Oι δύο κατοικίες είναι τοποθετημένες σε ένα οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, στις Βασιλιές, σε μια πλαγιά με ανοιχτή θέα στη δύση και τη θάλασσα μακριά κατά το βορρά. Για λόγους ιδιοκτησιακούς τα σπίτια των δύο αδελφών έπρεπε να ξεχωρίσουν σε δύο συνεχόμενα, αλλά και αυτόνομα οικόπεδα.
Oι μελετητές οργάνωσαν τις ενότητες δραστηριοτήτων ως μικρά σπίτια μέσα στο μεγάλο σπίτι, έτσι ώστε οι μεταξύ των ενοτήτων ενδιάμεσοι χώροι, υπαίθριοι, ημιυπαίθριοι ή και κλειστοί να πλουτίζουν το σύνολο με την κατάλληλη επεξεργασία, η οποία τους προσδίδει το χαρακτήρα ιδιωτικής αυλής συσχετισμένης με την πολύτιμη για το μεσογειακό κλίμα παρουσία της υπαίθρου.
Είναι εμφανής η οργάνωση των κατοικιών σε ζώνες κατασκευής. Μια τέτοια ζώνη - γαλαρία, στραμμένη προς το νότο, παραλαμβάνει την κίνηση και στις δύο κατοικίες και κατανέμει στις διάφορες στάθμες τις δραστηριότητες, οι οποίες ανοίγονται σε προστατευμένες ταράτσες ή αυλές.
Οι ενότητες των δωματίων οργανώνονται και στα δύο σπίτια με ταράτσες ανοιχτές η στεγασμένες, γέφυρες, γαλαρίες η στοές, που διεισδύουν μέσα στις περιοχές του ιδιωτικού χώρου και του προσδίδουν την απροσδιοριστία και την πολλαπλότητα της υπαίθρου. Με αντίστοιχο τρόπο οργανώθηκαν και οι ενότητες που προσφέρονται για την υποδοχή, το καθημερινό και την κουζίνα.
Η κίνηση και στις δύο κατοικίες ρέει μέσα από τις γαλαρίες, που προσφέρουν με την πολυεπίπεδη και ποικίλη επεξεργασία τους –πάντα μέσα σε αυστηρά γεωμετρικά πλαίσια– μια πλούσια γκάμα εμπειριών, καθώς ξεχωρίζουν και ενώνουν ταυτόχρονα τις διάφορες ενότητες δραστηριοτήτων, των διαφορετικών ηλικιών που κατοικούν στα σπίτια, και αποτελούν το χώρο που φέρνει σε διακριτική επαφή, σε όλες τις στάθμες τους εσωτερικούς χώρους με τους ημιυπαίθριους και τους υπαίθριους χώρους.
Iδιαίτερη σημασία είχε για τη συνθετική διαδικασία η προσαρμογή του τύπου στον τόπο: στα δεδομένα του εδάφους, της βλάστησης και του προγράμματος.
Στις δίδυμες αυτές κατοικίες χρησιμοποιήθηκε τσιμεντόλιθος ειδικής διατομής, επεξεργασίας και χρώματος διαστάσεων 39 x 19 x 8 cm.
Για την κατασκευή των στοιχείων επιλέχθηκε το χρώμα της άμμου. Γι’ αυτό το σκοπό ενσωματώθηκαν στο χαρμάνι των τσιμεντόλιθων ειδικές σκόνες. Οι τσιμεντόλιθοι εξασφαλίζουν την επιζητούμενη μονολιθικότητα στο σύνολο των κατοικιών, καθώς με τα ίδια, περίπου, υλικά βάσης κατασκευάζεται και το μπετόν. Επίσης, το μέτρο που προσφέρουν, συνεργάζεται με τον κάνναβο, ο οποίος διαπερνά όλη την κατασκευή στην κάτοψη και στην τομή. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Σουζάνα Αντωνακάκη & Δημήτρης Αντωνακάκης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ματίνα Καλογεράκου, Έλενα Παπαγεωργίου, Ξένια Τισώνη
Στατική μελέτη: Γιάννης Πίσσας
Η/Μ μελέτη: Μανόλης Πίσσας
Κατασκευή: Γιάννης Πίσσας
Χρόνος κατασκευής: 1999 - 2001
Φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλη, Δημήτρης Αντωνακάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Ring house", κατοικία στο Ρέθυμνο

Το Ring House βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας. Δύο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν έναν δακτύλιο, ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία…

"Σαλαμίς", εξοχική κατοικία στη Σαλαμίνα

To τοπίο της Σαλαμίνας, η γεωγραφία και η ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη του νησιού, αποτέλεσαν την αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της μικρής εξοχικής κατοικίας στο Αιάντειο. Στο μικρό και επίπεδο οικόπεδο…
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων τριώροφης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων τριώροφης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μέρος ενός μικρού συγκροτήματος τριών κατοικιών. Τη στιγμή της αγοράς του ακινήτου από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, η κατοικία είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.