Διώροφη κατοικία διακοπών στο Γερακάρι, Κύθηρα

Σε ένα ερημικό ύψωμα της βόρειας ακτής της νήσου των Κυθήρων, με θέα τον επιβλητικό όγκο του Κάβο Μαλιά, αναπτύσσεται η κατοικία μιας πολυμελούς οικογένειας από την Γαλλία.
Η κατοικία συνολικού εμβαδού 353,00 m2 καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, επιφανείας 22 στρεμμάτων.
Μια μεγάλη εσωτερική αυλή, αποτελεί τον πυρήνα ζωής των ενοίκων της, γύρω από την οποία εντάσσονται βεράντες με πέργκολες, κυλινδρικοί θόλοι, στέγες και επίπεδα δώματα. Οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι, προς τον Νότο και την Δύση, τονίζουν την οχυρωματική εικόνα του οικοδομήματος και έρχονται σε αντιθετική συνύπαρξη με την ανατολική πλευρά που έχει ανοιχτό χαρακτήρα.
Ο διαχωρισμός των χώρων γίνεται με διακριτές ανισοσταθμίες και με την χρήση ανοιγμάτων στους εξωτερικούς τοίχους.
Η είσοδος γίνεται από την ΒΔ πλευρά του κτίσματος.
Ο ανοιχτός χαρακτήρας στις πλευρές, ορίζεται από ζώνη με ξύλινες πέργκολες για ημιυπαίθρια στάση και κίνηση.
Η πτέρυγα των υπνοδωματίων των παιδιών και των φιλοξενουμένων, σε σχήμα Γ, καλύπτεται από στέγες με κεραμίδια.
Οι χώροι της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού, σχηματίζουν τις άλλες δύο πλευρές της αυλής. Το καθιστικό στεγάζεται με βόλτο, χαρακτηριστικό κατασκευαστικό στοιχείο των Κυθήρων.
Κατά μήκος της κουζίνας και της τραπεζαρίας, στην νότια πλευρά, υπάρχει μεγάλη αυλή προστατευόμενη από πέργκολα και τον εξωτερικό πέτρινο τοίχο. Πρόκειται για ευχάριστο χώρο διαμονής και φαγητού.
Η βεράντα του καθιστικού χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή θέα του στενού των Κυθήρων και του Κάβο-Μαλιά.
Το διαμέρισμα των γονέων συμπληρώνει τον διώροφο όγκο του κτίσματος, με την χαρακτηριστική κατασκευαστική μείωση καθ’ύψος των τοίχων του.
Για τα υλικά της τσιμεντοκονίας των δαπέδων και των κτιστών επίπλων, επιλέχθηκε το χρώμα της άμμου. Το ίδιο έγινε και στα πατητά επιχρίσματα των όψεων.
Οι επιλογές στα δομικά υλικά είναι συμβατικές : σκελετός από σκυρόδεμα, τούβλα για την τοιχοποιία και πέτρα τοπική ανεπίχριστη και αρμολογημένη σε βάθος.
Στο εσωτερικό της κατοικίας σχεδιάστηκαν και όλα τα κτιστά τμήματα όπως κρεβάτια στα υπνοδωμάτια, πάγκοι κουζίνας, λουτρών κ.α.
Σ’αυτό το γεωγραφικό όριο του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, σ’αυτή τη γη που προσέφερε φιλοξενία, μαζί με τα όνειρα και τα συναισθήματα απόδρασης και ελευθερίας που ένιωσαν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες, η κατοικία πήρε το όνομα Zarmynarie – από τα ονόματα των παιδιών τους-.
Το όλο θέμα του σχεδιασμού προσεγγίσθηκε με πνεύμα λιτότητας, σε αρμονία χωρίς πιστή αντιγραφή στο τοπικό "ιδίωμα".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: R.C.TECH / Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης
Δάνια Παναγιωτοπούλου – Δουρίδα
Αρχιτέκτονες έργου: Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης, Κωστής Περιφανάκης
Στατική μελέτη: Βασίλειος Δουρίδας, Ηλίας Γιαζλάς
Η/Μ μελέτη: Σταμάτης Καραγιάννης
Μελέτη: 2004
Κατασκευή: 2006
Φωτογραφίες: Γ. Βρετάκος, Δ. Μπενέτος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Πρόκειται για την ανέγερση πέντε ανεξάρτητων κατοικίων με υπόγειο στην Κάτω Κηφισιά. Το εμβαδό του οικοπέδου είναι 1990 m² και η πραγματοποιούμενη κάλυψη περίπου 800 m². Λόγω του σχήματος του…
Διώροφο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Διώροφο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Το διώροφο διαμέρισμα αγοράστηκε από τους ιδιοκτήτες στο αρχικό στάδιο της κατασκευής και έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να αλλάξουν τη  διαρρύθμιση, μέσα στο περίγραμμα που προέβλεπε η αρχιτεκτονική…
Ανακατασκευή Λαδόμυλου στη Λήμνο

Ανακατασκευή Λαδόμυλου στη Λήμνο

Στο χωριό Κοντιάς της Λήμνου ένας παλιός λαδόμυλος ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε με ιδιαίτερα πρωτότυπο και εφευρετικό τρόπο σε ξενώνα εξοχικής κατοικίας. Ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης Χάρρυ Μπουγαδέλλης αντιμετώπισε το κτίσμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.