Διώροφη μονοκατοικία στους πρόποδες της Πάρνηθας

Καθοριστικά στοιχεία για την πρόταση ήταν η θέα της Πάρνηθας προς τα βόρεια, τα δέντρα που υπήρχαν στο χώρο του οικοπέδου και τα οποία οδήγησαν τους μελετητές στην τοποθέτηση της κατοικίας στο βάθος του οικοπέδου και φυσικά το δεδομένο πρόγραμμα: οι ιδιοκτήτες, ένα εργαζόμενο ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά και οι φιλοξενούμενοι τους.
Η αναδιοργάνωση του προγράμματος ήταν η απαραίτητη «μετάβαση» από την απλή καταγραφή των αναγκών στην ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων σε ενότητες «τόπων» που αρθρώνονται μέσα στο κτιριακό στερεό με ενδιάμεσες περιοχές κίνησης ή στάσης. Απαραίτητη για οικογενειακή ζωή στο ισόγειο, κοντά στην κουζίνα και τον κήπο (καθιστικό-τραπεζαρία) αλλά και για χώρους υποδοχής με εκτόνωση σε δώματα για αρκετά άτομα στον όροφο.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κατοικίας είναι η επεξεργασία της κίνησης σε σχέση με την κατανομή των ενοτήτων μέσα στο στερεό του κτιρίου. Η κίνηση σε δύο κλάδους περιλαμβάνει ράμπες και σκάλες ώστε η μετάβαση από τη μια ενότητα στην άλλη και μέχρι το δώμα να είναι ξεκούραστη και ποικίλη. Αυτοί οι δύο κλάδοι της κίνησης ελίσσονται ανάμεσα στα δύο αίθρια που χωρίζουν αλλά και ταυτόχρονα ενοποιούν.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Σ. Αντωνακάκη, Δ. Αντωνακάκης
Στατική μελέτη: Α. Αθανασιάδης
Η/Μ μελέτη: Ν. Θεοδόσης
Συνεργάτες: Α.Κουναλάκη, Ε. Κουμαριανού
Eπίβλεψη: Σ. Αντωνακάκη, Δ. Αντωνακάκης
Χρόνος κατασκευής έργου: 1990-1995
Φωτογραφίες: Δ. Αντωνακάκης 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το Σπίτι-Κουτί, κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι

Το Σπίτι-Κουτί, κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι

Η κατοικία βρίσκεται σε μια αθηναϊκή γειτονιά ιδιαίτερου χαρακτήρα, στις παρυφές του λόφου του Φιλοπάππου. Εντάσσεται σε ένα  μικρών διαστάσεων οικόπεδο, ανάμεσα σε δύο μεσοτοιχίες, με κύρια όψη προς το…
Μια κατοικία διακοπών στα Λειβάδια Κισσάμου, στην Κρήτη

Μια κατοικία διακοπών στα Λειβάδια Κισσάμου, στην Κρήτη

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης αυτής της κατοικίας.Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα…
Ανακατασκευή οροφοδιαμερίσματος στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Ανακατασκευή οροφοδιαμερίσματος στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Το έργο αφορά στην πλήρη αποξήλωση και ανακατασκευή ενός οροφοδιαμερίσματος 160 τ.μ. στα βόρεια προάστια της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο μίας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1990.Βασικό μέλημα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.