Διαμέρισμα στα Τρίκαλα, σε επαφή με ιδιωτικό κήπο

Το σκανδιναβικού τύπου διαμέρισμα τριών δωματίων βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο των Τρικάλων και αποτελεί κατοικία μιας νέας οικογένειας.
Στόχος των αρχιτεκτόνων, ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου, με ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, το οποίο οριοθετείται από ένα συνεχόμενο κούφωμα 6 μέτρων, ενοποιώντας το διαμέρισμα με τον ιδιωτικό κήπο της πίσω αυλής. Η οροφή του καθιστικού και της τραπεζαρίας καλύφθηκε με εμφανή ξύλινη στέγη, σε φυσικό χρώμα, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη διάχυση του φυσικού φωτός.
Η χτιστή σύνθεση του ενεργειακού τζακιού επεκτάθηκε γραμμικά, ώστε να δημιουργηθούν ράφια αποθήκευσης και θέσεις καθισμάτων κατά μήκος του καθιστικού. Η επένδυση των τοίχων έγινε με φυσικό κονίαμα κουρασάνι σε σκούρες αποχρώσεις, συμπληρώνοντας τα ανοιχτόχρωμα έπιπλα. Τα γεωμετρικά τραπεζάκια του σαλονιού, όπως και τα φωτιστικά του καθιστικού είναι ειδικά κατασκευασμένες χειροποίητες κατασκευές, με μαύρο μεταλλικό σκελετό.
Σε οπτική επικοινωνία με την τραπεζαρία μέσω ενός μεταλλικού παραθύρου βρίσκεται η κουζίνα. Μιας νέας τεχνολογίας επεξεργασμένο γυαλί, μέταλλο και ξύλο δημιουργούν ένα καθαρό και κομψό χώρο ως συνέχεια του φαρδύ διαδρόμου της εισόδου, ο οποίος φιλοξενεί το γραφείο και μία μακρόστενη μεταλλική
βιβλιοθήκη.
Τέλος, οι λευκοί τοίχοι και το ζεστό χρώμα του μασίφ ξύλινου δαπέδου, το οποίο καλύπτει το σύνολο της κατοικίας, επικρατούν χρωματικά, ενώ την παλέτα συμπληρώνουν τα παστέλ χρώματα των επίπλων.
Στο παιδικό υπνοδωμάτιο, μία σύνθεση με λευκά, ροζ και ξύλινα ράφια σε σχήμα σπιτιού, διακοσμούν τον έναν από τους τοίχους ενώ οι άλλοι δύο είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι από γνωστό Έλληνα εικαστικό, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για το νέο χρήστη αυτού του δωματίου.
Στο κοινόχρηστο μπάνιο, χρησιμοποιήθηκαν ορθογώνια πλακάκια σε διάφορες αποχρώσεις, ξύλινα έπιπλα και ένα μεταλλικό πλαίσιο με κρυφό LED φωτισμό.
Το υπνοδωμάτιο ακολουθεί τις απλές σχεδιαστικές γραμμές του υπόλοιπου σπιτιού, με ένα χτιστό κεφαλάρι, επενδεδυμένο με κονίαμα κουρασανιού, επάνω στο οποίο κρέμονται ειδικά κατασκευασμένα χειροποίητα φωτιστικά, ενώ μια μεταλλική συρόμενη πόρτα οδηγεί στο ιδιωτικό μπάνιο με το χτιστό τσιμεντένιο νιπτήρα, ο οποίος κυριαρχεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH:
NORMLESS ARCHITECTURE STUDIO
EΠIBΛEΨH:
NORMLESS ARCHITECTURE STUDIO
TOΠOΘEΣIA:
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO:
150 m²
XPONOΣ MEΛETHΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:
2015
ΦΩTOΓPAΦIEΣ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα

Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα

Η κατοικία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χώρας στα Κύθηρα. Το κτίσμα του 19ου αιώνα ήταν κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή και αποτελούταν από τρείς ορόφους. Η αποκατάσταση της κατοικίας, επικεντρώθηκε…
Ανακαίνιση ισόγειου διαμερίσματος  στου Παπάγου

Ανακαίνιση ισόγειου διαμερίσματος στου Παπάγου

Το υφιστάμενο διαμέρισμα, εμβαδού 45 m²  ήταν ισόγειο, με δύο μπαλκονόπορτες προς τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και ήταν επιμερισμένο εσωτερικά σε καθιστικό και υπνοδωμάτιο. Οι κάτοικοι, ένα νέο ζευγάρι, βρίσκονταν…
Προσθήκη ορόφου κατοικίας στη Γλυφάδα

Προσθήκη ορόφου κατοικίας στη Γλυφάδα

Η κατοικία αποτελεί προσθήκη ορόφου σε υπάρχον κτίριο, το οποίο κτίστηκε την περίοδο 1980 - 82. Το αρχικό κτίριο αποτελούσε μια "τυπική" προαστιακή κατοικία εκείνης της περιόδου, με ένα ενιαίο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.