Δύο κατοικίες στο Διόνυσο Αττικής

Οι κατοικίες συνολικού εμβαδού 630,0 m² αναπτύσσονται σε δύο υπέργειους και έναν υπόγειο όροφο, ενώ σε ένα τρίτο επίπεδο προβλέπεται ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα.

Η «ιδέα» μεταφέρει συμβολικά στον σχεδιασμό την «εικόνα» της τομής της εξόρυξης του μάρμαρου Διονύσου. Ο διάλογος του «λευκού» με το φυσικό φως αναδεικνύεται  σε κεντρικό θέμα ενσωματώνοντας την συνεχή ένταση που παράγει, ενώ μέσα από την συνθετική διαδικασία επιχειρείται να αποκωδικοποιηθούν οι σχέσεις αρχιτεκτονικής/φύσης, μορφής/φωτός, ύλης/μνήμης. 

Η μορφολογία της τομής της εξόρυξης αποτυπώνεται δισδιάστατα στην επιδερμίδα των κατοικιών δημιουργώντας διακεκριμένες περιοχές του «λευκού». Πρόκειται για μία επιφάνεια-puzzle από διαφορετικές επεξεργασίες σοβά που παραθέτουν διαβαθμίσεις υφής, φωτεινότητας, αφής – ή ακόμη, διαφάνειας και αδιαφάνειας από την διανομή των ανοιγμάτων πάνω της. Τα εξωτερικά ανοίγματα αναπτύσσονται ακανόνιστα στο κέλυφος φορτίζοντας τον εσωτερικό χώρο με ένα απροσδόκητο φως. Οι υφές, το φως και κυρίως η θέαση των πραγμάτων περιγράφουν ένα συμβολικό σκηνικό όπου διαδραματίζονται τα συνθετικά δρώμενα.

Ενώ η επιδερμίδα των κατοικιών μεσολαβεί στην επαφή τους με το περιβάλλον ακολουθώντας τυχαίες χαράξεις, η γεωμετρία των κατόψεων αντίθετα αναπτύσσεται με βάση τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος δηλώνοντας ένα σαφώς ορισμένο και ολοκληρωμένο εσωτερικό σύστημα.

Υλικά και μορφές, σε συνεργασία με την διευθέτηση του φυσικού φωτισμού, επιδιώκουν ακριβώς να διεγείρουν με μία υπαινικτική διάθεση τις αισθήσεις. Έτσι οι όψεις διαμορφώθηκαν από τρεις διαφορετικές ματιέρες επιχρισμάτων και τόνους του λευκού. Οι στέγες, ακολουθώντας μία τυχαία γεωμετρία, καλύπτονται από φύλλα τιτανιούχου ψευδάργυρου ενώ τα εξωτερικά κουφώματα είναι από αλουμίνιο ηλεκτροστατικής βαφής στο χρώμα ψευδάργυρου. Οι οροφές και οι τοίχοι των κλειστών χώρων είναι λευκοί επιχρισμένοι ή από γυψοσανίδα ενώ τα δάπεδα διαστρώνονται με λευκό ξύλο σφένδαμου που εκτείνεται μονολιθικά σε όλο το εσωτερικό. Αντίστοιχα τα εξωτερικά δάπεδα είναι από κτενιστό μάρμαρο Διονύσου που διακόπτεται από λευκά ποταμίσια βότσαλα. Άλλοτε φυσικά και άλλοτε βιομηχανοποιημένα, ελεύθερα ή γεωμετρημένα, μαλακά είτε σκληρά, με διαφορετικές φωτεινότητες, σημασίες ή συμπεριφορές, τα υλικά και οι μορφές εκφράζουν την «προσμονή» στην φύση που εξαρχής υιοθέτησε σε μία δεύτερη ανάγνωση ο σχεδιασμός.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Θ. Γ. Βουδικλάρης & Συνεργάτες
H/M μελέτη: Β. Κουτσόβουλος Η/Μ Μηχανικοί
Επίβλεψη - αυτεπιστασία: Ερ. Δελαρόκας
Τοποθεσία: Διόνυσος Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: 640 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2003
Χρόνος κατασκευής έργου: 2004-2005
Φωτογράφος: Μπάμπης Λουϊζίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Κατοικία στους πρόποδες του όρους Υμηττού

Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Υμηττού και αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολή – Δύση, με κύριο σκοπό την λιγότερο δυνατή επέμβαση στο τοπίο-περιβάλλον ,εφόσον κατά τον  άξονα Βορρά-Νότου το…
Εξοχική κατοικία στην Κυπαρισσία

Εξοχική κατοικία στην Κυπαρισσία

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία, σε θέση κατάφυτη και με έντονο ανάγλυφο. Μέσω της αρχιτεκτονικής πρότασης διατυπώνεται ένας "διάλογος" μεταξύ του σύγχρονου σχεδιασμού και της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.