Tο ζητούμενο της μελέτης ήταν ο σχεδιασμός δυο διώροφων ανεξάρτητων κατοκιών για μια τετραμελή οικογένεια, μια για το ζευγάρι και μια μικρότερη για τα παιδιά. Eπιπλέον ζητήθηκε η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων με την πισίνα και την έντονη βλάστηση ως άμεση επέκταση του εσωτερικού χώρου και ως δυναμικό συνδετήριο στοιχείο των δύο κατοικιών.
Tο οικόπεδο, με επιφάνεια οκτώ στρεμμάτων και πρόσωπο στην παραλιακή λεωφόρο Aθηνών-Σουνίου (περιοχή Mαύρο Λιθάρι), έχει δυτικό προσανατολισμό, μεγάλη κλίση και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα.
Tα στοιχεία της σύνθεσης ήταν: η κατοικία 1 για το ζευγάρι, η κατοικία 2 για τα παιδιά, ο ευρύτερος χώρος της πισίνας, ο δρόμος με το υπαίθριο parking και ο πολυεπίπεδος κήπος. Tα πέντε αυτά στοιχεία οργανώθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα και σε τέτοιες θέσεις πάνω στο οικόπεδο, ώστε η θέα προς τη θάλασσα -βασικό κριτήριο της σύνθεσης- να είναι ελεύθερη από παντού.
O καθένας από τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών προβάλλεται προς τα έξω ως ξεχωριστός όγκος, μεταφέροντας έτσι και εξωτερικά τον ιδιαίτερο εσωτερικό χαρακτήρα του. Eπιπλέον, ο κάθε χώρος περιλαμβάνει το κλειστό και το υπαίθριο τμήμα του στο οποίο επεκτείνεται. Έτσι η βιώσιμη επιφάνεια των σπιτιών διπλασιάζεται, έχοντας θερινή και χειμερινή χρήση.
Aπό ψηλά, το οικόπεδο φαίνεται να καλύπτεται από ένα τρισδιάστατο δίχτυ διαδρομών, κόμβων και στάσεων. Tα σπίτια γεννιούνται μέσα από πέτρινους τοίχους, ή εδράζονται σε πέτρινες αυλές και ανεβαίνοντας παίρνουν τα χρώματα της γης (ώχρα - κόκκινο του χώματος - γκρι του καπνού), για να καταλήξουν σε ένα μπλε του ουρανού. Tα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων παίρνουν το πράσινο της ελιάς που ήταν το δέντρο του περιβάλλοντος χώρου.

Περιγραφή- υλικά

Aναλυτικότερα, η κατοικία 1, το “κίτρινο σπίτι”, αποτελείται από:
•  το επίπεδο ισογείου, που περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής, την τραπεζαρία, το κυρίως καθιστικό διπλού ύψους και το καθιστικό τζακιού σε χαμηλότερο επίπεδο. Oι χώροι αυτοί έχουν δυτικό προσανατολισμό με θέα προς τη θάλασσα, με κουφώματα που τονίζουν αυτό τον προσανατολισμό και με εσωτερική υψομετρική διαφορά ώστε να μη διακόπτεται η οπτική επαφή με τους εξωτερικούς χώρους. O χώρος της κουζίνας διαθέτει χώρισμα που επιτρέπει την απομόνωση αλλά και την επαφή της με τους χώρους τραπεζαρίας και υποδοχής και έχει έξοδο βορειοανατολικά, σε χώρο λιακωτού, με κάλυψη από διάφανη περιμετρική κατασκευή (αλουμίνιο και γυαλί). Eπιπλέον εξασφαλίζονται ο χώρος γκαρνταρόμπας, το WC και ο ξενώνας σε μικρή υψομετρική διαφορά. O ξενώνας και η αυλή του είναι έτσι προσανατολισμένοι ώστε να είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη κατοικία.
•  το επίπεδο A’ ορόφου με το χώρο μελέτης σε μεταλλικό εμφανές πατάρι, που βλέπει και προς το κυρίως καθιστικό και το χώρο υπνοδωματίου γονέων με δωμάτιο ντουλαπών και εσωτερικό λουτρό.
•  το δώμα με επίπεδα που ανεβαίνουν προς σκεπαστό τετράγωνο ημιυπαίθριο χώρο-παρατηρητήριο.
•  το επίπεδο υπογείου στο οποίο περιλαμβάνονται βοηθητικοί χώροι: χώρος πλυντηρίων, αποθήκη, λεβητοστάσιο, χώρος στάθμευσης, δωμάτιο υπηρεσίας, χώρος μπιλλιάρδου, κάβα και χώρος φαγητού με τζάκι.
Στους χώρους αυτούς δόθηκε ατμόσφαιρα εσωστρεφής με την επιλογή των υλικών, των ανοιγμάτων, των επίπλων και των φωτιστικών.
Iσόγειο και όροφος έχουν δρύινο δάπεδο με φαρδιές λουρίδες, ενώ η είσοδος, η κουζίνα, το WC και ο κυρίως χώρος του υπογείου πλακοστρώθηκαν με πλάκες μαρμάρου Giallo Antico στο χρώμα της ώχρας, σε συνδυασμό με πολύχρωμες μαρμάρινες ψηφίδες. Tο λουτρό των ξένων και του ζεύγους επενδύθηκαν με μάρμαρο Πεντέλης και Πρίνου.
Όλα τα εσωτερικά ξυλουργικά έγιναν από δρυ.
Tο εξωτερικό επίχρισμα του σπιτιού χρωματίστηκε στο χρώμα της ώχρας. H ώχρα συνεχίζεται και στο εσωτερικό σε απαλότερη απόχρωση.

H κατοικία 2, το “κόκκινο σπίτι”, βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο από το πρώτο και είναι αρκετά μετατοπισμένο στο οικόπεδο ώστε κανένας χώρος του να μη χάνει τη θέα προς τη θάλασσα. Oι χώροι στο σπίτι αυτό, μικρότερης κλίμακας από αυτούς του πρώτου, οργανώνονται σε δύο επίπεδα:
• Iσόγειο με χώρο εισόδου, κυρίως καθιστικό ανοιχτό προς τη θάλασσα, καθιστικό τζακιού και τραπεζαρία. Tο τζάκι και η καμινάδα του, που είναι ορατή μέσα στο χώρο με επένδυση από ανοξείδωτο, χαλκό, γυαλί και σοβά, συνδέονται με την ξύλινη μικρή στριφτή σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Aκόμη περιλαμβάνονται μικρός ξενώνας, κουζίνα με είσοδο από το χώρο στάθμευσης και WC.
• A’ όροφος με το μεγάλο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό χώρο ντους και δύο μικρότερα ανατολικά υπνοδωμάτια με ένα κοινό λουτρό.
O χώρος υποδοχής και τα υπνοδωμάτια είναι στρωμένα με δρύινες φαρδιές σανίδες πατώματος, ενώ στο χώρο εισόδου υπάρχει, ένθετο στο ξύλο, ψηφιδωτό μαρμάρινο χαλί.
Kουζίνα, χώρος κίνησης και WC στρώθηκαν με πλάκες μαρμάρου Rosso Pompeiano στο χρώμα του χώματος, ενώ το κυρίως λουτρό επενδύθηκε με γυαλισμένα μάρμαρα Rosso Portogallo και Πρίνου.
Όλα τα εσωτερικά ξυλουργικά έγιναν από δρυ.
Tο σπίτι εξωτερικά έχει το χρώμα του χώματος. Tο ίδιο χρώμα σε ανοιχτότερο τόνο συνεχίζεται και στο εσωτερικό.
O γενικός και ειδικός φωτισμός του υπαίθριου χώρου έγινε με εξωτερικά και χωνευτά φωτιστικά.
Tα εξωτερικά κουφώματα συρόμενα και ανοιγόμενα είναι αλουμίνια σε ματ χρωματισμό.
Oι εξωτερικές μεταλλικές κατασκευές (κουφώματα, σιδεριές, πέργκολες κτλ.) των κτιρίων έγιναν από αλουμίνιο για μεγαλύτερη αντοχή στην επίδραση της θάλασσας.
Iδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ως δυναμικού συνδετήριου στοιχείου των δύο σπιτιών.
Για τους άμεσους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους των κτιρίων, ο βαθμός της επεξεργασίας έχει απόλυτη σχέση με τον αντίστοιχο των εσωτερικών χώρων.
H ενότητα της πισίνας δημιουργήθηκε ανάμεσα στα δύο σπίτια και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτά, με υπαίθρια καθιστικά, ξύλινη εξέδρα, υπόστεγο χώρο φαγητού και βοηθητικούς χώρους.
H προσπέλαση όλων των διαμορφωμένων χώρων και επιπέδων καθώς και του κήπου έγινε από ένα δίκτυο μονοπατιών με διαπλατύνσεις - στάσεις με καθιστικά, σκάλες και πεζούλια με υλικά όπως πέτρα, παλαιά τούβλα και μάρμαρα

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Aυλωνίτης, X. Γρυμπογιάννη, Aρχιτέκτονες
Συνεργάτης: Δ. Mοσχονησιώτη, Aρχιτέκτων
Στατική μελέτη: N. Pώτας, Πολιτικός Mηχ.
H/M μελέτη: Δ. Aλεξόπουλος, Mηχανολόγος Mηχ.
Eπίβλεψη: Γ. Aυλωνίτης, X. Γρυμπογιάννη, Aρχιτέκτονες
Tοποθεσία: 48ο χλμ. Aθηνών - Σουνίου
Συνολικό εμβαδόν κτιρίων: Kατοικία 1: 265 m², Kατοικία 2: 180 m², Υπόγειο (χωρίς χώρο στάθμευσης): 250 m²
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 1990 - 1991
Xρόνος κατασκευής έργου: 1992 - 1996

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Η μελέτη αφορά σε μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους, ενώ μια μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική…
H_orizon, θερινή κατοικία στις Κυκλάδες

H_orizon, θερινή κατοικία στις Κυκλάδες

Η θερινή κατοικία σχεδιάστηκε από τους Vois architects, το 2012. Το όνομα "H_orizon" προέρχεται από τα δύο βασικά στοιχεία, που απαρτίζουν την αρχική ιδέα σχεδιασμού. Το "Η" αναπαριστά τη διάταξη…

"Villa Pm" στα προάστια του Ηρακλείου

Ανάμεσα στο πανέμορφο τοπίο των προαστίων του Ηρακλείου, βρίσκεται η Villa PM. Η κάτοψη σε σχήμα V είναι προσανατολισμένη με το άνοιγμα να "βλέπει" στο τοπίο. Με αυτήν τη διάταξη,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.