Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι


Η κατοικία βρίσκεται στον πεζόδρομο του ρέματος Χαλανδρίου και έχει συνολική επιφάνεια 143,00 m2 μοιρασμένη σε δύο ορόφους. Ζητούμενο ήταν ο εκσυγχρονισμός της κατοικίας και η προσαρμογή της στις ανάγκες του νέου ζευγαριού.
Το κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1967 κάνοντας έτσι απαραίτητες πολλές εργασίες ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισής του. Οι υφιστάμενες εσωτερικές διαρρυθμίσεις αποξηλώθηκαν πλήρως και έγινε νέα κατανομή των χώρων, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της σχετικά μικρής επιφάνειας του κάθε επιπέδου.
Το κυρίως θέμα της μελέτης υπήρξε η σύνδεση των δύο επιπέδων της κατοικίας. Η υπάρχουσα κλίμακα δεν ήταν λειτουργική και κατασκευάστηκε μία νέα η οποία αποτελεί το κεντρικό στοιχείο στο εσωτερικό της κατοικίας. Πέραν της σύνδεσης των δύο ορόφων ο σχεδιασμός της κλίμακας συνδυάζει πολλές λειτουργίες και είναι επηρεασμένος από την επαγγελματική ενασχόληση των ιδιοκτητών με το βιβλίο. Στο ισόγειο η κλίμακα λειτουργεί ως καθιστικό, ως βιβλιοθήκη, επεκτείνεται ως διαχωριστικό με τραπέζι φαγητού προς την κουζίνα, αλλά και ως πάγκος προς το κυρίως καθιστικό. Η εξ ολοκλήρου ξύλινη κατασκευή της κλίμακας είναι ορατή από κάθε χώρο του ισογείου και γίνεται το συνδετικό στοιχείο της κατοικίας, ενώ επικρατεί ως φόντο στην τραπεζαρία. Προς τον όροφο τα πατήματα και τα ρίχτια της κλίμακας γίνονται μέρος της βιβλιοθήκης, η οποία εκτείνεται μέχρι την οροφή του πρώτου επιπέδου. Ακόμα και τα παράθυρα κατά μήκος της σκάλας είναι ένθετα, μέρος της συνολικής κατασκευής της σκάλας.
Πλέον των εσωτερικών ανακατασκευών, έγιναν και επεμβάσεις στις όψεις, με αλλαγές στα ανοίγματα για τη δημιουργία διαμπερών και φωτεινών χώρων και ογκοπλαστικές επεμβάσεις στην πρόσοψη και στον περιβάλλοντα χώρο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Eπίβλεψη: Ιωάννα Χολέβα
Tοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 143,00 m2
Xρόνος μελέτης: 2015
Xρόνοςκατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Ιωάννα Χολέβα, αρχιτέκτων
Φωτογραφίες: Νίκος Δανηιλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στην Εκάλη

Μονοκατοικία στην Εκάλη

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο με μεγάλη κλίση, σε ένα προνομιακό σημείο της Εκάλης. Η συνθετική δομή της κατοικίας είναι αρχετυπική. Πρόκειται για ένα κτίριο που διατάσσεται σε…
Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Το γήπεδο – μια ήπια πλαγιά – στην άκρη ενός πευκώνα στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Χανίων, είναι ο τόπος αυτής της κατοικίας. Τα λίγα πεύκα, διάσπαρτα στο οικοδομήσιμο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.