Η κλιμακωτή κατοικία με την πισίνα χωροθετείται ελεύθερα σε ένα ιδιαίτερα επικλινές γήπεδο 8 στρεμμάτων, σε απόσταση 7 km από την Ερμούπολη, με πανοραμική θέα στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Σύρου και στα νησιά Γυάρο, Άνδρο και Κύθνο. Η ασκεπής "εσωτερική" πισίνα στην καρδιά του κτιρίου, προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών της και επιπλέον αποτελεί μια επιπλέον πηγή φωτός και ενδιαφέροντος για τους χώρους της κατώτερης στάθμης του κτιρίου μέσω των 3 μεγάλων υποβρύχιων παραθύρων της. Το δώμα των χώρων της κατώτερης στάθμης αποτελεί χώρο χαλάρωσης και κίνησης περιμετρικά της πισίνας αλλά και εκτόνωσης των χώρων που βρίσκονται στην ανώτερη στάθμη.
Στην άνω στάθμη αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα - τραπεζαρία - καθιστικό) και το κυρίως υπνοδωμάτιο, που περιλαμβάνει εσωτερικό λουτρό και ιματιοθήκη. Στην κάτω στάθμη και μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου, που έχει θέα στο εσωτερικό της πισίνας, χωροθετούνται 2 υπνοδωμάτια, ένα γραφείο και ο χώρος φιλοξενίας - ξενώνας της κατοικίας, όπως επίσης βοηθητικά δωμάτια, αποθηκευτικοί χώροι, το κελάρι και ένας πολυχώρος διασκέδασης (playroom - home cinema). Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό η ενοποίηση των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς, τους ζεστούς μήνες του έτους.  Έγινε εκτεταμένη χρήση επιχρισμένης λιθοδομής και ανεπίχριστης δίχως αρμό, σε καμπύλους τοίχους παράλληλα με τις ισοϋψείς του γηπέδου, τόσο για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όσο και για τη διαμόρφωση της όψης της κατώτερης στάθμης του κτιρίου. Χρησιμοποιήθηκε τσιμεντοκονία στο χρώμα του τσιμέντου ή έγχρωμη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, τριπτά μαρμαροκονιάματα δίχως οδηγούς, με σπασμένες τις γωνίες για το κέλυφος του κτιρίου, ξύλινες οροφές και ξύλινα δάπεδα και πλακοστρώσεις με πλάκες Τήνου δουλεμένες στο χέρι. Πέτρινα τοιχία, εμφανή ή ασβεστωμένα και καλντερίμια - λιθόστρωτα διαμορφώνουν παρτέρια φύτευσης και χώρους κίνησης. Ξύλινες πέργκολες και κουφώματα, αλλά και βιομηχανικό δάπεδο στον περιβάλλοντα χώρο, εφελκυόμενη λευκή μεμβράνη - τέντα στο χώρο του μπάρμπεκιου και υποβρύχια ανοξείδωτα παράθυρα στην πισίνα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία "παντρέματος" του χθες με το σήμερα. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη: «ΧΩΡΟγράφοι» – Κατερίνα Ε. Δούναβη
Στατική μελέτη, επίβλεψη: «ΧΩΡΟγράφοι» - Μηνάς Δ. Μπουγιούρης
Συνεργάτες, ομάδα σχεδιασμού:  Ελένη Κ. Μύτιλη, αρχιτέκτων μηχανικός,
Φλώρα Ν. Ρούσσου, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε., Χρήστος Α. Γκόλφης, υπεύθυνος εργοταξίου
Μελέτη φωτισμού: Ζωή Ο. Μπάμπου, αρχιτέκτων μηχανικός, σύμβουλος φωτισμού UC London
Εσωτερική διακόσμηση: «ΧΩΡΟγράφοι», Στέλλα Ν. Γιαλόγλου, διακοσμήτρια
Τοποθεσία: Βόλακας, Σύρος
Συνολικό εμβαδό: 345,82 m²
Χρόνος μελέτης: 2009 - 2010
Χρόνος κατασκευής: 2010-2011
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Πρόκειται για μια μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 360 m², κτισμένη σε σχήμα Γ, σε στενόμακρο πευκόφυτο οικόπεδο, η οποία στεγάζει τετραμελή οικογένεια.Η μελέτη έγινε με γνώμονα τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των…
Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Η επιτυχημένη ένταξη ενός κτιρίου σε ιστορικό περιβάλλον στηρίζεται στο τρίπτυχο: σχήμα - όγκος - μορφή. Τα καθαρά σχήματα των πηλιορείτικων σπιτιών, που φέρουν τετράριχτες στέγες με έντονα γείσα, αρκούν…
Πολυκατοικία στο Καραμπουρνάκι  Θεσσαλονίκης

Πολυκατοικία στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 488 m² στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Αργοναυτών και Κούσκουρα, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα και το λιμάνι της πόλης, κατασκευάσθηκε εξαώροφη οικοδομή με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.