Δύο κατοικίες στο Διόνυσο Αττικής

Οι κατοικίες συνολικού εμβαδού 630,0 m² αναπτύσσονται σε δύο υπέργειους και έναν υπόγειο όροφο, ενώ σε ένα τρίτο επίπεδο προβλέπεται ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα.

Η «ιδέα» μεταφέρει συμβολικά στον σχεδιασμό την «εικόνα» της τομής της εξόρυξης του μάρμαρου Διονύσου. Ο διάλογος του «λευκού» με το φυσικό φως αναδεικνύεται  σε κεντρικό θέμα ενσωματώνοντας την συνεχή ένταση που παράγει, ενώ μέσα από την συνθετική διαδικασία επιχειρείται να αποκωδικοποιηθούν οι σχέσεις αρχιτεκτονικής/φύσης, μορφής/φωτός, ύλης/μνήμης. 

Η μορφολογία της τομής της εξόρυξης αποτυπώνεται δισδιάστατα στην επιδερμίδα των κατοικιών δημιουργώντας διακεκριμένες περιοχές του «λευκού». Πρόκειται για μία επιφάνεια-puzzle από διαφορετικές επεξεργασίες σοβά που παραθέτουν διαβαθμίσεις υφής, φωτεινότητας, αφής – ή ακόμη, διαφάνειας και αδιαφάνειας από την διανομή των ανοιγμάτων πάνω της. Τα εξωτερικά ανοίγματα αναπτύσσονται ακανόνιστα στο κέλυφος φορτίζοντας τον εσωτερικό χώρο με ένα απροσδόκητο φως. Οι υφές, το φως και κυρίως η θέαση των πραγμάτων περιγράφουν ένα συμβολικό σκηνικό όπου διαδραματίζονται τα συνθετικά δρώμενα.

Ενώ η επιδερμίδα των κατοικιών μεσολαβεί στην επαφή τους με το περιβάλλον ακολουθώντας τυχαίες χαράξεις, η γεωμετρία των κατόψεων αντίθετα αναπτύσσεται με βάση τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος δηλώνοντας ένα σαφώς ορισμένο και ολοκληρωμένο εσωτερικό σύστημα.

Υλικά και μορφές, σε συνεργασία με την διευθέτηση του φυσικού φωτισμού, επιδιώκουν ακριβώς να διεγείρουν με μία υπαινικτική διάθεση τις αισθήσεις. Έτσι οι όψεις διαμορφώθηκαν από τρεις διαφορετικές ματιέρες επιχρισμάτων και τόνους του λευκού. Οι στέγες, ακολουθώντας μία τυχαία γεωμετρία, καλύπτονται από φύλλα τιτανιούχου ψευδάργυρου ενώ τα εξωτερικά κουφώματα είναι από αλουμίνιο ηλεκτροστατικής βαφής στο χρώμα ψευδάργυρου. Οι οροφές και οι τοίχοι των κλειστών χώρων είναι λευκοί επιχρισμένοι ή από γυψοσανίδα ενώ τα δάπεδα διαστρώνονται με λευκό ξύλο σφένδαμου που εκτείνεται μονολιθικά σε όλο το εσωτερικό. Αντίστοιχα τα εξωτερικά δάπεδα είναι από κτενιστό μάρμαρο Διονύσου που διακόπτεται από λευκά ποταμίσια βότσαλα. Άλλοτε φυσικά και άλλοτε βιομηχανοποιημένα, ελεύθερα ή γεωμετρημένα, μαλακά είτε σκληρά, με διαφορετικές φωτεινότητες, σημασίες ή συμπεριφορές, τα υλικά και οι μορφές εκφράζουν την «προσμονή» στην φύση που εξαρχής υιοθέτησε σε μία δεύτερη ανάγνωση ο σχεδιασμός.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Θ. Γ. Βουδικλάρης & Συνεργάτες
H/M μελέτη: Β. Κουτσόβουλος Η/Μ Μηχανικοί
Επίβλεψη - αυτεπιστασία: Ερ. Δελαρόκας
Τοποθεσία: Διόνυσος Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: 640 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2003
Χρόνος κατασκευής έργου: 2004-2005
Φωτογράφος: Μπάμπης Λουϊζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Αθήνα

Μονοκατοικία στην Αθήνα

Η μονοκατοικία, συνολικής επιφάνειας 1.000 m², κατασκευάστηκε σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 7.000 m². Η αίσθηση της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στο κτίριο, το οποίο φαινομενικά περιβάλλεται από…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως…
Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Σαντορίνη

Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, κτισμένη σε επίπεδο οικόπεδο έκτασης 1.500 m² έχοντας θέα προς το ορεινό τμήμα του νησιού. Αποτελείται από την κυρίως κατοικία των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.