Διώροφη κατοικία στο Σχοινιά Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στον παραλιακό οικισμό του Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων στο Σχοινιά Αττικής. Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία έχει χτιστεί, έχει πολύ έντονη κλίση, αραιό δομημένο ιστό και το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι μεσαίο διαμπερές με δυνατότητες πρόσβασης από δύο αντίθετες πλευρές. Η κατοικία καλύπτει τις ανάγκες διαμονής των γονιών μιας οικογένειας, με δυνατότητα παραμονής και των δύο παιδιών τους με τις οικογένειες τους σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Αυτό αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο στη σύνθεση, διότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης μέσα στην κατοικία δύο επί μέρους μικρών λειτουργικών ενοτήτων, μια για κάθε παιδί, που να έχουν σχετική αυτοτέλεια, χωρίς να διασπάται από λειτουργική άποψη η συνοχή της λύσης.
Στόχοι και επιλογές
Βασική ιδέα ήταν η διάπλαση ενός κτιρίου που συγκροτείται από τρεις κύριους όγκους και επιδιώχθηκε με τα γεωμετρικά τους σχήματα και τις αναλογίες τους να ισορροπούν αρμονικά και μεταξύ τους αλλά και με τις υπαίθριες διαμορφώσεις και τον περιβάλλοντα χώρο.
Ο ένας από αυτούς έχει τετραγωνική κάτοψη, καλύπτεται με τετράγωνη στέγη και είναι ο κυρίαρχος όγκος στη σύνθεση. Ο άλλος έχει επιμήκη τραπεζοειδή κάτοψη, παρακολουθώντας το σχήμα του οικοπέδου και επικλινές δώμα που η κλίση του έχει την αυτή φορά με την έντονη κλίση του εδάφους στον επάνω δρόμο, έτσι ώστε να αποτελεί αυτός μια "τρισδιάστατη αναφορά" στην τοπογραφία του οικοπέδου. Τέλος, ο τρίτος όγκος, υποβαθμισμένος κατά έναν όροφο, προβάλλει τετράγωνο σχήμα ίδιων αναλογιών με αυτόν του πρώτου όγκου και η οροφή του αποτελεί βατό δώμα του ορόφου. Είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι ουσιαστικά ο κυρίαρχος όγκος με την τετραγωνική κάτοψη "μεταλλάσσεται" διαδοχικά σε όγκο ιδίων αναλογιών με βατό δώμα και, τέλος, σε ανάλογης μορφής εξώστη. Λόγω της υπερβολικά έντονης κλίσης στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, μεταξύ του δρόμου και της κατοικίας υπάρχει γέφυρα από ελαφρά μεταλλική κατασκευή, που συνδέει απευθείας την είσοδο του άνω δρόμου με τον α’ όροφο. Η δεδομένη πλοκή των όγκων δίνει τη δυνατότητα για παράθεση στη νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου, διαδοχικών εξωστών και δωμάτων ανά όροφο ακριβώς εκεί όπου υπάρχει η καλύτερη θέα στον Ευβοϊκό και ο καλύτερος προσανατολισμός, γεγονός που αποτελεί και βασικό ενοποιητικό στοιχείο της σύνθεσης. 
Κατασκευαστικές παραδοχές
Βασική παράμετρος ήταν η βιοκλιματική αντιμετώπιση του κτιρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με κατάλληλους προσανατολισμούς των χώρων, ανάλογα με τις λειτουργίες τους, με τη διαμόρφωση περιοχών σκίασης στις όψεις, με την εξασφάλιση διαμπερούς αερισμού στους κυριότερους χώρους αλλά και κατάλληλες φυτεύσεις στους υπαίθριους χώρους των διάφορων επιπέδων. 
Με τις απλές διατάξεις των χώρων και την ανεμπόδιστη λειτουργική "ροή" μεταξύ τους εξασφαλίζεται σημαντική ευελιξία και προσαρμοστικότητα στο κτίριο.
Όσον αφορά στη μορφή του κτιρίου, επιδιώχθηκε μέσα από την απλότητά της να υποβοηθά την αβίαστη ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον και στις έντονες κλίσεις του οικοπέδου.
Yλικά κατασκευής
Η κατασκευή των βασικών όγκων του κτιρίου έχει γίνει με συμβατικά υλικά όπως φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, οπτοπλινθοδομές και επιχρίσματα. Η κύρια κατασκευή συμπληρώνεται με ελαφρά ξύλινα ή μεταλλικά στοιχεία, όπως τα κιγκλιδώματα, οι πέργολες και η γέφυρα. Λειτουργικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τα τζάκια, προβάλλονται στη μορφή του και τονίζονται από τις μεταλλικές καμινάδες που αποτελούν συστατικό της στοιχείο. Τα εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα από αντεπικολλητή ξυλεία, ανθεκτική στο περιβάλλον της θάλασσας. Όλα τα εσωτερικά δάπεδα είναι ξύλινα εκτός από αυτά της χαμηλότερης στάθμης στο πρόχειρο καθιστικό, που έχουν διαστρωθεί με λειασμένες ορθογωνικές πλάκες Πηλίου. 
Ο χρωματισμός του κτιρίου εξωτερικά έγινε με ακρυλικά χρώματα, ανθεκτικά σ΄αυτό το ειδικό περιβάλλον, σε τόνους γήινους, στους οποίους επικρατεί το ανοιχτό καφέ και το υπόλευκο. Στους εσωτερικούς χώρους οι οροφές από εμφανές σκυρόδεμα έχουν βαφεί σε όμοιους τόνους με αυτό, ενώ σε όλες τις άλλες επιφάνειες επικρατούν οι λευκοί τόνοι που ισορροπούν με τους φυσικούς χρωμστισμούς των δαπεδοστρώσεων και των κουφωμάτων.
Περισσότερα...


Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Σπύρος Ρογκάν
Στατική μελέτη: Δημήτρης Ρεντζής
H/M μελέτη: Ιωάννα Ρεντζή
Tοποθεσία: Σχοινιάς Αττικής, Περιοχή συνεταιρισμού δικαστών και εισαγγελέων
Συνολικό εμβαδό: 370 m²
Xρόνος μελέτης: 2001 - 2002
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2007

Φωτογραφίες: Xαράλαμπος Λουιζίδης. Nυχτερινές φωτογραφίες: Δημήτρης Mπενέτος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Λάρνακα

Κατοικία στη Λάρνακα

Ζητήθηκε εσωστρεφής κατοικία, με εσωτερική αυλή όπου το υγρό στοιχείο θα αποτελούσε το κυρίαρχο του χώρου αλλά και ολόκληρου του έργου. Αξιοποίηση κατά το δυνατό των φυσικών παραμέτρων, νοτιοανατολικός ήλιος…
Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα…
Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα "STAR-BOY"

Η σχεδιαστική προσέγγιση απορρέει από μια χορογραφία απολλώνιων και διονυσιακών καλλιτεχνικών ενορμήσεων, συνδυασμένων με μια αντικειμενοστρεφή φιλοσοφική στάση (OOO,Object Oriented Ontology), βάση της οποίας τα αντικείμενα τοποθετούνται στο επίκεντρο της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.