Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Η διαχείριση της ξεχωριστής θέσης του κτιρίου δουλεύτηκε με την ιδέα της κλιμάκωσης, αντιστοιχίζοντας τρεις ενότητες: περιβάλλοντα χώρο - δρόμο / λόφο - πόλη / Ακρόπολη με τον τριμερή διαχωρισμό του κτιρίου, βάση / κορμό /στέψη.
Η δομή του κτιρίου εκφράζεται στον όγκο και στις όψεις του. Η κλιμάκωση ξεκινά από μία συμπαγή υπερυψωμένη βάση, προστατεύοντας τους κατοίκους του πρώτου επιπέδου από την κυκλοφορία του δρόμου. Στον κορμό ένα λευκό επίπεδο παράλληλο προς το λόφο οριοθετεί στην όψη τη σχέση μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος και συνεχίζει το υπάρχον μέτωπο των κτισμάτων της περιφερειακής οδού του Φιλοπάππου. Το κτίσμα καταλήγει στην ανάλαφρη κατασκευή με τις μεγάλες διάφανες επιφάνειες του τελευταίου ορόφου, που αιωρείται με αναφορά στην Ακρόπολη.
Αυτή η κλιμάκωση υλοποιήθηκε με την επιλογή της σύμμεικτης κατασκευής· μεταλλικός σκελετός για το άνω τμήμα και οπλισμένο σκυρόδεμα για το υπόλοιπο κτίριο.
Για την προστασία του άνω τμήματος του κτιρίου από το δυτικό ήλιο και τη δημόσια θέα χρησιμοποιήθηκαν κινητές μεταλλικές περσίδες που το περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα μεταβαλλόμενο πρίσμα, άλλοτε με συμπαγές κέλυφος και άλλοτε με διαπερατό περίβλημα. Αυτή η μεταβλητότητα αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του χώρου με τις διαφορετικές ποιότητες του φυσικού φωτός και τη μετάθεση των ορίων του κτιρίου. Η κάτοψη οργανώνεται χωρίζοντας την κάλυψη σε δύο ζώνες, με την ολίσθηση των οποίων επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό μήκος κτίσματος, παράλληλο προς το λόφο, ώστε από κάθε εσωτερικό σημείο του κτιρίου να εξασφαλίζεται η θέα. Συγχρόνως στα κενά που δημιουργούνται τοποθετούνται στην εξωτερική γωνία οι προβαλλόμενοι εξώστες και στην εσωτερική γωνία οι κατακόρυφες κυκλοφορίες. Μ’ αυτό το σχηματισμό εξασφαλίζεται το διαμπερές των εσωτερικών χώρων και σε συνδυασμό με τον έλεγχο του ήλιου το κτίριο διατηρείται σε επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας με φυσικό τρόπο.  Η συνέχεια των υλικών, η διαφοροποίηση των επιπέδων, η άρθρωση των όγκων δημιουργούν την ενιαία ποιότητα και συσχετίζουν το μέσα με το έξω.   

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Έλενα Ζερβουδάκη
Στατική μελέτη: Δημήτρης Αρνέλλος
H/M μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Tοποθεσία: Περιοχή Φιλοπάππου, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m²
Xρόνος μελέτης: 2008
Xρόνος κατασκευής: 2010
Φωτογραφίες: Γιώργος Γερόλυμπος, Δημήτρης Χαλκιαδάκης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Κατοικία Τ" στην Αλεξανδρούπολη

Στόχο της μελέτης αποτέλεσε η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων της μονοκατοικίας και η δημιουργία μιας όασης γαλήνης μέσα στην πολυθόρυβη πόλη. Μολονότι η μονοκατοικία περιβάλλεται από τριώροφες οικοδομές,…
Κατοικία στον Πειραιά

Κατοικία στον Πειραιά

Η κατοικία καταλαμβάνει το ανώτερο τμήμα ενός κτιρίου δύο κατοικιών με ανεξάρτητες εισόδους σε συνεχές σύστημα στον Πειραιά. Η έντονη κλίση του οικοπέδου και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς και…
Κατοικία στην Αττική

Κατοικία στην Αττική

Η κατοικία βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο περιοχής με πυκνό δομημένο ιστό και μικρές κλίσεις. Κύρια συνθετική ιδέα ήταν η συγκρότηση της κατοικίας σε δυο όγκους. Ο ένας όγκος είναι στενός και…