Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι

Μια ισόγεια μονοκατοικία του ’50, που είχε υποστεί ενδιάμεσες προσθήκες και βελτιώσεις, ανακαινίσθηκε πρόσφατα για να στεγάσει νέα μέλη, μια τετραμελή οικογένεια.
Οι επεμβάσεις στόχευσαν στον αισθητικό εκσυγχρονισμό της οικίας και την απόδοση ενιαίου ύφους μέσα από μια μαξιμαλιστική προσέγγιση λειτουργικότητας.
Το αχανές και άμορφο καθιστικό, επιμερίστηκε σε ενότητες με τοιχώματα από ερμάρια και βιβλιοθήκες. Η μορφές τους διασφαλίζουν την οπτική διαπερατότητα, ενώ το περιορισμένο ύψος τους τα καθιστά άμεσα χρηστικά αφήνοντας την οροφή αδιάσπαστη να διατρέχει τους χώρους.
Πλωτό ξύλινο δάπεδο υπερύψωσε το καθημερινό κατά μια βαθμίδα ώστε να γίνει συνεπίπεδο με την κουζίνα που επανασχεδιάστηκε. Το μεγάλο λουτρό με τη γειτονική αποθήκη μετατράπηκαν σε παιδικό υπνοδωμάτιο, ενώ νέο κοινόχρηστο λουτρό διαμορφώθηκε στη θέση του λεβητοστασίου που καταργήθηκε.
Η θέρμανση του κτιρίου με καυστήρα πετρελαίου αντικαταστάθηκε με αντλία θερμότητας εναλλάκτη αέρα - νερού. Τα κουφώματα αλουμινίου αντικαταστάθηκαν με νέα καταλληλότερα, ενώ στους τοίχους συμπαγούς οπτοπλινθοδομής του παλαιότερου τμήματος προστέθηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.
Στον κήπο, που βρισκόταν σε εγκατάλειψη, διαμορφώθηκαν πορείες και στάσεις με κυβόλιθους, ενώ ο παιδικός ποδηλατόδρομος και η θέση για κούνιες στρώθηκαν με πατημένο χώμα. Το υπόλοιπο τμήμα οργανώθηκε σε περιοχές με οπωροφόρα δένδρα, λαχανόκηπο, αρωματικές πόες, ξηρόφυτα και άλλα καλλωπιστικά φυτά. Το κτίριο είναι σήμερα "εμβαπτισμένο" στο πράσινο.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Αγνή Κουβελά
Φυτοτεχνική μελέτη: Κατερίνα Γκόλτσιου
H/M μελέτη: Αντώνης Κουβελάς
Eπίβλεψη: Αγνή Κουβελά,
Tοποθεσία: Χαλάνδρι, Αττική
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 215 m²
Εμβαδόν κήπου: 725 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Αγνή Κουβελά
Φωτογραφίες: Μεγακλής Γαντζίας, Αγνή Κουβελά

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Plane house", Κατοικία στις Σποράδες

Τα ελληνικά καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από διάθεση για ζωή στην ύπαιθρο. Πρωταρχικό στόχο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης γι’ αυτό το λόγο, αποτέλεσε ο σχεδιασμός χωρίς διακριτά όρια. μεταξύ των εσωτερικών και ημιυπαίθριων…
Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Στην Άνδρο, στη βορινή πλευρά του νησιού βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Λάμυρα, πλούσιος σε βλάστηση και νερά. Σ' ένα οικόπεδο επιφάνειας 2.847 m², δίπλα στο ρέμα, υπήρχαν τρία παλαιά ερειπωμένα…
Πέτρινες κατοικίες στη Μάνη

Πέτρινες κατοικίες στη Μάνη

Οι κατοικίες βρίσκονται σε έναν τυπικό ελαιώνα της μεσσηνιακής Μάνης στους πρόποδες του Ταΰγετου με θέα προς τη θάλασσα. Τα κτίρια είναι τοποθετημένα με κατεύθυνση από το βουνό προς τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.