Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή της Μονής Βλατάδων, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, με πολύ έντονη κλίση εδάφους προς το νότο και με θέα προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ογκοπλασία και τη μορφολογία του ελήφθησαν υπόψη τόσο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όσο και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου.
Oι δύο κατοικίες οργανώθηκαν σε επάλληλα κλιμακούμενα επίπεδα, τα οποία προσαρμόζονται στην έντονη κλίση του εδάφους και εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον των σχετικά μικρότερων κτισμάτων της περιοχής.
Η ογκοπλασία, η εσωτερική οργάνωση των χώρων και η επιλογή των υλικών κατασκευής έγιναν με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Eπίσης, βασικές αρχές για το σχεδιασμό του κτιρίου είναι η λιτότητα των μορφών, η επιλογή υλικών συναφών με τα υλικά και τις κατασκευές του τόπου καθώς και η σωστή φυσική γήρανσή του.
O συνολικός όγκος του κτίσματος αποτελείται από ένα διώροφο τμήμα με εμφανή λιθοδομή στο οποίο εντάσσεται η πρώτη κατοικία, ενώ η δεύτερη κατοικία οργανώνεται στο υπερκείμενο τμήμα το οποίο αποτελείται από διασπασμένους και κλιμακούμενους όγκους. Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η διώροφη αρχιτεκτονική προεξοχή.
Το “πέτρινο” κάτω τμήμα και οι υπερκείμενοι επιχρισμένοι όγκοι εντάσσονται στη μορφολογία των κατασκευών της περιοχής.
Καταλήγοντας, διαπιστώνεται ότι ένα νέο κτίριο μπορεί να ενταχθεί αρμονικά σε ένα ιστορικό περιβάλλον χωρίς αναγκαστικά να αντιγράψει τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά των γύρω κτισμάτων αλλά να υιοθετήσει ορισμένες αρχές και σχέσεις οι οποίες πηγάζουν από τη μελέτη των δεδομένων του συγκεκριμένου τόπου.

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη-Επίβλεψη: Μ. Νομικός
Στατική Μελέτη: Π. Τσουκαλάς
H/M Mελέτη: Μ. Ταυρίδου, Σ. Ξανθόπουλος
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1995-1998

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Στις νότιες παρυφές του Πηλίου αντικρίζοντας τον Παγασητικό και συγκεκριμένα κάτω από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κτίστηκε η εξοχική κατοικία. Κύρια στοιχεία προβληματισμού αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου,…
Εξοχική κατοικία στην Τζια

Εξοχική κατοικία στην Τζια

Η τοποθεσία του οικοπέδου είναι ένα βραχώδες τοπίο με βλάστηση σε υψόμετρο 400 m, με θέα όλο το Αιγαίο. Η αιτία επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας ήταν η ομορφιά της φύσης…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.