάζεται βρίσκεται στο Σχοινιά Μαραθώνα και σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Η πλεονεκτική θέα του οικοπέδου, που έχει εμβαδό 1010 m², οδήγησε στη σύλληψη…
Διώροφη μονοκατοικία στην Κηφισιά

Διώροφη μονοκατοικία στην Κηφισιά

H κατοικία στην Κηφισιά μελετήθηκε σε δύο επίπεδα και υπόγειο σε ένα απλοποιημένο κέλυφος σχήματος Γ. Το κτίριο οργανώνεται γύρω από μία αυλή με τη μεγαλύτερη πλευρά του με πλάτη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.