Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού της Βυζίτσας στο Πήλιο.
Βασικό μέλημα αποτέλεσε η ταύτιση με τα παραδοσιακά πρότυπα, μέσα από μια δημιουργική συνθετική διαδικασία, τόσο σε επίπεδο μορφολογίας, όσο και σε επίπεδο κατασκευής και υλικών.
Με λιτότητα στις σχεδιαστικές χειρονομίες, το σύνολο των συνθετικών αυτών προτεραιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή μιας κατοικίας που ακολουθεί πιστά την Πηλιορείτικη παράδοση και δεν διαταράσσει τον ιστό του οικισμού, ενώ όσα στοιχεία νεωτερικότητας  προστέθηκαν, τα εντάσσει ομαλά στο συνολικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Tο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει τον ξενώνα, το χώρο της εσωτερικής πισίνας, καθώς και τους απαραίτητους λειτουργικούς και αποθηκευτικούς χώρους μιας εξοχικής κατοικίας. Στο δεύτερο επίπεδο  βρίσκεται η κουζίνα, ο χώρος φαγητού και οι μεγάλες βεράντες προς τη μεσημβρία.
Η ξύλινη σκάλα του καθιστικού περιστρέφεται γύρω από τον πέτρινο πυρήνα της και οδηγεί στο τρίτο επίπεδο της κατοικίας, στο οποίο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των μελών της οικογένειας.
Η επιλογή των υλικών κρίθηκε καθοριστικής σημασίας για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο, πλάκες Πηλίου, έγχρωμο σοβά) και επαναχρησιμοποιήθηκαν παλιά μάρμαρα, πέτρες κατεδάφισης και τρενόξυλα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λεπτομέρεια της "ανθρώπινης περιπέτειας" και στην εις βάθος επεξεργασία της κατασκευής. Η πατίνα των φυσικών υλικών (ελιά, καστανιά, οξειδωμένος σίδηρος) συγκερασμένη με την πατίνα του χρόνου, δίνει ιδιαίτερη υφή στην κατασκευή και προσδίδει διαχρονικότητα στην κατοικία.
Άξιες αναφοράς είναι οι κατασκευές μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα οι ξύλινες σκάλες των παταριών, η κουζίνα και οι πάγκοι των μπάνιων, τα λιθανάγλυφα, η ψηφιδωτή γοργόνα της πισίνας, αλλά ακόμη και η συνολική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με τα παλιά μάρμαρα και τα ξύλινα καταστρώματα.
Όλες οι λεπτομέρειες συνετέλεσαν στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κατασκευής και τόνισαν τη συνολική σύνθεση.
Το αποτέλεσμα της "συνωμοσίας" της ανθρώπινης δημιουργικής προσπάθειας  και της συμπυκνωμένης "μνήμης" είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική παράδοση του Πηλίου, εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις λειτουργικές και τεχνολογικές απαιτήσεις και στη σύγχρονη αισθητική.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Δημήτρης Μ. Φιλιππιτζής
Εμβαδό: 350 m²
Χρόνος μελέτης: 2005
Χρόνος κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αθήνα

Κατοικία στην Αθήνα

Βασικά χαρακτηριστικά του γωνιακού οικοπέδου 834 m², είναι η ύπαρξη μεγάλων πεύκων, η υπερύψωσή του κατά 2,5 m περίπου από τη στάθμη της οδού Βουλγαροκτόνου, λόγω των κλίσεων του εδάφους…
Τρεις εξοχικές κατοικίες στα Χανιά

Τρεις εξοχικές κατοικίες στα Χανιά

Αυτό που αποκαλείται σήμερα "εξοχική κατοικία" ή "κατοικία διακοπών" είναι ένα σύγχρονο υβρίδιο κατοίκησης, που βρίσκεται μεν στην ύπαιθρο αλλά δεν αποτελεί μόνο έναν τόπο ξεκούρασης μακριά από την αστική…
Νέα εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση διαμερίσματος  στο κέντρο της Αθήνας

Νέα εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας

Το διαμέρισμα επιφάνειας 227 m2 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας χαρακτηριστικής της δεκαετίας του 60.Οι χώροι διημέρευσης έχουν ανατολικό προσανατολισμό, θέα προς τον Υμηττό και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.