Ανακαίνιση κατοικίας στον Κεραμεικό

Στο οικόπεδο της οδού Αμαζόνων 6 στον Κεραμεικο, διαστάσεων 13,20 πρόσωπο x 13,40 m βάθος, υπήρχε διώροφο κτίσμα που κατασκευάστηκε σε δυο φάσεις: το λιθόκτιστο ισόγειο το 1930-5 και η προσθήκη ορόφου το 1960 (πλάκες μπετόν αρμέ με κατασκευή υποστυλωμάτων στο ισόγειο).
Το ολοκληρωμένο κτίριο του 1960 είχε χαρακτηριστικό στενό μπαλκόνι κατά μήκος της όψης, με αντίστοιχο στέγαστρο, ενώ διέθετε μεγάλο αριθμό  μικρών δωματίων στη σειρά και αντίστοιχα χωλ-διαδρόμους κλπ.
Αποφασίστηκε η διατήρηση του παλαιού περιγράμματος μόνο, και αυτό λόγω της μεγαλύτερης από τη σήμερα επιτρεπόμενη κάλυψη, η καθαίρεση όλων των εσωτερικών τοίχων, η ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος υποστυλωμάτων και δοκών, και η αλλαγή όλων των ανοιγμάτων προς το εξωτερικό του κτιρίου που μεγιστοποιήθηκαν για τον καλύτερο φωτισμό του εσωτερικού της κατοικίας και ειδικότερα ακόμη :
1. Η προσθήκη κατ’επέκταση στον 1ο όροφο στην θέση των δυο μικρων ταρατσών και η κατασκευή μικρών μονόριχτων στεγών σ’αυτές.
2. Η καθαίρεση του υφιστάμενου κλιμακοστασίου από μπετόν αρμέ και η δημιουργία νέου σε άλλη θέση.
3. Η καθαίρεση του εξώστη και στεγάστρου της όψης.
4. Η  καθαίρεση της πλάκας οροφής 1ου ορόφου στο κέντρο του κτιρίου για την δημιουργία ανοιχτού εξώστη μέσα στον όγκο του κτιρίου, για την βελτίωση της λειτουργίας και της μορφής του.
5. Η καθαίρεση πλάκας 1ου ορόφου στο πισω κεντρικό τμήμα του κτιρίου και η κατασκευή μονόριχτης στέγης σε μεγαλύτερο ύψος.
Κατασκευάστηκε μικρή εσωτερική πισίνα στο ισόγειο στο δεξιό τμήμα, σ’επαφή με τον ακάλυπτο - αυλή. Και σ’αυτό το σημείο καθαιρέθηκε η πλάκα οροφής ώστε να δημιουργηθεί μεγάλο ύψος – μέχρι την νέα μονόριχτη στέγη της προσθήκης στο τμήμα αυτό. Στην στέγη κατασκευάστηκε skylight  για περισσότερο φως στον χώρο της πισίνας.
Στον 1ο  όροφο  μετά την καθαίρεση της πλάκας, κατασκευάστηκε μικρή μεταλλική γέφυρα πάνω από την πισίνα, για την επικοινωνία των δυο τμημάτων της κατοικίας, {υπνοδωματίου και dressing  room, με το μπάνιο]. Αντί για τοίχο, στην θέση του χωρίσματος του μπάνιου προς το κενό και την πισίνα κατασκευάστηκε ξύλινο υαλοστάσιο μέχρι την στέγη, για περισσότερο φως και μεγιστοποίηση των οπτικών φυγών στο εσωτερικό της κατοικίας.
Στο δάπεδο ισογείου χρησιμοποιήθηκε τσιμεντοπλακάκι μαύρο ‘’γαλλικού τύπου’’ με παρεμβαλλόμενες λωρίδες από την ψηφίδα με την οποία  επενδύθηκε η πισίνα. Το ίδιο πλακάκι χρησιμοποιήθηκε στον 1ο όροφο με παρεμβαλλόμενες λωρίδες ξύλου.
Η σκάλα κατασκευάστηκε από σιδερό – λάμες μικρής διατομής -  με ξύλινα πατήματα χωρίς ρίχτια, για να μην μειωθεί το φως από τον όγκο της σκάλας.
Κατασκευάστηκε ενδοδαπέδια  θέρμανση για την  κατοικία, με καυστήρα φυσικού αερίου.
Στην νέα της μορφή η κατοικία αυτή αποτελείται από :
1. Υπόγειο αποθήκη , λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο πισίνας
2.  Ισόγειο γκαράζ, 2 wc, 2 υπνοδωμάτια -παιδικό και ξενώνας- καθιστικό και πισίνα.
3.  1ος όροφος   μικρότερο καθιστικό, τραπεζαρία, ανοιχτή κουζίνα, παιδικό δωμάτιο, μεγάλο υπνοδωμάτιο, dressing room,  μπάνιο, ανοιχτός εξώστης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:  Αντώνης Στασινόπουλος
Στατική μελέτη: Αλέξης Χατζόπουλος
Η/Μ μελέτη: Γιάννης Ασκητόπουλος
Επίβλεψη: Αντώνης Στασινόπουλος
Ιδιοκτήτης: Ιωάννα Συμεωνίδου
Τοποθεσία: Αμαζόνων 6, Κεραμεικός , Αθήνα.
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 176,88Μ2
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 261,53Μ2
Χρόνος κατασκευής: 2003-2004
Φωτογραφίες: Μάνος Παππαχατζάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Πρόκειται για εξοχική κατοικία 152 m² τετραμελούς οικογένειας. Βρίσκεται στο κέντρο μιας απόκρημνης πλαγιάς δυτικά στον κόλπο του Γαυρίου, με μόνο ορόσημο τον παλιό φάρο που δεσπόζει στο νότιο άκρο…
Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Κατοικία στην Καλλιτεχνούπολη

Η κατοικία είναι ένα κάδρο. Προς την ανατολή και την απέναντι πλαγιά. Ένα κεκλιμένο πρίσμα ακολουθεί την τραπέζια γεωμετρία του πεδίου. Η λοξή απότμηση του ανατολικού του μετώπου το ανοίγει…
Ανακατασκευή μονοκατοικίας  στο Χαλάνδρι

Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι

Μια ισόγεια μονοκατοικία του ’50, που είχε υποστεί ενδιάμεσες προσθήκες και βελτιώσεις, ανακαινίσθηκε πρόσφατα για να στεγάσει νέα μέλη, μια τετραμελή οικογένεια.Οι επεμβάσεις στόχευσαν στον αισθητικό εκσυγχρονισμό της οικίας και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.