Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με την έντονη κλίση, ανηφορική κατά το βάθος. Έτσι, ενώ στην πρόσοψη το κτίριο είναι τριώροφο, η πίσω όψη είναι ισόγεια και το υψηλότερο επίπεδο, ο δεύτερος όροφος που είναι και το επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, έχει την περισσότερη θέα και ταυτόχρονα πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. H βασική όψη της κατοικίας είναι νότια, προς τις τρεις κλιμακωτές αυλές, που συνδέονται μεταξύ τους με εξωτερικές σκάλες. H χρήση της κατοικίας προβλέφθηκε για όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε άμεση πρόσβαση από το δρόμο κατασκευάστηκε, μέσα στον όγκο του κτιρίου και με ενιαίο ύψος δύο ορόφων, θέση στάθμευσης αυτοκινήτου “σε ανάμνηση” των σταύλων που υπήρχαν σε κτίσματα της περιοχής. H επικάλυψη γίνεται με ξύλινη κεραμοσκεπή που είναι αφανής στους εσωτερικούς χώρους, ενώ γίνεται εμφανής στους ημιυπαίθριους (χαγιάτια) που συμπληρώνουν τον όγκο.
Eξωτερικά όλο το κτίριο επενδύθηκε με πέτρα της περιοχής, εκτός από τις εσοχές των ημιυπαίθριων χώρων, που διαμορφώθηκαν με επίχρισμα και τελική βαφή.

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική Μελέτη - Επίβλεψη: X. Kολοκοτρώνης
Kατασκευή: Σ. Λιβαδιώτης
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1996 -1997
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παναγιωτίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Ρόδο

Κατοικία στη Ρόδο

Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και τη βορινή θέα προς τη…
Κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Βασικοί άξονες της αρχιτεκτονικής σύνθεσηςΤο κτίσμα αποστρέφει το βλέμμα από το δομημένο περίγυρό του και στρέφεται εντός του. Η μόνη επαφή που θέλει να κρατήσει με το περιβάλλον είναι ο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.