Διώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Οι στόχοι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αυτής της διώροφης κατοικίας ήταν δύο:
Ο πρώτος ήταν να συνδεθούν ο κήπος και οι εξωτερικοί χώροι με το εσωτερικό της κατοικίας, ώστε να συμπεριλαμβάνονται ενεργά στην καθημερινότητα.
Αυτό μεταφράστηκε αμέσως σε δύο ξεχωριστούς στόχους: να δημιουργηθεί μια ομαλή μετάβαση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού και να δοθεί η αίσθηση ότι η κατοίκηση εκτείνεται μέχρι την περίφραξη της ιδιοκτησίας. Αυτοί οι στοίχοι επιτεύχθηκαν χρησιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά εργαλεία· ο φράχτης από όνυχα με τον κρυφό φωτισμό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό και κυρίαρχο από αυτά. Ενώ συνήθως χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους, η χρήση του εξωτερικά δίνει στο χώρο μια αίσθηση πολυτέλειας και καθαρότητας. Επιπλέον είναι ένα διακριτό οπτικό όριο, ακόμα και από το εσωτερικό της κατοικίας, το οποίο επικοινωνεί ότι όλος ο χώρος που περιβάλλει είναι χρησιμοποιήσιμος.
Ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων, η χρήση λεπτού προφίλ αλουμινίου, το συνεχές υλικό στο δάπεδο και ο ειδικός εξωτερικός σχεδιασμός είναι μερικές ακόμη χειρονομίες, που λειτουργούν προς την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο δεύτερος στόχος του σχεδιασμού του έργου ήταν σχετικός με την εμφάνιση και αίσθηση του εσωτερικού χώρου, ο οποίος έπρεπε να συνδυάσει μια αίσθηση πολυτέλειας με ελαφρότητα και μινιμαλισμό.
Λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση, οι αρχιτέκτονες συνδύασαν την καθαρότητα μινιμαλιστικών μορφών, με πιο έντονα, σύγχρονα και αναβαθμισμένα υλικά, όπως τον καπλαμά από τροπικό ξύλο και το γυαλιστερό inox. Προκειμένου αυτά τα δύο στοιχεία να συνδυαστούν όμορφα μεταξύ τους, το σατινέ βαμμένο πάτωμα χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο ουδέτερης ζώνης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Δημήτριος Τσίγκος
Αρχιτέκτονας έργου: Δανάη Δίου
Αρχιτέκτονες – σχεδιαστές: Kate Καραγιάννη, Χριστίνα Τσακίρη, Μαρίνα Καραμάλη
Διαχείριση κατασκευής: Omniview
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Το οικόπεδο είναι ένας κήπος με έντονη φύτευση (κυπαρίσσια, ελιές, καλλωπιστικά δένδρα), χαρακτηριστικό δείγμα των κήπων της περιοχής της Κηφισιάς.Η χωροθέτηση της νέας κατοικίας έγινε με βασική αρχή την εσωστρεφή…

"Water House" Κατοικία στον Στρόβολο

Αφετηρία του σχεδιασμού αποτέλεσε η πρόθεση των αρχιτεκτόνων να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικό κλίμα της Κύπρου ώστε να καταργήσουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και να μετατρέψουν την κίνηση…
''Project 247'' διαμέρισμα στην Καλαμάτα

''Project 247'' διαμέρισμα στην Καλαμάτα

Το διαμέρισμα, επιφάνειας 200 m2, που αρχικά κατασκευάστηκε το 1986, διακρινόταν για τα μικρά ανοίγματα και την κυριαρχία του άσπρου χρώματος στους χώρους, ενώ η διακόσμηση χαρακτηριζόταν από τα σκαλιστά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.