Δύο κατοικίες στο Ηράκλειο Κρήτης

Oι δύο κατοικίες είναι τοποθετημένες σε ένα οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, στις Βασιλιές, σε μια πλαγιά με ανοιχτή θέα στη δύση και τη θάλασσα μακριά κατά το βορρά. Για λόγους ιδιοκτησιακούς τα σπίτια των δύο αδελφών έπρεπε να ξεχωρίσουν σε δύο συνεχόμενα, αλλά και αυτόνομα οικόπεδα.
Oι μελετητές οργάνωσαν τις ενότητες δραστηριοτήτων ως μικρά σπίτια μέσα στο μεγάλο σπίτι, έτσι ώστε οι μεταξύ των ενοτήτων ενδιάμεσοι χώροι, υπαίθριοι, ημιυπαίθριοι ή και κλειστοί να πλουτίζουν το σύνολο με την κατάλληλη επεξεργασία, η οποία τους προσδίδει το χαρακτήρα ιδιωτικής αυλής συσχετισμένης με την πολύτιμη για το μεσογειακό κλίμα παρουσία της υπαίθρου.
Είναι εμφανής η οργάνωση των κατοικιών σε ζώνες κατασκευής. Μια τέτοια ζώνη - γαλαρία, στραμμένη προς το νότο, παραλαμβάνει την κίνηση και στις δύο κατοικίες και κατανέμει στις διάφορες στάθμες τις δραστηριότητες, οι οποίες ανοίγονται σε προστατευμένες ταράτσες ή αυλές.
Οι ενότητες των δωματίων οργανώνονται και στα δύο σπίτια με ταράτσες ανοιχτές η στεγασμένες, γέφυρες, γαλαρίες η στοές, που διεισδύουν μέσα στις περιοχές του ιδιωτικού χώρου και του προσδίδουν την απροσδιοριστία και την πολλαπλότητα της υπαίθρου. Με αντίστοιχο τρόπο οργανώθηκαν και οι ενότητες που προσφέρονται για την υποδοχή, το καθημερινό και την κουζίνα.
Η κίνηση και στις δύο κατοικίες ρέει μέσα από τις γαλαρίες, που προσφέρουν με την πολυεπίπεδη και ποικίλη επεξεργασία τους –πάντα μέσα σε αυστηρά γεωμετρικά πλαίσια– μια πλούσια γκάμα εμπειριών, καθώς ξεχωρίζουν και ενώνουν ταυτόχρονα τις διάφορες ενότητες δραστηριοτήτων, των διαφορετικών ηλικιών που κατοικούν στα σπίτια, και αποτελούν το χώρο που φέρνει σε διακριτική επαφή, σε όλες τις στάθμες τους εσωτερικούς χώρους με τους ημιυπαίθριους και τους υπαίθριους χώρους.
Iδιαίτερη σημασία είχε για τη συνθετική διαδικασία η προσαρμογή του τύπου στον τόπο: στα δεδομένα του εδάφους, της βλάστησης και του προγράμματος.
Στις δίδυμες αυτές κατοικίες χρησιμοποιήθηκε τσιμεντόλιθος ειδικής διατομής, επεξεργασίας και χρώματος διαστάσεων 39 x 19 x 8 cm.
Για την κατασκευή των στοιχείων επιλέχθηκε το χρώμα της άμμου. Γι’ αυτό το σκοπό ενσωματώθηκαν στο χαρμάνι των τσιμεντόλιθων ειδικές σκόνες. Οι τσιμεντόλιθοι εξασφαλίζουν την επιζητούμενη μονολιθικότητα στο σύνολο των κατοικιών, καθώς με τα ίδια, περίπου, υλικά βάσης κατασκευάζεται και το μπετόν. Επίσης, το μέτρο που προσφέρουν, συνεργάζεται με τον κάνναβο, ο οποίος διαπερνά όλη την κατασκευή στην κάτοψη και στην τομή. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Σουζάνα Αντωνακάκη & Δημήτρης Αντωνακάκης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ματίνα Καλογεράκου, Έλενα Παπαγεωργίου, Ξένια Τισώνη
Στατική μελέτη: Γιάννης Πίσσας
Η/Μ μελέτη: Μανόλης Πίσσας
Κατασκευή: Γιάννης Πίσσας
Χρόνος κατασκευής: 1999 - 2001
Φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλη, Δημήτρης Αντωνακάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Εκάλη

Μονοκατοικία στην Εκάλη "Woodwing Villa"

Το ξύλο, ένα από τα βασικά υλικά στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο της, χαρακτηρίζει τη νέα κατοικία στην Εκάλη και συμμετέχει στο όνομά της, Woodwing Villa. Ο σχεδιασμός είχε…
Επανασχεδιασμος του εσωτερικου ενός υπάρχοντος και βραβευμενου chalet, Παρνασσος

Επανασχεδιασμος του εσωτερικου ενός υπάρχοντος και βραβευμενου chalet, Παρνασσος

Στην περίπτωση επανασχεδιασμού του εσωτερικού του συγκεκριμένου σαλέ, μας ζητήθηκε να παρέμβουμε σε ένα υπάρχον κτίριο και να επανεξετάσουμε την ιδέα του σχεδιασμού σε βουνό ώστε να αντισταθμίσουμε τον υπάρχοντα…
Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Το μικρό διαμέρισμα με το δυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά. Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.