Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του Καπανδριτίου, σε ένα οικόπεδο εμβαδού 870,00 m², με ήπια κλίση από Βορρά προς Νότο). Είναι τοποθετημένη στο ψηλότερο (βόρειο) τμήμα του οικοπέδου, ώστε να αφήνεται χώρος για κήπο και να γίνεται εκμετάλλευση της ανεμπόδιστης θέας προς το τοπίο.
Πρόκειται για κατοικία οικογένειας με δυο παιδιά, που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, το υπόγειο, περιλαμβάνει τους βοηθητικούς χώρους και δυο θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
Στο δεύτερο επίπεδο, ισόγειο, τοποθετείται η κυρία είσοδος και αναπτύσσεται το καθιστικό, η κουζίνα και ο ξενώνας - γραφείο.
Στο τρίτο επίπεδο, Α’ όροφος, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και των γονέων .
Το κτίριο αναπτύχθηκε γραμμικά από ανατολή προς νότο, σε συνέχεια με τη γραμμική κίνηση εισόδου, από το δρόμο, που βρίσκεται στην ανατολική παρειά του οικοπέδου. Η ομορφιά του τοπίου, αλλά και η άναρχη γύρω δόμηση, μας οδήγησε στην δημιουργία ενός καθαρού γραμμικού μονοχρωματικού κελύφους από πελεκημένο γκρι σοβά και γκρι εμφανή τσιμεντότουβλα.
Τα μεγάλα ανοίγματα ακολουθούν και τονίζουν τη γραμμικότητα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου και δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας στο χρήστη.
Το μέσα και το έξω συμμετέχουν σε μια συνεχή ερμηνεία της σημασίας του κατοικείν, με έντονη την αίσθηση της αλληλουχίας του φυσικού φωτισμού και της διαπερατότητας του όγκου.
Οι μετατοπίσεις των καθαρών ορθογωνικών όγκων της σύνθεσης δημιουργούν στο ισόγειο μια προστατευμένη νότια αυλή σε σχέση με το καθιστικό και τον κήπο και ένα βόρειο αίθριο, που βοηθά στο φωτισμό και τον αερισμό του καθιστικού. Η μετατόπιση του γραμμικού όγκου του Α’ ορόφου με τη δίριχτη στέγη (που χαρακτηρίζει τη σύνθεση), δημιουργεί στεγασμένο χώρο εισόδου στο νότο και στεγασμένο χώρο στάσης ανατολικά.
Τέλος, πολλές φορές το ίδιο υλικό εμφανίζεται χωρίς διακοπή από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο ή από τις οριζόντιες στις κατακόρυφες επιφάνειες για την ανάδειξη των στοιχείων της σύνθεσης και για μια οπτική καθαρότητα - ενοποίησης.

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου, αρχιτέκτονες Ε.Μ.Π.
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Ανδρονόπουλος πολιτικός μηχ. Ε.Μ.Π.
H/M μελέτη:
Στυλιανός Αλεξανδράκης μηχανολόγος μηχ. Ε.Μ.Π.
Eπίβλεψη:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου
Συνεργάτες:
Αγις - Παναγιώτης Μουρελάτος φοιτητής αρχιτεκτονικής Πανεπ. Πατρών
Tοποθεσία:
Κοινότητα Καπανδριτίου Αττικής, Θέση Κορώσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
236,0 m²
Xρόνος μελέτης:
2008 - 2009
Xρόνος κατασκευής:
2009 - 2011
Παρουσίαση:
Αντώνιος Μουρελάτος – Μαρίνα Φιλιπποπούλου
Φωτογραφίες:
Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Mονοκατοικία στη Σταμάτα

Mονοκατοικία στη Σταμάτα

Στις συνοικίες και τα προάστια της Aθήνας έχουν χαθεί οι μνήμες του τόπου μέσα στο οικιστικό συνονθύλευμα της μεγαλούπολης. H χρησιμοποίηση παραδοσιακών τρόπων κατασκευής και υλικών είναι τουλάχιστο ένας ρομαντικός…
Κατοικία στο Σχοινιά

Κατοικία στο Σχοινιά

Η κατοικία που παρουσιάζεται βρίσκεται στο Σχοινιά Μαραθώνα και σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Η πλεονεκτική θέα του οικοπέδου, που έχει εμβαδό 1010 m², οδήγησε στη σύλληψη…
Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μια κατοικία, ίδια η Πάρος, στην οποία και βρίσκεται, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, το εντυπωσιακό και την απλότητα. Μια κατασκευή, που δε φωνάζει, αλλά "ψιθυρίζει"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.