Δύο ανεξάρτητες κατοικίες στην Τήνο

Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες κατοικίες, συνολικού εμβαδού 200 m², που βρίσκονται στα δυτικά της νήσου Τήνου, επάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των "Κιονίων", σε οικόπεδο εκτός σχεδίου.
Τα κτίρια προϋπήρχαν ως τυπικές εμπορικές κατοικίες με υποτιθέμενο "κυκλαδίτικο ύφος", μικρούς όγκους και ψευδεπίγραφα στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής (υπέρθυρα κτλ.). Κάθε κτίριο αποτελούνταν από δύο ανεξάρτητες κατοικίες.
Στόχοι της  αναμόρφωσης
Ζητούμενο της μελέτης ήταν η  δημιουργία μιας κατοικίας σε κάθε κτίριο, καθώς και η αναμόρφωση της γενικής τους εικόνας. Έτσι, αποφασίστηκε η κατεδάφιση του 1ου ορόφου του μπροστινού κτιρίου, ώστε να απελευθερωθεί η θέα για το πίσω κτίριο. Eπίσης, αφαιρέθηκαν τα λαϊκότροπα στοιχεία για την απλοποίηση των όψεων.
Προστέθηκαν εκτεταμένες βεράντες σε συνάρτηση με τους αναλημματικούς τοίχους από πέτρα, που τρέχουν κατά μήκος του οικοπέδου και παράλληλα με τον άξονα της θέας προς τη θάλασσα. Για τη σκίαση αυτών των εξωτερικών  χώρων τοποθετήθηκαν κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία με τη μορφή πλαισίων, που συνέβαλαν στο καδράρισμα της υπέροχης θέας, ενώ η επικάλυψη των βεραντών έγινε με τάβλες από ξυλεία πεύκης σε απόσταση ενός εκατοστού η μία από την άλλη. Αυτή η διάταξη προστατεύει από το δυνατό ήλιο των Κυκλάδων, ενώ δημιουργεί ένα συνεχές παιχνίδι σκιών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εσωτερική διαμόρφωση
Εσωτερικά οι κατοικίες αναδιαμορφώθηκαν πλήρως, αφού οι ιδιοκτήτες ήθελαν ενιαίους ελεύθερους χώρους. Τα καθιστικά ενοποιήθηκαν με τις κουζίνες και τα υπνοδωμάτια με την ιματιοθήκη και τα λουτρά. Τα δάπεδα επιστρώθηκαν με τάβλες πεύκης, οι οποίες –όπως και οι σκάλες και οι καλύψεις των βεραντών– χρωματίστηκαν με λαδομπογιά στο χρώμα των κουφωμάτων.
Για τις εξωτερικές διαμορφώσεις, όπως πεζούλες, αναλημματικοί τοίχοι, σκάλες και διάδρομοι, χρησιμοποιήθηκε πέτρα από το οικόπεδο, που μαζί με τη σκούρα απόχρωση των εξωτερικών όγκων των κατοικιών συνέβαλε στην αρμονική ένταξη των κτιρίων στο φυσικό περιβάλλον. Για την φύτευση επιλέχθηκαν φυτά από την τοπική χλωρίδα, όπως πικροδάφνη, θυμάρι, δεντρολίβανο κτλ., τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε γραμμική διάταξη.  

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: nc-mp architects (Ματθαίος Περγαμιάν - Νεφέλη Καπόν)
Συνολικό εμβαδό: 200 m²
Τοποθεσία: Τήνος
Χρόνος μελέτης: 2006
Χρόνος κατασκευής: 2008

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Το οικόπεδο είναι ένας κήπος με έντονη φύτευση (κυπαρίσσια, ελιές, καλλωπιστικά δένδρα), χαρακτηριστικό δείγμα των κήπων της περιοχής της Κηφισιάς.Η χωροθέτηση της νέας κατοικίας έγινε με βασική αρχή την εσωστρεφή…
Κατοικία & φροντιστήριο στη Λευκωσία

Κατοικία & φροντιστήριο στη Λευκωσία

Το οικόπεδο βρίσκεται σε νέα οικιστική περιοχή της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία. Το κτίσμα ανεγέρθηκε για να φιλοξενήσει τις στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας και περιλαμβάνει μία ισόγεια κατοικία, δύο διαμερίσματα στον…
Συγκρότημα κατοικιών στη Σαρωνίδα

Συγκρότημα κατοικιών στη Σαρωνίδα

Πρόκειται για ένα συγκρότημα 4 αυτόνομων  κατοικιών στην Σαρωνίδα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε ως παραθεριστικές είτε ως μόνιμες κατοικίες.Το  κτίριο αποτελείται από δύο ορθογώνιους όγκους που εφάπτονται στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.