Στη Μύκονο, το νησί των ανέμων υλοποιήθηκε το όραμα της οικογένειας, για ένα συγκρότημα δυο κατοικιών, που χτίστηκαν πάνω στον βράχο του ξερού νησιού, με απίστευτη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και το αρχαίο νησί της Δήλου.
Πρόκειται για δυο ανεξάρτητες μονοκατοικίες στο νησί της Μυκόνου με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, που σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιοκτητών και των επισκεπτών τους. Το ύφος είναι παραδοσιακό και έχουν διατηρηθεί διακοσμητικά στοιχεία από την παραδοσιακή μυκονιάτικη αρχιτεκτονική. Διαδοχικοί όγκοι που κλιμακώνονται με την προσθετική λογική του μυκονιάτικου σπιτιού, εναλλάσσονται με χτιστά πεζούλια, βεράντες και ξύλινες πέργκολες, ακολουθώντας το επικλινές έδαφος, για να καταλήξουν σε δύο μεγάλες πισίνες. Υπαίθριοι και υμιυπαίθριοι χώροι συμμετείχαν εξαρχής ισότιμα στην αρχιτεκτονική σύνθεση έτσι ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να συνδιαλέγεται αρμονικά με το περιβάλλον.
Από τις πρωταρχικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών ήταν να επιδειχθεί ο κατάλληλος σεβασμός για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το τοπίο. Έτσι τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν είναι ο σοβάς, η τοπική πέτρα και το ξύλο. Επίσης ο σχεδιασμός των παραθύρων έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο, τα ανοίγματα είναι μακρόστενα, ενώ στο εσωτερικό το ύφος είναι παραδοσιακό, με τα ξύλα στην οροφή και χτιστά καθιστικά.
Οι δύο κατοικίες αφιερώθηκαν συμβολικά η μεν πρώτη στη «θάλασσα», η δε δεύτερη στη «γη»
Στο πρώτο σπίτι, το σπίτι της θάλασσας, οι αποχρώσεις του λευκού και του γαλάζιου κυριαρχούν σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από τη μίξη στοιχείων παραδοσιακών με σύγχρονες εικαστικές πινελιές και από τον συγκερασμό των design γραμμών με τις νεομπαρόκ αναφορές.
Έχοντας μια εξαιρετική θέα από το πρώτο σπίτι και γνωρίζοντας ότι ο καιρός στο νησί πολλές φορές δεν είναι καλός, έχει αέρα και το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετά, επιδιώχτηκε η θέα του ανοιχτού ορίζοντα της θάλασσας να είναι ορατή και από το εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτό τον γνώμονα οργανώθηκαν οι εσωτερικοί χώροι του κυρίως καθιστικού και της τραπεζαρίας.
Η ιδία ατμόσφαιρα συνεχίζεται και στους χώρους των υπνοδωματίων με έπιπλα και αντικείμενα προσεκτικά επιλεγμένα με χαλαρή εξωτική διάθεση και κυρίως υλικά που αντανακλούν το ύφος και τη διάθεση του ελληνικού τοπίου. Το κάθε υπνοδωμάτιο έχει το δικό του σχεδιασμό και ύφος .Το κύριο υπνοδωμάτιο είναι λιτό και κομψό με την μπανιέρα να συνυπάρχει δίπλα στο κρεβάτι. Στα άλλα δυο υπνοδωμάτια, το πρώτο ακολουθεί το παραδοσιακό στυλ με χτιστά κρεβάτια, ενώ το δεύτερο έχει διαμορφωθεί με έθνικ χαρακτήρα και έντονα χρώματα στα υφάσματα και το δάπεδο.
Στη δεύτερη κατοικία, την κατηκία της «γης», το ύφος διαφοροποιήθηκε, όχι μόνο στη διάταξη και διαμόρφωση των χώρων αλλά και στις επιλογές των χρωμάτων και των υλικών. Γήινες αποχρώσεις, πέτρα στο φυσικό της χρώμα και ξύλο προσδίδουν στο σπίτι αυτό μια έθνικ αισθητική. Το σαλόνι έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο της πισίνας και τα υπνοδωμάτια στον όροφο . Τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά που τα συνοδεύουν, διαμορφώθηκαν με ιδιαίτερη επιμέλεια, επενδύθηκαν με φυσικά και ποιοτικά υλικά για να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σγουρός
Στατική μελέτη: Ντίνος Μητσώλας
Η/Μ μελέτη: Νίκος Σγουρός
Επίβλεψη: Νικος Σγουρός-Ντίνος Μητσώλας
Κατασκευή: Αφοί Μητσώλα
Τοποθεσία: Μύκονος-θέση Πουλί
Εμβαδό οικοπέδου: 4000 m²
Εμβαδό κτιρίου: 350 m²
Μελέτη: 2002
Κατασκευή: 2003-2006
Φωτογραφίες: Κώστας Εφραιμίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Καστρί

Κατοικία στο Καστρί

Η κατοικία κατασκευάστηκε σε διαμπερές, γωνιακό, πευκόφυτο οικόπεδο, αρκετά επικλινές, στη θέση παλαιάς πέτρινης κατοικίας που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 και κατεδαφίστηκε. Η νέα μελέτη καλύπτει…
Κατοικία στη Βοιωτία

Κατοικία στη Βοιωτία

Η κατοικία βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού, στα Σκροπονέρια Βοιωτίας. Το οικόπεδο είναι έντονα επικλινές με θέα προς τη θάλασσα. Οι διαφορετικές επιλογές των δύο ιδιοκτητών ως προς τον τρόπο…

"Olea house", δύο ισόγειες κατοικίες στην Πάτρα

Η σύλληψη της ιδέας προήλθε ως μία σύνθεση χώρων, οι οποίοι ακολουθούν ένα γραμμικό άξονα και διαχωρίζονται από αίθρια και ημιυπαίθριους χώρους. Βασικό στοιχείο, που αποτελεί και τον πυρήνα της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.