Διώροφη κατοικία διακοπών στο Γερακάρι, Κύθηρα

Σε ένα ερημικό ύψωμα της βόρειας ακτής της νήσου των Κυθήρων, με θέα τον επιβλητικό όγκο του Κάβο Μαλιά, αναπτύσσεται η κατοικία μιας πολυμελούς οικογένειας από την Γαλλία.
Η κατοικία συνολικού εμβαδού 353,00 m2 καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, επιφανείας 22 στρεμμάτων.
Μια μεγάλη εσωτερική αυλή, αποτελεί τον πυρήνα ζωής των ενοίκων της, γύρω από την οποία εντάσσονται βεράντες με πέργκολες, κυλινδρικοί θόλοι, στέγες και επίπεδα δώματα. Οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι, προς τον Νότο και την Δύση, τονίζουν την οχυρωματική εικόνα του οικοδομήματος και έρχονται σε αντιθετική συνύπαρξη με την ανατολική πλευρά που έχει ανοιχτό χαρακτήρα.
Ο διαχωρισμός των χώρων γίνεται με διακριτές ανισοσταθμίες και με την χρήση ανοιγμάτων στους εξωτερικούς τοίχους.
Η είσοδος γίνεται από την ΒΔ πλευρά του κτίσματος.
Ο ανοιχτός χαρακτήρας στις πλευρές, ορίζεται από ζώνη με ξύλινες πέργκολες για ημιυπαίθρια στάση και κίνηση.
Η πτέρυγα των υπνοδωματίων των παιδιών και των φιλοξενουμένων, σε σχήμα Γ, καλύπτεται από στέγες με κεραμίδια.
Οι χώροι της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού, σχηματίζουν τις άλλες δύο πλευρές της αυλής. Το καθιστικό στεγάζεται με βόλτο, χαρακτηριστικό κατασκευαστικό στοιχείο των Κυθήρων.
Κατά μήκος της κουζίνας και της τραπεζαρίας, στην νότια πλευρά, υπάρχει μεγάλη αυλή προστατευόμενη από πέργκολα και τον εξωτερικό πέτρινο τοίχο. Πρόκειται για ευχάριστο χώρο διαμονής και φαγητού.
Η βεράντα του καθιστικού χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή θέα του στενού των Κυθήρων και του Κάβο-Μαλιά.
Το διαμέρισμα των γονέων συμπληρώνει τον διώροφο όγκο του κτίσματος, με την χαρακτηριστική κατασκευαστική μείωση καθ’ύψος των τοίχων του.
Για τα υλικά της τσιμεντοκονίας των δαπέδων και των κτιστών επίπλων, επιλέχθηκε το χρώμα της άμμου. Το ίδιο έγινε και στα πατητά επιχρίσματα των όψεων.
Οι επιλογές στα δομικά υλικά είναι συμβατικές : σκελετός από σκυρόδεμα, τούβλα για την τοιχοποιία και πέτρα τοπική ανεπίχριστη και αρμολογημένη σε βάθος.
Στο εσωτερικό της κατοικίας σχεδιάστηκαν και όλα τα κτιστά τμήματα όπως κρεβάτια στα υπνοδωμάτια, πάγκοι κουζίνας, λουτρών κ.α.
Σ’αυτό το γεωγραφικό όριο του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, σ’αυτή τη γη που προσέφερε φιλοξενία, μαζί με τα όνειρα και τα συναισθήματα απόδρασης και ελευθερίας που ένιωσαν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες, η κατοικία πήρε το όνομα Zarmynarie – από τα ονόματα των παιδιών τους-.
Το όλο θέμα του σχεδιασμού προσεγγίσθηκε με πνεύμα λιτότητας, σε αρμονία χωρίς πιστή αντιγραφή στο τοπικό "ιδίωμα".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: R.C.TECH / Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης
Δάνια Παναγιωτοπούλου – Δουρίδα
Αρχιτέκτονες έργου: Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης, Κωστής Περιφανάκης
Στατική μελέτη: Βασίλειος Δουρίδας, Ηλίας Γιαζλάς
Η/Μ μελέτη: Σταμάτης Καραγιάννης
Μελέτη: 2004
Κατασκευή: 2006
Φωτογραφίες: Γ. Βρετάκος, Δ. Μπενέτος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στο Σχοινιά Αττικής

Διώροφη κατοικία στο Σχοινιά Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στον παραλιακό οικισμό του Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων στο Σχοινιά Αττικής. Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία έχει χτιστεί, έχει πολύ έντονη κλίση, αραιό δομημένο ιστό και το…
Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και περιλαμβάνει τέσσερις όμοιες κατοικίες που τοποθετήθηκαν συμμετρικά (ως προς το διαμήκη και τον εγκάρσιο άξονα) στο οικόπεδο.Στο κέντρο του οικοπέδου δημιουργήθηκε κοινόχρηστος…
Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Το γήπεδο – μια ήπια πλαγιά – στην άκρη ενός πευκώνα στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Χανίων, είναι ο τόπος αυτής της κατοικίας. Τα λίγα πεύκα, διάσπαρτα στο οικοδομήσιμο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.