Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή της Μονής Βλατάδων, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, με πολύ έντονη κλίση εδάφους προς το νότο και με θέα προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ογκοπλασία και τη μορφολογία του ελήφθησαν υπόψη τόσο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όσο και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τα κλιματολογικά δεδομένα του τόπου.
Oι δύο κατοικίες οργανώθηκαν σε επάλληλα κλιμακούμενα επίπεδα, τα οποία προσαρμόζονται στην έντονη κλίση του εδάφους και εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον των σχετικά μικρότερων κτισμάτων της περιοχής.
Η ογκοπλασία, η εσωτερική οργάνωση των χώρων και η επιλογή των υλικών κατασκευής έγιναν με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Eπίσης, βασικές αρχές για το σχεδιασμό του κτιρίου είναι η λιτότητα των μορφών, η επιλογή υλικών συναφών με τα υλικά και τις κατασκευές του τόπου καθώς και η σωστή φυσική γήρανσή του.
O συνολικός όγκος του κτίσματος αποτελείται από ένα διώροφο τμήμα με εμφανή λιθοδομή στο οποίο εντάσσεται η πρώτη κατοικία, ενώ η δεύτερη κατοικία οργανώνεται στο υπερκείμενο τμήμα το οποίο αποτελείται από διασπασμένους και κλιμακούμενους όγκους. Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η διώροφη αρχιτεκτονική προεξοχή.
Το “πέτρινο” κάτω τμήμα και οι υπερκείμενοι επιχρισμένοι όγκοι εντάσσονται στη μορφολογία των κατασκευών της περιοχής.
Καταλήγοντας, διαπιστώνεται ότι ένα νέο κτίριο μπορεί να ενταχθεί αρμονικά σε ένα ιστορικό περιβάλλον χωρίς αναγκαστικά να αντιγράψει τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά των γύρω κτισμάτων αλλά να υιοθετήσει ορισμένες αρχές και σχέσεις οι οποίες πηγάζουν από τη μελέτη των δεδομένων του συγκεκριμένου τόπου.

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη-Επίβλεψη: Μ. Νομικός
Στατική Μελέτη: Π. Τσουκαλάς
H/M Mελέτη: Μ. Ταυρίδου, Σ. Ξανθόπουλος
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1995-1998

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Το κτίριο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, στην Κύπρο, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο και σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών με το αυτοκίνητο.Η επιλογή του τεμαχίου δεν…
Διαμέρισμα στον Κορυδαλλό

Διαμέρισμα στον Κορυδαλλό

Το Κατώφλι ως Καθημερινή ΕμπειρίαΠρόκειται για την επανασύνθεση της δομής ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1980 για να φιλοξενήσει την καθημερινή ζωή μίας τετραμελούς οικογένειας. Στα  80τμ του κελύφους οργανώθηκαν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.